Image default
Τράπεζες

Μoody’s: Πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες η εκχώρηση δανείων

Ως «θετικό πιστωτικό γεγονός» χαρακτηρίζει ο οίκος Moody’s τη συνεχιζόμενη τιτλοποίηση και πώληση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών σε εταιρείες διαχείρισης χρέους (Credit Servicing Firms – CSFs).

Συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο το ύψος των δανείων που πέρασαν σε servicers αυξήθηκε κατά 31% ενώ όπως τονίζει οίκος σε έκθεσή του, η σταδιακή μεταφορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς αυτούς, που έχουν εμπειρία στη διαχείριση προβληματικών δανείων, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησης και εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών και βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Επιτρέπει επίσης στο management να εστιάσει στον νέο δανεισμό, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί σε ξένες ενδιάμεσες εταιρείες και τα διαχειρίζονται servicers αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν οι τράπεζες είχαν περίπου 68,5 δισ. ευρώ NPEs.

Η αυξημένη ανάκτηση θα βελτιώσει την “όρεξη” των επενδυτών για ελληνικά NPEs και τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, κάτι που θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να προχωρήσουν με τις τιτλοποιήσεις και δυνητικά θα μειώσει το χτύπημα στα κεφάλαια από τη διαδικασία, εκτιμά η Moody’s.

Τα προσωπικά δάνεια αντιστοιχούν στο 53% των NPEs που εκχωρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο. Εξ αυτών τα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια, που είναι τα πλέον επικίνδυνα NPEs και τα πιο δύσκολα στην ανάκτηση αντιστοιχούν σε 11,8 δισ. ή 38% του συνόλου. Αλλά “επικίνδυνα” και δύσκολα στη διαχείριση δάνεια είναι αυτά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (5,9 δισ. ευρώ), τα οποία αντιστοιχούν στο 19% του συνόλου και δάνεια προς ένα δικαιούχο (5,6 δισ.) τα οποία ανέρχονται σε 18%.

Τον Μάρτιο ο οίκος εκτίμησε ότι τα κόκκινα δάνεια φτάνουν κατά μέσο όρο στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Θυμίζει ότι η μείωσή τους αποτελεί την βασική πρόκληση για τον κλάδο από το 2016, όταν κορυφώθηκαν ανερχόμενα στο 49% του συνόλου των δανείων, καταναλώνοντας πολλούς πόρους, αυξάνοντας τις προβλέψεις και επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία.

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων. Οι περισσότερες, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, σκοπεύουν να μεταφέρουν βασικά στοιχεία ενεργητικού και υποχρεώσεις σε μια τραπεζική θυγατρική που θα έχει πιο καθαρό ισολογισμό.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων στα NPEs

admin

Πειραιώς: Κατέβαλε τοκομερίδιο €165,466 εκατ. για τα CoCos

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

admin

BofA: “Κόβει” σημαντικά τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Moody’s: «Σανίδα σωτηρίας» το ταμιευτήριο για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Πανούσης για NPLs: Γιατί οι εταιρίες διαχείρισης είναι πιο αποδοτικές από τις τράπεζες

admin

Citi: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

admin

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Διάκριση για Τράπεζα Πειραιώς στα Effie Awards Europe

admin

Κινεζική εκστρατεία για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

admin

Πώς θα γίνουν τα φετινά stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

UBS: «Τσεκούρι» 500 θέσεων εργασίας στη μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής

admin

BBG: Θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής»

admin

«Γερμανικά» επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για αύξηση των «κόκκινων» δανείων στο 50%

admin