Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Αμυδρό φως στο μαύρο τούνελ της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία σταδιακά βγαίνει από το τέλμα  της καθώς οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά μετά από την πανδημία, με την παραγωγή να συρρικνώνεται με βραδύτερο ρυθμό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία αυτό το μήνα, σύμφωνα με έρευνες.

Ένας σύνθετος δείκτης που παράγεται από την εταιρεία δεδομένων IHS Markit επισήμανε μια σταδιακή μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μια πιθανή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης διαχειριστών αγορών των ΗΠΑ για την κατασκευή ήταν 49,6 και ο δείκτης υπηρεσιών της ήταν 46,7 τον Ιούνιο, και στις δύο περιπτώσεις η υψηλότερη ανάγνωση σε τέσσερις μήνες. Ο σύνθετος δείκτης του μήνα ήταν 46,8, επίσης ο υψηλότερος σε τέσσερις μήνες.

Ένα επίπεδο κάτω από 50,0 δείχνει μείωση της δραστηριότητας, ενώ η ανάγνωση πάνω από αυτό το σημείο δείχνει αύξηση.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα κορανοϊών, θα μπορούσε να υποχωρήσει. Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ασθενέστερη από ό, τι στην αρχή του έτους για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η οικονομία βρίσκεται τώρα στο δρόμο προς την ανάκαμψη μετά τα lockdown του κορανοϊού», δήλωσε ο Andrew Hunter, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην IHS Markit, δήλωσε ότι η παραγωγή και η απασχόληση μειώθηκαν σε «πολύ πιο μικρά ποσοστά» τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών.

«Η βελτίωση θα τροφοδοτήσει τις ελπίδες ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο», είπε.

Η βραδύτερη πτώση, αν και επιφυλακτική, είναι πιο ορατή σε χώρες που εξέδωσαν αυστηρούς κανόνες διαμονής στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, όπου η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε απότομα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η άρση πολλών από αυτούς τους περιορισμούς φαίνεται να οδήγησε σε ισχυρότερη ανάκαμψη τον Ιούνιο, και έρευνες σε ορισμένες περιπτώσεις έδειξαν επέκταση.

Στην ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης Purchasing Managers Index – ένα μέτρο δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών – αυξήθηκε σε 47,5 τον Ιούνιο από 31,9 τον Μάιο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την έναρξη των lockdowns.

Το σύνθετο PMI για τη Γαλλία αυξήθηκε σε 51,3 τον Ιούνιο από 32,1 τον Μάιο, δείχνοντας μια επέκταση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι έρευνες κατέγραψαν επίσης συνεχιζόμενες μειώσεις της δραστηριότητας σε χώρες που επέβαλαν πιο μαλακά κλείσματα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Η άνοδος των νέων περιπτώσεων ιών κοροναϊού στις Η.Π.Α. θα μπορούσε να ωθήσει τους αξιωματούχους να επιβάλουν νέα μέτρα κλειδώματος, επηρεάζοντας ενδεχομένως την αναγέννηση των ΗΠΑ.

Τα κρουσματα αυξάνονται στην Αριζόνα, τη Νότια Καρολίνα, τη Φλόριντα και το Τέξας, όπου ο κυβερνήτης Greg Abbott δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιβραδύνει τα σχέδια επανέναρξης του κράτους, παρόλο που οι περιπτώσεις αυξάνονται με «απαράδεκτο ρυθμό».

“Οποιαδήποτε επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι επιρρεπής σε απώλεια δυναμικής λόγω της επίμονης αδύναμης ζήτησης για πολλά αγαθά και υπηρεσίες, που συνδέονται με τη σειρά τους με τη συνεχιζόμενη κοινωνική απόσταση, την υψηλή ανεργία και την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές, τον περιορισμό των δαπανών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά”, δήλωσε ο κ. Williamson . «Η ανάκαμψη θα μπορούσε επίσης να εκτροχιασθεί από νέα κύματα μολύνσεων από ιούς.»

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει να μην αντιδράσουν πολύ έντονα σε υπαινιγμούς θετικών δεδομένων, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη.

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος, νομίζω, για να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν τον Φεβρουάριο», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Cleveland Fed Loretta Mester.

Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης τον Ιούνιο και δήλωσαν ότι μπόρεσαν να μεταδώσουν υψηλότερο κόστος εισόδου στους πελάτες τους. Οι εταιρείες μπόρεσαν επίσης να συρρικνώσουν τις καθυστερήσεις παραγγελιών τους.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας συνεχίστηκαν αν και με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με την IHS Markit, και οι εταιρείες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δραστηριότητα θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Στη Γαλλία, τα αγαθά και οι υπηρεσίες παραγγελιών μειώθηκαν ελαφρά και η μείωση των μισθών μειώθηκε επίσης. Η Αυστραλία σημείωσε επιστροφή στην ανάπτυξη, με το σύνθετο PMI της να ανεβαίνει στο 52,6 από το 28,1. Όμως, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε ξανά μετά από πέντε μήνες πτώσης, η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε μικρή πτώση και οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι μείωσαν την απασχόληση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο μεταποιητικός τομέας επέστρεψε στην ανάπτυξη, ενώ η συρρίκνωση στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε.

Η γερμανική τράπεζα Μπέρενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι αναμένει πλέον να συρρικνωθεί η οικονομία των ΗΠΑ κατά 4,1% φέτος, έχοντας προηγουμένως αναμένεται να σημειώσει μείωση της παραγωγής κατά 6,1%. Για την ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν τώρα συρρίκνωση 9%, αντί για το προηγούμενο 9,6%.

Μια συνέπεια των lockdowns που εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν η κατάρρευση των εξαγωγών και των εισαγωγών. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι απίθανο να πέσουν οι εμπορικές ροές κατά το ένα τρίτο του τρέχοντος έτους, μια άνευ προηγουμένου πτώση που ανέφερε ότι ήταν δυνατή τον Απρίλιο.

“Η πτώση του εμπορίου που βλέπουμε τώρα είναι ιστορικά μεγάλη – στην πραγματικότητα, θα ήταν η πιο απότομη ρεκόρ”, δήλωσε ο Roberto Azevêdo, γενικός διευθυντής του ΠΟΕ. “Αλλά υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια εδώ: θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο.”

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα πέσουν οι αγορές λόγω κορωνοϊού

admin

Το πρωινό της Δευτέρας 26-1-2015…

admin

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit

admin

WSJ: Το ευρώ ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

admin

Το χάος της Βρετανίας ξεπερνά το Brexit

admin

Τι μήνυμα στέλνουν οι επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία

admin

Trump και Putin, σπίτια σας

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ

admin

Σήματα κινδύνου και για τις τράπεζες

admin

Το γερμανικό φορτίο του Ντράγκι τον ακολουθεί στην Ουάσινγκτον

admin

10 χρόνια μετά τη Lehman: Μπορεί να επιβιώσει η δημοκρατία μετά από μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση;

admin

Η σκοτεινή πλευρά της ανάκαμψης-βιτρίνας της Ισλανδίας

admin

«Γκρίνια» στον Ελλάκτωρα

admin

«Απόβαση» ΟΤΕ στις διενθείς αγορές! – 2.5 Δισ. € με 1%!

admin

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τις αγορές να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξες

admin

Γερμανικός Τύπος: Να μάθει ο Ερντογάν από την Αργεντινή

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Η πολιτική και όχι η οικονομία έχει πρόβλημα πρόβλεψης

admin