Image default
Οικονομία

Θωμάς : Προς νέο μοντέλο «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ μπορούν να αξιοποιηθούν για δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου και αναβάθμιση των ξενοδοχείων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξημένο βαθμό ενεργειακής αυτονομίας, μέσω «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, στην ομιλία του στην ψηφιακή ημερίδα με θέμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ στον τουρισμό στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, το κτιριακό δυναμικό των τουριστικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 10.000 ξενοδοχεία, που διαθέτουν 800.000 κλίνες.

10 τόνοι CO2 ανά δωμάτιο

Εκτιμάται ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από 600 έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο), ενώ οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωμάτιο.

Υπολογίζεται επίσης ότι η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.

«Ζητούμενο δεν είναι μόνο να μονώσουμε τα κτίρια, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία τους, χρησιμοποιώντας «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, σε συνδυασμό με λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα (με δεδομένο ότι στα ελληνικά νησιά όπου οι αποστάσεις είναι μικρές υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης).

Επεξεργαζόμαστε ένα μοντέρνο και φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με την παροχή ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συνδυάζουν ενίσχυση με φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο κ. Θωμάς.

«Μιλάμε», κατέληξε, «για ένα νέο μοντέλο πράσινων τουριστικών εγκαταστάσεων, με αξιοποίηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιημένων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.»

» Και τούτο διότι, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυξάνεται ο όγκος τουριστών που αναζητούν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες».

--


-

Σχετικα αρθρα

Brain drain : «Έφυγαν» πάνω από 500.000 Έλληνες λόγω κρίσης

admin

Ιταλικά ΜΜΕ : Το Χρηματιστήριο της Αθήνας «διεθνής βασίλισσα» του 2019

admin

FT: Η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει την Ιταλία

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Καθολικό lockdown ενός μήνα μειώνει το ΑΕΠ 2,5%-3%

admin

Αυτοκίνητα : Νέα δημοπρασία από τον ΟΔΔΥ [λίστα]

admin

Τρέξτε να προλάβετε: Σύνταξη πριν από τα 62 για 21 κατηγορίες ασφαλισμένων

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Χαμηλό εξαετίας στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

admin

Ο κορωνοϊός «μόλυνε» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Χάθηκαν 420 δισ. δολάρια σήμερα

admin

Κ. Μητσοτάκης: Εύσημα στην ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και κατευθύνσεις για αύξηση των επενδύσεων

admin

Ποιος θα καλύψει τα 60 δισ. των Βρετανών;

admin

Καμπανάκι ΔΝΤ : Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τις γυναίκες από τις επιπτώσεις της πανδημίας

admin

ESM: Δεν απαιτεί αποπληρωμή από την Κύπρο μετά την αίτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

admin

Οι στόχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Πέντε κλαδικές έρευνες και δημόσιες συμβάσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

admin

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην AGROTICA 2020

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται επιδόματα και παροχές

admin

Σταϊκούρας: Παροδικές, αλλά επώδυνες οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον κοροναϊό

admin