Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Επιστροφή με μοχλό τις τράπεζες

Απαλλαγμένη από τα σύνδρομα των αναδιαρθρώσεων θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα η Αγορά καθώς το δίμηνο Μαΐου και Ιούνιου χαρακτηρίστηκε από σενάρια εκροών που θα δημιουργούσαν σοβαρές δυσκολίες στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών.

Παρόλα αυτά η Αγορά στάθηκε, συνεχίζοντας το ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου και μάλιστα με συμπαθητικές συναλλαγές (μ.ο. 75 εκατ. ευρώ). Η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει στον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα φαίνεται να εδραιώνει μια πιο συστηματική χρηματιστηριακή προσπάθεια ανάκαμψης.

Το γεγονός συνδέεται με την σχέση της αποτίμησης του κλάδου με το εξωτερικό ( η χαμηλότερη στην Ευρώπη) καθώς και με την πειστική παρουσία των διοικήσεων στα αποτελέσματα τριμήνου όπου δόθηκαν αριθμητικές κατευθύνσεις που καθησύχασαν την επενδυτική κοινότητα. Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν το πιο ισχυρό δυνητικό περιθώριο ανόδου αλλά και το μεγαλύτερο ρίσκο. Επομένως παρουσιάζουν και την μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας στις διακυμάνσεις της Αγοράς ο οποίος έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς το θετικότερο.

Κατά τα λοιπά η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε ιδιαίτερα νέα οικονομικού ενδιαφέροντος και η κίνηση υπαγορεύτηκε από την τάση στο εξωτερικό. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε με επιτυχία το κομβικό σημείο στήριξης των 630 μονάδων ολοκληρώνοντας μια διόρθωση της τάξεως του 8,5% από τα τοπικά υψηλά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών παρέμεινε ανέπαφος διατηρώντας έτσι την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική του διαγράμματος της Αγοράς. Ο MACD ωστόσο επανήλθε με μικρή καθυστέρηση σε ανοδική τροχιά καθώς στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής εμφάνισε κόπωση με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικός παραμένοντας σε φάση πώλησης έως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι στο γρήγορο «κάτω» της πρόσφατης διόρθωσης εκτονώθηκαν οι ταλαντωτές από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει εκ νέου ανοδικό περιθώριο που μπορεί να πληρώσει επίπεδα άνω των 700 μονάδων.

Σημείο αναφοράς παραμένει η αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου όπου και εκτιμάται ότι θα δοθεί η επόμενη σκληρή μάχη των πωλητών. Το σενάριο ανάκαμψης μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αρνητική μεταβλητότητα αναχαιτίζεται σχετικά γρήγορα και δεν βγάζει σημαντικές συναλλαγές που θα έδιναν στίγμα αποχώρησης ισχυρών χαρτοφυλακίων και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε το πρώτο ραντεβού με τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται σε κατερχόμενη πορεία προς τις 735 μονάδες.

 Η ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να συσσωρεύσει στην περιοχή των προηγούμενων υψηλών πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει την νέα ανοδική διαφυγή. Φορτωμένη από τακτικές γενικές συνελεύσεις είναι η ερχόμενη εβδομάδα οι οποίες έχουν αυξημένο ενδιαφέρον λόγω των αποφάσεων που αφορούν τις αποκοπές μερισμάτων. Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν (σε παρένθεση η έγκριση του μερίσματος): 24 Ιουνίου Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Καρέλιας (€9,40), ΟΤΕ (€0,55) 25 Ιουνίου Jumbo (€0,235), Πλαίσιο (€0.02), 26 Ιουνίου Flexopack (€0,063) Quest Συμμετοχών (€0,15). Από όσες εταιρίες ήδη έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Δευτέρα 22 Ιουνίου ενώ η Motor oil και η Μυτιληναίος θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα των 0,80 και 0,36 ευρώ ανά μετοχή από την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Τέλος επισημαίνεται ότι η 26η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Μυτιληναίος στο ΧΑ (αποπληρωμή 29/7).

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

ΧΑ:Η αγορά ουσιαστικά έχει γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα

admin