Image default
Διεθνή

Ο κοροναϊός πλήττει σκληρά τη Λατινική Αμερική : Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού, καταγράφοντας δεκάδες χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

Στην Αργεντινή

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στην Αργεντινή ξεπέρασε το Σάββατο τους 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο συνολικός αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης έχει φθάσει τους 41.191, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που επικαλέστηκε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

Ο δείκτης θνητότητας – το ποσοστό των θανάτων επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων – αυξήθηκε στο 2,4%, ή σε 21,9 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για τη χάραξη υγειονομικών στρατηγικών Αλεχάντρο Κόστα, σύμφωνα με το TELAM.

Η καμπύλη των μολύνσεων βρίσκεται σε άνοδο και ο πρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές του για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προσβληθεί, κατόπιν σύστασης γιατρών.

Περιορισμοί στον πρόεδρο

Το μέτρο που αφορά τον πρόεδρο αποφασίστηκε να ληφθεί προληπτικά, εξαιτίας της «αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Αιρες», που δείχνει «σημαντική αύξηση της διασποράς του ιού», σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο Φεντερίκο Σααβέντρα, επικεφαλής της ομάδας των γιατρών που παρακολουθεί τον πρόεδρο.

Αγορά στο Μπουένος Αιρες (φωτογραφία -)

Ο αρχηγός του κράτους αναμένεται να «περιορίσει στο μέγιστο τις διαπροσωπικές επαφές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Φερνάντες, ηλικίας 61 ετών, είχε ξαναρχίσει τελευταία τις συνηθισμένες περιοδείες του στην επαρχία, κατά τη διάρκεια των οποίων συνοδεύεται γενικά από πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Ομως τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκαν πολλά κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό στις τάξεις δημόσιων λειτουργών αλλά και στελεχών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλέστηκε ο ιστότοπος του τηλεοπτικού δικτύου TN, το 95% των κρουσμάτων μόλυνσης που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή εντοπίστηκε στη μητροπολιτική περιοχή την οποία σχηματίζουν η πρωτεύουσα Μπουένος Αιρες και τα προάστιά της, όπου ζουν τα 14 από τα συνολικά 45 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας.

Στην Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε 111 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, τον πιο βαρύ ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας του κοροναϊού μέχρι σήμερα.

«Επιβεβαιώσαμε την ανάνηψη 1.861 ασθενών, 3.019 νέα κρούσματα και 111 θανάτους στην Κολομβία. Συνολικά, οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί έφθασαν τους 27.360, ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 68.562 και ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 2.237», διευκρίνισε το υπουργείο μέσω Twitter.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στην Κολομβία την 6η Μαρτίου.

Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν εντοπιστεί στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου πλέον είναι 20.709.

Τραγική η κατάσταση στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 1.044 ακόμη θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 5.343 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κοροναϊού να ανέρχεται έτσι πλέον σε 21.825 νεκρούς επί συνόλου 180.545 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Νέοι τάφοι για τα θύματα του κοροναϊού στα προάστια της Πόλης του Μεξικού (φωτογραφία -)

Η μεξικανική κυβέρνηση τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των υπηρεσιών υγείας να προχωρήσουν σε διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Στη Χιλή

Ο απολογισμός της πανδημίας του κοροναϊού στη Χιλή έφθασε τους 4.479 νεκρούς επί συνόλου 242.355 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Τις 24 ώρες που ολοκληρώθηκαν στις 21:00 (τοπική ώρα), υπέκυψαν στην COVID-19 άλλοι 184 ασθενείς, ενώ εντοπίστηκαν 5.607 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

Η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς στη Χιλή τον Μάιο. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, το κλείσιμο των συνόρων και η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών που δεν χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Πάνω από 8.000 θύματα στο Περού

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κοροναϊού ξεπέρασε χθες Κυριακή τους 8.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Περού, μερικές ώρες προτού ανοίξουν ξανά τα εμπορικά κέντρα στη χώρα.

