Image default
Αγορές

Νευρικότητα στη Wall Street λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αύξηση άνω του αναμενόμενου των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας προκάλεσε την απαισιοδοξία και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, που καταγράφεται σε μία σειρά Πολιτειών, προκαλεί φόβο για νέα μέτρα περιορισμού.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εργασίας της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως συνολικά 1,5 εκατ. Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που τελείωσε στις 13 Ιουνίου, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου να ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από τα 48 εκατ. Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση κατά 1,3 εκατ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% και διαμορφώθηκε στις 26.080,10 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% στις 3.114,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,33% στις 9.943,05 μονάδες.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, ενώ μικτή είναι η εικόνα που επικράτησε στις ασιατικές αγορές.

Η συνεδρίαση του OPEC έδωσε νέο… αέρα στις τιμές πετρελαίου

Ανοδικά έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής του ευρύτερου καρτέλ του OPEC , η οποία τόνισε τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης των χωρών – μελών της ομάδας με τις συμφωνημένες περικοπές στην παραγωγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, τον Μάιο η συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του μπλοκ άγγιξε το 87%, ενώ η επόμενη συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες και του OPEC, που μαζί με συμμάχους τους συγκροτούν τον OPEC , είχαν συμφωνήσει νωρίτερα εντός Ιουνίου την επέκταση της περικοπής της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια και για τον Ιούλιο και να επιτηρούν την εφαρμογή της σε μηνιαία βάση. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωση η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ την Τετάρτη, τα αποθέματα της χώρας σε αργό αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επίπεδο των συναλλαγών, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2% κλείνοντας στα 41,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κέρδισε κατά 2,3%, κλείνοντας στα 38,84 δολάρια το βαρέλι.

Σε πτωτική τροχιά ο χρυσός

Με μικρές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, αφού τα στοιχεία έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο ανέκτησε μέρος των απωλειών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 4,50 δολ. ή 0,3%, κλείνοντας στα 1.731,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έχει σημειώσει απώλειες ύψους 0,4%.

Η BoE ασκεί ισχυρές πιέσεις στην στερλίνα

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η βρετανική λίρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 0,1%. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια έχουν ήδη μειωθεί δύο φορές, από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού – προηγουμένως ήταν στο 0,75%.

Έτσι, στην αγορά συναλλάγματος, η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 1,11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η σχετική ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,2414. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,79% έναντι του βρετανικού νομίσματος, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 0,9023. Τέλος, το ευρώ χάνει κατά 0,37% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο 1,202.

Σχετικα αρθρα

Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Σταθεροποιητικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Υποχωρεί από τα ρεκόρ η Wall Street

admin

Ενισχύεται η Wall Street μαζί με το αργό

admin

Ηπιες μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Αυξημένη ζήτηση για ομόλογα εν όψει Χριστουγέννων

admin

Το ράλι στο πετρέλαιο ρίχνει τις ασιατικές αγορές

admin

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

admin

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές εν αναμονή της Fed

admin

Σε στάση αναμονής οι ευρωαγορές

admin

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Ευρωαγορές: Με ισχυρά κέρδη ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου

admin

Στο 1,44% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία ανάκαμψης

admin

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

admin

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

admin