Image default
Διεθνή

Αγγλία : Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό για τους μαύρους άνδρες

Στην Αγγλία και την Ουαλία, οι μαύροι άνδρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από κοροναϊό σε σχέση με τους λευκούς, όπως ανακάλυψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Η έρευνα, η οποία εξέτασε τους θανάτους στα νοσοκομεία και στην κοινότητα στο διάστημα μεταξύ 2 Μαρτίου και 15 Μαΐου, ανακάλυψε ότι οι μαύροι άνδρες είχαν τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας από την ασθένεια. Μεταξύ των μαύρων ανδρών κάθε ηλικίας, ο δείκτης θνητότητας κινούνταν στους 256 θανάτους ανά 100,000 άτομα. Συγκριτικά, η αντίστοιχη αναλογία για τους λευκούς ήταν 87 νεκροί ανά 100,000 άτομα.

Τεράστιες αποκλίσεις

Στη σύγκριση των θανάτων των νεότερων ανδρών, ηλικίας μεταξύ 9 και 64 ετών, η απόκλιση ήταν ακόμη πιο έντονη, με τους μαύρους άνδρες να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους πάνω από τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με τους λευκούς συνομήλικούς τους.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και επιπλέον στοιχεία, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, οι κοινωνικο-δημογραφικοί παράγοντες και η περιοχή κατοικίας, ανακάλυψαν ότι και πάλι οι μαύροι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον ιό σε σχέση με τους λευκούς, ενώ για τις μαύρες γυναίκες ο κίνδυνος ήταν 1,4 φορές υψηλότερος.

Μια όψιμη έκθεση για την αυξημένη θνητότητα του κοροναϊού μεταξύ των έγχρωμων πολιτών δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το Public Health England. Η έκθεση ανακάλυψε ότι ο ρατσισμός θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα του υψηλού αριθμού θανάτων των έγχρωμων ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι πιο επιφυλακτικοί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ή και στην έκφραση των ανησυχιών τους για τον προστατευτικό εξοπλισμό ή για τον ίδιο τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν.

Η ανάλυση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) ανακάλυψε ότι οι Μπαγκλαντεσιανοί, οι Πακιστανοί και οι Ινδοί άνδρες επίσης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους λευκούς.

Αντίστοιχες τάσεις έχουν παρατηρηθεί και μεταξύ των μαύρων και Ασιατισσών γυναικών, αν και οι διαφορές στον δείκτη θνητότητας μεταξύ των γυναικών που ανήκουν σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες δεν είναι τόσο έντονες όσο στην περίπτση των ανδρών. Ακόμη και έτσι, οι μαύρες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κοροναϊό σε σχέση με τις λευκές γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν και τον μικρότερο κίνδυνο από όλους.

Διαφορές και με βάση τη θρησκεία

Το ONS δημοσίευσε επίσης μία έρευνα που εξετάζει τους δείκτες θνητότητας διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων. Συνδυάζοντας τα δεδομένα των δεικτών θνητότητας του κοροναϊού με δημογραφικά στοιχεία από την απογραφή, ανακάλυψε ότι οι Μουσουλμάνοι είχαν τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα, με 199 νεκρούς ανά 100,000 άτομα στην περίπτωση των ανδρών και 98 νεκρές ανά 100,000 άτομα στην περίπτωση των γυναικών.

Οι Εβραίοι άνδρες είχαν τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη θνητότητας με 188 νεκρούς ανά 100,000 άτομα. Η ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν εκείνοι που είχαν δηλώσει άθρησκοι στην τελευταία απογραφή, με 81 θανάτους ανά 100,000 άτομα στην περίπτωση των ανδρών και 48 θανάτους ανά 100,000 άτομα στην περίπτωση των γυναικών.

Ο Νικ Στράιπ, επικεφαλής του τμήματος καθοριστικών γεγονότων ζωής του ONS, αναφέρει: «Κατά το μεγαλύτερο μέρος, ο αυξημένος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν ορισμένες θρησκευτικές ομάδες εξηγείται από τους γεωγραφικούς, κοινωνικο-οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, αλλά και με τους αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με την εθνικότητα».

«Ωστόσο, ακόμη και αφού ελέγξαμε τα στοιχεία για αυτές τις παραμέτρους, διαπιστώσαμε ότι οι Εβραίοι άνδρες εξακολουθούν να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους Χριστιανούς, ενώ αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και οι Εβραίες γυναίκες. Επιπλέον στοιχεία και αναλύσεις απαιτούνται για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε αυτόν τον επιπλέον κίνδυνο».

Διπλάσιος ο κίνδυνος γα τα άτομα με αναπηρία

Τα στοιχεία της απογραφής χρησιμοποιήθηκαν και για τη διερεύνηση των δεικτών θνητότητας μεταξύ των ατόμων με αναπηρίες. Το ONS ανακάλυψε ότι εκείνοι που δήλωναν πως αντιμετώπιζαν «σοβαρούς περιορισμούς» στις καθημερινές τους δραστηριότητες εξαιτίας της αναπηρίας τους στην απογραφή του 2011, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν αναφέρει καμία αναπηρία, μετά τον έλεγχο των στοιχείων για διαφοροποιήσεις στην περιοχή και τις κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους.

 

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Ο κοροναϊός «γονατίζει» τις ΗΠΑ – Κλείνουν ξανά τα σχολεία

admin

Αλεξέι Ναβάλνι – Αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο: «Όλες οι μέθοδοι είναι κατάλληλες στον πόλεμο»

admin

Το Βέλγιο θέλει να λάβει 100 έως 150 πρόσφυγες από τη Λέσβο

admin

«Ιερός» πόλεμος: «Μαύρη λίστα» από το Πατριαρχείο της Μόσχας για ελληνικές Μητροπόλεις

admin

Πάνω από 7 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού σε όλο τον κόσμο – Σχεδόν 400.000 θύματα

admin

Ισπανία: Δεκαήμερο πένθος για τους νεκρούς από κοροναϊό

admin

Κορωνοϊός – Βραζιλία: Νέα θλιβερά ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα

admin

Αριζόνα: Τεράστιες πυρκαγιές – Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

admin

Κορωνοϊός – Ιταλία: Κίνδυνος να χαθούν 420.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης

admin

Πολιτική θύελλα και αντιδράσεις για τις κινήσεις Τραμπ

admin

«Αδειάζουν» τον Τραμπ οι επιστήμονες – Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενο β’ κύμα κοροναϊού

admin

Κοροναϊός: Τώρα η πολυαναμενόμενη κατάθεση Φάουτσι στο Κογκρέσο

admin

Κοροναϊός : Πώς εξελίχθηκε η πανδημία σε κάθε χώρα σε ημερήσια βάση

admin

Σκάνδαλο Έπσταϊν : Μαρτυρία – φωτιά «καίει» τον Πρίγκιπα Άντριου

admin

ΗΠΑ: Κι άλλο περιστατικό βίας – Αστυνομικός πατάει Αφροαμερικανίδα στον σβέρκο

admin

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών – Με «βουτιά» αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Ινδία: Νέες μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας

admin

Σουμάχερ : Η σύζυγός του ξέρει την αλήθεια, αλλά σύντομα θα αποκαλυφθεί

admin