Image default
Επιχειρήσεις

Αικατερινάρη (ΕΕΣΥΠ): Οι κρατικές επιχειρήσεις άντεξαν στην κρίση και ανταποκρίθηκαν επιτυχώς

Στην αποστολή και το ρόλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, απαντώντας έμμεσα και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, αναφέρθηκε κατά την γενική συνέλευση των μετοχών ΕΥΑΘ, η επικεφαλής της εταιρείας κ. Ράνια Αικατερινάρη.

Όπως είπε, η ΕΣΥΠ  λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον,  με σκοπό να ενισχύει την εταιρική αξία, να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των θυγατρικών της, χάριν του Ελληνικού Δημοσίου που είναι ο μοναδικός της μέτοχος και του κοινωνικού συνόλου που τελικά ωφελείται.

Με την νέα απόφαση του Δ’  Τμήματος του δικαστηρίου κρίθηκε ότι  η μεταβίβαση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘ, στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», είναι αντισυνταγματική και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμπει για οριστική κρίση στην Ολομέλεια. Ευθυγραμμίζεται δηλαδή πλήρως με παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ (2014) με την οποία ακυρώθηκε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Η κ. Αικατερινάρη αναφέρθηκε και στην εικόνα που παρουσίασαν οι κρατικές επιχειρήσεις στην πρόσφατη πανδημία, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς. «Η διαχείριση της πανδημίας έγινε  αφορμή για να αποδειχθεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα».

Όπως σημείωσε, οι πρωτόγνωρες και μοναδικές συνθήκες, αποδεικνύουν ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις άντεξαν και συνέχισαν να παρέχουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια του lock-down, αναδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

«Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε με το σχέδιο του εκσυγχρονισμού, που στοχεύει στην ενίσχυση των δικτύων, τη βελτίωση των υπηρεσιών, όπως και στην καλύτερη διαχείριση των πόρων…» σημείωσε η επικεφαλής της ΕΣΥΠ.

Ειδικά για τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, ανέφερε ότι  η αειφορία είναι προτεραιότητα και η κυκλική οικονομία ορίζει τις κατευθύνσεις για το πως πρέπει να γίνεται η καλύτερη διαχείριση του νερού και των λυμάτων. Για παράδειγμα, οι διαφαινόμενες συνέργειες υποδομών νερού, ενέργειας και αγροτικής παραγωγής  μπορούν να διασφαλίσουν συνεχή οικονομική ανάπτυξη για την χώρα χωρίς την ανάγκη αύξησης της κατανάλωσης υδάτινων και άλλων περιβαντολλογικών πόρων.

Επιπλέον, η πρόοδος της επιστήμης και ειδικότερα η 4η Βιομηχανική Επανάσταση των ψηφιακών τεχνολογιών και της αξιοποίησης των δεδομένων ανοίγουν, σύμφωνα με την κ. Αικατερινάρη, την πόρτα για τεράστιες ευκαιρίες για την πιο αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία υποδομών.

Αναφερόμενη στην τεχνολογία των αισθητήρων για την συλλογή πληροφορίας σε συνδυασμό με ώριμες πλέον μεθόδους επεξεργασίας και την ψηφιοποίηση, είπε ότι μπορούν να μειώσουν το κόστος συντήρησης και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ορισμένοι αναρωτιούνται τι εξυπηρετεί η ΕΕΣΥΠ και με ποια κριτήρια λαμβάνει αποφάσεις. Η απάντηση είναι απλή, τόνισε κατά την ομιλία της η κ. Αικατερινάρη. Η  αποστολή της ΕΕΣΥΠ, που λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον, είναι να διαθέτει και να αναπτύσσει γνώσεις και εργαλεία που αυξάνουν την αξία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των θυγατρικών εταιρειών της με ουσιώδη τρόπο:

·         μέσω της διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των δημόσιων επιχειρήσεων, της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στη διαχείρισή τους,

·         μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών και αγαθών που παρέχουν, με όρους ποιότητας, οικονομικής προσιτότητας και προσβασιμότητας σε όλους,

·         μέσα από τη συμβολή των υποδομών και των δικτύων που διαχειρίζονται οι μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ για την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη μετάβαση σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, και

·         μέσα από τη θέσπιση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου που θα εδραιωθεί θετικά στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου και προωθεί την διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς.

Σχετικα αρθρα

Δυο προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης από την Interlife

admin

Alpha Bank: Σύσταση Buy και upside 124,7% προβλέπει για τη μετοχή η Goldman Sachs

admin

BFF Banking Group: Έρευνα για την ελληνική οικονομία και το factoring στην αγορά

admin

Folli Follie: Ματαιώθηκε η Γενική Συνέλευση της 31ης Ιανουαρίου 2020

admin

5 Tips για σωστή συντήρηση του κλιματιστικού το καλοκαίρι

admin

Σήμα κινδύνου από ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα»

admin

Πτώση έως και 90% στις πωλήσεις πασχαλινών λαμπάδων λόγω κορωνοϊού

admin

Αλυσίδες σούπερ μάρκετ: Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας

admin

Δύο εκκρεμότητες στο διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Χ.Α.: Η ανοδική εκτόνωση βελτίωσε την τεχνική εικόνα του Γ.Δ.

admin

Μπουτάρης: Προχωρά μετατροπή των ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές

admin

Παπαστράτος: Εντείνουν τη συνεργασία στις ΗΠΑ PMI και Altria

admin

Lamda: Απώλειες 8,4 εκατ. στα malls λόγω κορωνοϊού για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου

admin

ΣΙΔΜΑ: Μειωμένος ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο-Η επίδοση στο τρίμηνο

admin

Η Singapore μετέτρεψε τα καθηλωμένα αεροσκάφη σε προσωρινά εστιατόρια – και ξεπούλησε!

admin

Τι απάντησε η MLS στις ερωτήσεις των θεσμικών

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες με συνεργάτες του δικτύου

admin

Μυτιληναίος: Πώληση 245 ΣΜΕ από τον Ευάγγελο Χρυσάφη

admin