Image default
Επιχειρήσεις

Έτοιμη για έκδοση ομολόγου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Θα ακολουθήσει η Lamda

Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος της Γεκ- Τέρνα είναι έτοιμος για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου, η έκδοση υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς. Προβλέπεται η έκδοση έως 500.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών. Το ελάχιστο ποσό έγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ.

Η δημόσια προσφορά ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020.
Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής.

Περί τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου δυο εισηγμένοι όμιλοι ( Γεκ- Τέρνα, Lamda ) προετοιμάζουν δυο ομολογιακές εκδόσεις, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Οι δυο εκδόσεις είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο δίμηνο του έτους αλλά αναβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Μετά και από τις επιπλοκές με την ΜLS, η EXAE επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα βαδίζοντας σε “σταθερά” μονοπάτια δίχως την ανάληψη υψηλού ρίσκου που περιλαμβάνουν τα υψηλά κουπόνια – για τα οποία ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι επενδυτές εφόσον αυτό γνωστοποιείται από τους αναδόχους όταν δεν πρόκειται  για επαγγελματίες ή επενδυτές με εμπειρία. Mετά την έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚ – Τέρνα, αλλά και της Lamda.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Συγκεκριμένα, η Γεκ – Τέρνα προετοιμάζει ομολογιακή έκδοση ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει τις επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει έργα όπως στο Αεροδρόμιο Καστελίου, το project του Ελληνικού, αλλά και τις επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας (Κομοτηνή) για τις οποίες θα ληφθεί σύντομα επενδυτική απόφαση.

Hδη το τωρινό ομόλογο της ΓΕΚ- Τέρνα στην αγορά του ΧΑ προεξοφλεί μια νέα έκδοση καθώς  εμφανίζει σημαντική άνοδο της τιμής στο 104% με κουπόνι 3,95%  ενώ το συγκεκριμένο ομόλογο δεν διαθέτει ανάκληση. To επιτόκιο που αναμένεται να λάβει η ΓΕΚ στο νέο ομόλογο θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το προηγούμενο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του Ομίλου.

Προτεραιότητα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο, είναι η ενίσχυση των μακροχρόνιων, επαναλαμβανόμενων εσόδων του μέσα από επενδύσεις (ιδιόκτητες και με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ) σε βασικές υποδομές. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.
Σύμβουλος της έκδοσης είναι η  «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.»

Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι: «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», «Τράπεζα Eurobank Α.Ε.», «EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ»

Ανάδοχοι: «Τράπεζα Optima Bank A.E.» και «ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ»

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προχωρήσει σε τρεις εξαιρετικά επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις, δείγμα της μεγάλης εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στον Όμιλο και τις εταιρείες του.

Lamda Development

Η Lamda προγραμμάτιζε την ομολογιακή έκδοση των 300 εκατ. ευρώ για να συμπληρώσει τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, αλλά και τα κοινοπρακτικά δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από Eurobank και Πειραιώς. Παρά την αλλαγή κεφαλαίων της αύξησης, η Lamda με την ομολογιακή έκδοση θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατεδάφιση κτιρίων στο πρώην αεροδρόμιο.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΠΕ: Προσφορά στο “ΑΤΤΙΚΟΝ” προηγμένου Συστήματος Διάγνωσης για τον ιό

admin

Creta Farms: Αμεσα το αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό

admin

Πέντε βασικά μέτρα αντοχής για τις επιχειρήσεις εν καιρώ κρίσης από την Grant Thornton

admin

Intralot: Συζητά με ΟΤΕ για διεκδίκηση άδειας online τυχερών παιχνιδιών

admin

Δύο Ελληνικές επιχειρήσεις διακρίθηκαν στα European Business Awards

admin

Εθνική Τράπεζα: Παραιτήθηκε ο Andrew McIntyre – Αναλαμβάνει νέα καθήκοντα

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δωρεά €3,5 εκατ. στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα

admin

Σαράντης: Στα 9,84 εκατ. τα EBITDA στο α’ τρίμηνο του 2020 – Στα 86,94 εκατ. ο τζίρος

admin

Σολτς: Αν αξιοποιηθεί ο ESM θα πρέπει να εκταμιεύει βοήθεια γρήγορα

admin

Folli Follie: Επιβεβαίωσε την πρόσκληση στους ομολογιούχους

admin

Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ ο Αδωνις Γεωργιάδης

admin

Alpha: Τουλάχιστον πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για Neptune

admin

Το κομμάτι που… λείπει από το παζλ των μέτρων για ΔΕΗ

admin

MSCI: Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση των δεικτών

admin

Space Hellas: Ο Κώστας Μήτσιος νέος Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής

admin

Πλαστικά Θράκης και Lariplast κρατάνε θέσεις εργασίας κ’ ανοίγουν νέους δρόμους στη βιομηχανία

admin

Για μια καλή συμφωνία στο Eurogroup κάνει λόγο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών

admin

Επεκτείνει τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη η EY

admin