Image default
Οικονομία

Σε μεγάλη κρίση εστίαση και εμπόριο: Κώδωνας κινδύνου από τους φορείς

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος Πανελλήνιας Τουριστικής Ένωσης Εστιατόρων, και Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εστιατόρων και της εστίασης γενικότερα στην εποχή του κοροναϊού.

«Ο κλάδος έρχεται από μία δεκαετή παρατεταμένη οικονομική κρίση. Στο διάστημα αυτό, με την περασμένη κυβέρνηση, δεχτήκαμε μία φορομπηχτική πολιτική που δεν είχε προηγούμενο, την ώρα που χρειαζόμασταν βοήθεια. Έβαλαν από το 13 το ΦΠΑ στο 24%, και μας υποχρέωσαν να αγοράζουμε με 13% και να χρεωνόμαστε με 24%. Κατόπιν χρησιμοποίησαν διπλό κεφαλικό φόρο, φόρο αλληλεγγύης, να φορολογούμεθα από το πρώτο ευρώ, ανέβασαν τους φορολογικούς συντελεστές στα ύψη. Άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε η ψυχολογία, μπήκε ο κόσμος μέσα, χαλούσε παραπάνω λεφτά. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξέρετε τι ζημιά μας έκανε; Μας έριξε από 20 μέχρι 40% κάτω. Δεν ήταν κατάλληλη η εποχή για αυτό. Μετά ήρθε η υγειονομική κρίση. Μάθαμε ξαφνικά ότι κλείνουμε. Μείναμε ένα τρίμηνο κλειστά, άλλη ζημιά εκεί» σημείωσε ο κ. Τσάκος.

«Με βάση τα καθίσματα που μας έδιναν στην αρχή ήταν αδύνατον να ανοίξει κάποιος. Του είπα του κ. Γεωργιάδη μέσω επιστολής ότι δεν γίνεται να ανοίξει έτσι ένα εστιατόριο. Αν δεν έχουμε καθίσματα πώς θα εισπράξουμε; Γιατί αποκλείεται το κεντρικό κτίριο όταν υπάρχουν τζαμαρίες και μπορούν να ανοίξουν; Σε αυτό πιστεύω μας βοήθησε ο κ. Γεωργιάδης. Ενώ ζητήσαμε να γίνει μια χρηματοδότηση χωρίς δικλίδες, έχουν μπει δικλίδες και κανείς δεν μπορεί να πάρει χρηματοδότηση. Είχαμε ένα κεφάλαιο κίνησης που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε και δεν πήραμε. Κατόπιν είχαμε το πενταετές δάνειο το οποίο προβλέπεται με τη δικαιοδοσία του κράτους κατά 80%, και κατά 20% η εργοδοσία. Αυτό δεν έγινε έτσι, όταν κατέθετες τα χαρτιά σου, σου έλεγαν ότι θέλουν 40-50% εγγύηση να βάλεις. Πόσοι είχαν από τους συναδέλφους να βάλουν τέτοια εγγύηση;» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τα δύο προγράμματα τα χρηματοδοτικά των τραπεζών που εξαγγέλθηκαν, ουσιαστικά κάλυπταν το 10% του εμπορικού κόσμου. Ζητάμε εδώ και πέντε χρόνια τις μικροπιστώσεις, δηλαδή δάνεια ή κεφάλαια κίνησης από 3 έως 25 χιλιάδες. Πλέον σε δύο τρεις μέρες θα δημοσιευτεί σαν νόμος του κράτους, αλλά πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Καρανίκας.

«Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει αυτή τη στιγμή ούτε ένα ευρώ. Είναι γεγονός ότι όλες οι αναστολές βοήθησαν πάρα πολύ. Τον πρώτο καιρό υπήρχε ένας ενθουσιασμός και πραγματικά άνθισαν τα χαμόγελα. Όμως ο τζίρος επανήλθε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και για τις εμπορικές επιχειρήσεις, η βασική τους χρηματοδότηση δεν είναι οι μικροπιστώσεις, δάνεια, κλπ. Είναι ο τζίρος», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εμείς έχουμε τέσσερα εστιατόρια. Τα ενοίκια τον μήνα είναι 50 χιλιάδες. Έπρεπε να είχαμε στο χέρι μας πριν ανοίξουμε 90 χιλιάδες. Στο δεύτερο τρίμηνο θέλαμε περισσότερα, να φτάσουμε στις 240 χιλιάδες. Ήδη έχει περάσει ένας μήνας και ο τζίρος των εστιατορίων είναι κάτω κατά 70%. Αν δεν παρθούν μέτρα θα κλείσουν πολλά εστιατόρια. Ο κλάδος μας έχει 400 χιλιάδες εργαζόμενους. Εάν δεν είχα 90 χιλιάδες να δώσω στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, είχαν το δικαίωμα να μου κάνουν έξωση. Είναι δυνατόν να μην έχουμε κάλυψη επαγγελματικής στέγης;», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσάκος.

«Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 επιδότηση ενοικίου, ώστε να μην χαθούν χρήματα από την αγορά και ο ιδιοκτήτης να πάρει τα χρήματα, και να διευκολυνθεί ο ενοικιαστής», απάντησε ο κ. Καρανίκας.

-

Σχετικα αρθρα

Ακίνητα : Ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν εξοχικό – «Νιώθουν ασφαλείς» γράφει ο ξένος τύπος

admin

Μποναμάς πάνω από μισό δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

admin

Airbnb : Ανακάμπτει παγκοσμίως μετά το σοκ από τον κοροναϊό

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Πληρωμή με κάρτα ή έξτρα φόρος 22%

admin

Κοινωνικός Τουρισμός 2020 : Αυτοί είναι οι δικαιούχοι – Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

admin

Γεωργιάδης στο MEGA: Θα υπάρξει λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

admin

Κορωνοϊός -ΥΠΕΣ: Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών και οφειλών από ιδιώτες

admin

Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην ΙnstaShop για την εξαγορά-ρεκόρ 360 εκ. ευρώ

admin

Κορωνοϊός: Κατακόρυφη πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τους περιορισμούς Τραμπ στα ταξίδια

admin

Φορολογία : Πόσο ωφελούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

admin

Εστίαση: Απειλούν με lockdown οι καταστηματάρχες – Ζητούν μέτρα για τον κοροναϊό

admin

Οι δικαιούχοι και οι όροι των δανείων για κεφάλαιο κίνησης – Τι εγγυάται το δημόσιο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας

admin

Πετρέλαιο: Ιστορική κατάρρευση της τιμής του αργού, κάτω από 0 δολ. το βαρέλι

admin

Άρση μέτρων : Κατατέθηκε η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα – Τι προβλέπει

admin

Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Τον Απρίλιο η απάντηση για τη συνεργασία με την Volkswagen – Τι ισχύει με τη Θάσο

admin

Υπουργείο Οικονομικών : Διευκρινίσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Οι υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την ανατολική Μεσόγειο

admin