Image default
Οικονομία Τράπεζες

Γ. Χαντζηνικολάου (ΕΕΤ): Οι Τράπεζες είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος

Οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, υπογράμμισε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό “παράθυρο” σε περίπου 10 ημέρες να υπάρξει απάντηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών που θα δώσει την δυνατότητα διεύρυνσης των τυπικών κριτηρίων των δικαιούχων τραπεζικών δανείων από τα νέα εργαλεία ενίσχυσής επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού.

Είχε προηγηθεί σφοδρή κριτική από βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και αιχμές από βουλευτές της ΝΔ για την γκρίνια στην αγορά εξαιτίας είτε καθυστερήσεων, είτε υπέρογκων εγγυήσεων, είτε αποκλεισμού από τον τραπεζικό δανεισμό.

“Αν είναι πλήρης ο φάκελος και φυσικά αν ο αιτών δικαιούται, τότε σε δύο ημέρες εγκρίνεται το δάνειο”, ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου. “Συνήθως όμως υπάρχει έλλειψη στοιχείων από πελάτες”.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει δοθεί πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα με πολύ ελκυστικό κόστος, ενώ διαβεβαίωσε ότι  άμεση αποτελεσματική χρηματοδότηση είναι η ύψιστη προτεραιότητα και σαφής δέσμευση των τραπεζών που ήδη γίνετε πράξη.

“Όμως και εμείς για να αντλήσουμε ρευστότητα από την ΕΚΤ, πρέπει να βάλουμε εγγυήσεις και υπάρχει και ο πιστωτικός κίνδυνος. Η ΕΚΤ μας δίνει ρευστότητα υπό προϋποθέσεις, την αποκτούμε, αλλά αυτό δεν απαντάει στον πιστωτικό κίνδυνο. Πρέπει κι εμείς να ζητήσουμε έξτρα εγγυήσεις. Ποιες είναι αυτές εξαρτάται από την πολιτική κάθε τράπεζας”.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προσδοκίες για πιστωτική επέκταση 3-5 δις μέσα στο 2020, ενώ για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ υπήρξαν 98.622 αιτήσεις για 2 δις. “Έγκριση δόθηκε για 10.150, σημειωτέων η τράπεζα δεν χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους, αλλά καλύπτει τους τόκους των δύο πρώτων ετών και αυτό είναι η συμμετοχή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ είναι μεγάλες οι προσδοκίες για το εγγυοδοτικό. Συνολικά με όλα τα εργαλεία, την αναστολή πληρωμής κεφαλαίου έως τέλος Σεπτεμβρίου 2020 που είναι έμμεση ρευστότητα , τα δάνεια, τις ρυθμίσεις κλπ η χρηματοδότηση των τραπεζών έφτασε τα 15 με πιο κοντά τα 18 δις ευρώ,  πολύ αξιοπρεπές και ανάλογο των περιστάσεων ποσό”.

Δάνεια σε φερέγγυους

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις για την χορήγησα δανείων ειδικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κριτήρια χορήγησης ο κ. Χαντζηνικολάου είπε ότι “μπορεί να  απορρίφθηκαν και φερέγγυοι αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε. Γιατί; Γιατί οι καλοί πελάτες κρατάνε τις τράπεζες ανοιχτές και βγάζουμε κι εμείς λεφτά. Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να δανείζουν, αλλά δημιούργησαν προσδοκίες που υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Τα προγράμματα είναι για ενήμερες και βιώσιμες επιχειρήσεις και σωστά”.

Σχετικα αρθρα

Πλεόνασμα : Υπερδιπλάσιο του στόχου – Τι προβλέπεται για τα έσοδα

admin

Φόροι : Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο

admin

Κτηματολόγιο : Συναγερμός σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες πάρκινγκ

admin

Υψηλές «πτήσεις» για τα ελληνικά αεροδρόμια στο επτάμηνο

admin

ΟΟΣΑ : Αύξηση της μέσης ανεργίας στο 9,4% – Δυσοίωνη πρόβλεψη και για την Ελλάδα

admin

Ο κοροναϊός βύθισε τη Wall Street

admin

Ο κοροναϊός αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Έκρηξη της ανεργίας έως και 21,6% για το 2020 «βλέπει» το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

admin

ΓΣΕΕ: Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει περιορισμένες αυξήσεις συντάξεων

admin

Κ. Μίχαλος: Ενίσχυση του τουρισμού με 1 δισ. με διανομή voucher σε Έλληνες

admin

Προϋπολογισμός 2020: Υπερπλεόνασμα 436 εκατ. ευρώ το 2019

admin

Celestyal Cruises: Αναστέλλει τις κρουαζιέρες έως τον Μάρτιο του 2021

admin

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Thomas Cook – Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι

admin

Βρούτσης για e-ΕΦΚΑ: Κέρδισε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων -Τι επέλεξαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

Ποσό 358,2 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο ΕΦΚΑ από τις 120 δόσεις

admin

Τραμπ: Αυστηρές κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα του Ιράν

admin

Αναδρομικά επικουρικών: Σήμερα το βράδυ πιστώνονται σε 235.233 δικαιούχους

admin

ΕΣΕΕ: Προτάσεις για «φορο-λογική μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος»

admin