Image default
Οικονομία

Έρχεται τροπολογία για αναστολή εγγραφής επιταγών του τουριστικού κλάδου στον Τειρεσία

Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα παρέχεται μεγαλύτερη χρονική περίοδος αναστολής εγγραφής ακάλυπτων επιταγών στο σύστημα «Τειρεσίας», για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την τρίτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως η τροπολογία που θα κατατεθεί θα αφορά κάποιες συμπληρωματικές διατάξεις, για τις επιταγές κυρίως του τουριστικού κλάδου, αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό.

Αναστολή εγγραφής τους στον Τειρεσία κατά 75 ημέρες

Θα παρέχεται η δυνατότητα «για την περίοδο, κατά κύριο λόγο από 1η Ιουλίου μέχρι και 15 Ιουλίου, να πάρουν μια αναστολή της εγγραφής τους στον Τειρεσία κατά 75 ημέρες, εάν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις επιταγές αυτές».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως ο τρόπος καθορισμού των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι με βάση τον ΚΑΔ τους, ενώ για τον καθορισμό των εποχικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει (για να θεωρηθούν ως τέτοιες) να έχουν το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιούλιο – Σεπτέμβριο.

Το κριτήριο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης το έκρινε αξιόπιστο, καθώς «στον τριτογενή τομέα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει μια επιχείρηση το 50% του τζίρου της, εάν δεν συνδέεται με τον τουρισμό».

Πρόνοια και για τους παραλήπτες των επιταγών

Στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται επίσης και μια πρόνοια για τους παραλήπτες αυτών των επιταγών, τους κομιστές, έτσι ώστε και οι δικές τους με την σειρά επιταγές για την ίδια περίοδο, αν είναι αξιόλογο κομμάτι του μέσου μηνιαίου τζίρου τους, να έχουν την ανάλογη ευνοϊκή αντιμετώπιση. Αυτό δε, θα αποδεικνύεται με βάση τους τζίρους που είχε η επιχείρηση κατά το προηγούμενο έτος.

Η διάταξη πάντως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Σκυλακάκης, δεν αφορά αναστολή πληρωμής επιταγών συνολικά, αλλά αναστολή της εγγραφής τους στο σύστημα «Τειρεσίας».

«Με αυτήν την τροπολογία θα ανακουφιστεί ο επιχειρηματικός κόσμος, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, που το πρόβλημα εγγραφής τους στον Τειρεσία, τους δημιουργούσε προσκόμματα για την δανειοδότησή τους. Έτσι παρέχουμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να προλάβουν να κάνουν τις σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζές τους» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

--

-

Σχετικα αρθρα

Χρεώσεις : Αυτές είναι οι μειώσεις στα δεδομένα κινητής

admin

Επιχειρηματίας στο Γαϊδουρονήσι άλλαξε επωνυμία για να γλιτώσει το λουκέτο από την ΑΑΔΕ

admin

Κοροναϊός : 1,6 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο δίμηνο

admin

Κοροναϊός – Ακτοπλοΐα : Μείωση δρομολογίων και προσωπικού – Ζητούνται ενέσεις ρευστότητας

admin

Πέντε κατηγορίες καταναλωτών στη μετά-κοροναϊό εποχή – Ποια κριτήρια θα διαμορφώσουν τη ζήτηση

admin

Εθνική Τράπεζα: Νέα πτώση του ΑΕΠ, αλλά πιο ήπια, το τέταρτο τρίμηνο

admin

Κοροναϊός : Πτώση – ρεκόρ του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

admin

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό που προτείνει το ΚΙΝΑΛ

admin

Απαλλαγή εισφορών για όσους πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Τα σενάρια και οι προϋποθέσεις

admin

Το LNG Αλεξανδρούπολης είναι η νέα πύλη φυσικού αερίου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη

admin

Νέο ρεκόρ για το παλλάδιο : Ξεπέρασε τα 2.500 δολ./ουγγιά

admin

ΕΦΚΑ: Ποιες συναλλαγές των ασφαλισμένων θα γίνονται ηλεκτρονικά

admin

Προϋπολογισμός : Ποιοι φόροι φούσκωσαν το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός το χονδρεμπόριο τροφίμων

admin

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

admin

Έναρξη εργασιών για το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα»

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Προς νέα παράταση οδεύει το ΥΠΟΙΚ

admin