Με 184 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, ο συνολικός απολογισμός έφθασε τους 8.045 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 254.936, αφού το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 3.598 νέα, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μεταφορά θύματος του κοροναϊού σε νεκροταφείο της πρωτεύουσας Λίμα του Περού (φωτογραφία -)

Το όριο των 7.000 θανάτων ξεπεράστηκε την περασμένη Τρίτη στο Περού.

Με αυτό το φόντο θα επαναλειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα σε όλη τη χώρα έπειτα από 99 ημέρες που παρέμειναν κλειστά στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού, εξέλιξη που είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση τη 15η Ιουνίου.

Η σταδιακή επανέναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων αποσκοπεί στην τόνωση της περουβιανής οικονομίας, καθώς η δραστηριότητα κατέρρευσε (–40%) τον Απρίλιο εξαιτίας της πανδημίας.

Ελλειψη οξυγόνου

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει από τις αρχές του Ιουνίου μέσο όρο περίπου 4.800 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 καθημερινά, αριθμό σχετικά μειωμένο από τον Μάιο.

Σε αυτό στάθηκε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα, κρίνοντας πως η πανδημία εισέρχεται σε φάση ύφεσης, καθώς «η ταχύτητα της εξάπλωσης μειώνεται».

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία, και ο τρίτος υψηλότερος θανάτων από την COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Χθες Κυριακή νοσηλεύονταν σε περουβιανά νοσοκομεία 10.566 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν ειδικά έλλειψη οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν τις πιο βαριές περιπτώσεις.

Περίπου το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται στη Λίμα και στο κοντινό λιμάνι Καγιάο, πόλη κοντά στην πρωτεύουσα, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού του Περού.

Η πανδημία του κοροναϊού κατάφερε βαρύ πλήγμα στην περουβιανή οικονομία, καθώς πέραν της συρρίκνωσης της δραστηριότητας πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι.

-

Σχετικα αρθρα

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο από 4 τάνκερ με προορισμό τη Βενεζουέλα

admin

Κορωνοϊός – Αυστραλία: Οκτώ θάνατοι και 278 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βικτόρια σε 24 ώρες

admin

Σολτς : Προειδοποίησε τη Ρωσία εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης για τον «δικτάτορα» Λουκασένκο

admin

Βρετανία : Επαναπατρίζει τα ορφανά παιδιά του… Ισλαμικού Κράτους

admin

Ισραήλ : Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στην Ιερουσαλήμ

admin

Γκουτέρες – Ημέρα της Ευρώπης : Πηγή έμπνευσης και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο η ευρωπαϊκή ενότητα

admin

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θέλει να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία, καταγγέλλει Δημοκρατικός γερουσιαστής

admin

Σάμπα… θανάτου στη Βραζιλία : Αλλοι 1.237 νεκροί και 53.139 κρούσματα σε 24 ώρες

admin

Έξαλλος ο Τραμπ για την παραπομπή του: «Κηρύσσετε ανοιχτά τον πόλεμο στην Αμερικανική Δημοκρατία» γράφει στην Πελόζι

admin

ΠΟΥ: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε όλες τις χώρες την προηγούμενη εβδομάδα

admin

Σάλος στον Καναδά: Γιατροί είχαν στήσει «ρατσιστικό παιχνίδι» στα επείγοντα – Διετάχθη έρευνα

admin

Απίστευτος ξανά ο Τραμπ: «Το 99% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι εντελώς ακίνδυνα»

admin

Facebook: Απαγορευτικό σε makeup artist που κάνει τατουάζ θηλών σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

admin

Μιχάλης Κράτσιος-Κοτσακάς: Ο νέος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατάγεται από την Χίο

admin

ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη για την άρση των ελέγχων στα σύνορα

admin

ΟΗΕ : Πόσο στοιχίζει να δοθεί τέλος στους θανάτους γυναικών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό

admin

Οι ΗΠΑ απαιτούν να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον

admin

Ναβάλνι: Η Μόσχα ξεκίνησε έρευνα για την νοσηλεία του στο Ομσκ

admin