Image default
Ευρώπη

Έκθεση Κομισιόν: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής εξάρτησης

Στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη πιο έντονο πρόβλημα ενεργειακής εξάρτησης την τελευταία δεκαπενταετία καταλήγει η έκθεση της Κομισιόν με τίτλο “Sustainable development in the European Union — Monitoring report on progress towards the SDGS in an EU context — 2020 edition”.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή από την εισαγόμενη ενέργεια, κυρίως από φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο και άνθρακα. Κι αυτό γιατί η εισαγωγή ενέργειας εκθέτει την ευρωπαϊκή οικονομία σε σημαντικά κόστη καθώς και ρίσκο ανεπάρκειας στην προσφορά εξαιτίας γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη πως, όσο μία μεμονωμένη χώρα αυξάνει την ενεργειακή της εξάρτηση, τόσο το ρίσκο αυξάνεται επί το συνόλω και, υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει ενεργειακά περισσότερο ανεξάρτητη μέσα από την εσωτερική παραγωγή ενέργειας, και ειδικά από ανανεώσιμες πηγές, την αυξημένη ενεργειακή απόδοση και τη διαχείριση της ζήτησης. Η έκθεση σημειώνει ακόμη πως θα πρέπει να υλοποιηθούν οι υποδομές που θα επιτρέψουν τη διανομή καθαρής ενέργειας στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Το αξιοσημείωτο με την έκθεση της Κομισιόν, που βασίζεται στα ευρήματα της Eurostat, είναι πως έρχεται σε μία περίοδο όπου σημειώνεται μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και μια σειρά ευρωπαϊκών μέτρων προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από συγκεκριμένους ενεργειακούς προμηθευτές.

Πιο συγκεκριμένα, το 2003, το 56.9% της διαθέσιμης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προερχόταν από εισαγωγές. Παρά την αρχική μείωσή του στο 53.9%, το 2003, υπήρξε νέα δυναμική άνοδος στα 58.2% το 2018 – η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών σε σχέση με την ακαθάριστη συνολική διαθέσιμη ενέργεια για το 2018 εμφανίζονται στη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο. Ειδικότερα, υψηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου σημειώνονται σε Μάλτα και Γαλλία, πετρελαϊκών προϊόντων σε Ισλανδία και Πορτογαλία και στερεών και ορυκτών καυσίμων σε Ιρλανδία και Βέλγιο.

Υπενθυμίζεται ότι το 40.1% των εισαγωγών φυσικού αερίου, το 32% των εισαγόμενων πετρελαϊκών προϊόντων και το 42.3% των εισαγόμενων στερεών καυσίμων προέρχονται από τη Ρωσία.

Η ευρωπαϊκή συγκυρία του Nord Stream 2

Το ενδιαφέρον με την έκθεση της Κομισιόν είναι ότι έρχεται σε μια συγκυρία όπου υπάρχει μεγάλη ένταση γύρω από την ολοκλήρωση του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις που θίγονται από τις αμερικανικές κυρώσεις για την ολοκλήρωση του αγωγού ασκούν πιέσεις προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να τους παράσχει πακέτο οικονομικής βοήθειας. Κι αυτό ενώ γνώριζαν τις αμερικανικές προθέσεις που είχαν γνωστοποιηθεί, ήδη επί προεδρίας Ομπάμα, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρείες.

Οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν μέσω του κοινού νομοσχεδίου που κατατέθηκε από Ρεπουμπλικάνους (Τεντ Κρουζ) και Δημοκρατικούς (Τζιν Σαχίν) στο Κογκρέσο αποσκοπούν στη μη ολοκλήρωση του αγωγού καθώς αυτό θα επέτεινε το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σχετικα αρθρα

Η Γερμανία στοχεύει στην εγκατάλειψη του άνθρακα το αργότερο έως το 2038

admin

Γκορμπατσόφ: Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα Τείχος Βερολίνου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

admin

Συμφωνία επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του ESM

admin

Κροατία: Χρηματοδότηση 3,7 εκ. ευρώ με το Erasmus +Sport 2019

admin

Φράγμα Γαδουρά – Ένα έργο ζωής για τη Ρόδο

admin

Brexit: Αδιαλλαξία από το Λονδίνο καταγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

admin

Μία ανάλυση των δημοκρατικών αλλαγών του τελευταίου αιώνα

admin

Προειδοποιήσεις της Γαλλίας στην Πολωνία για τη βία κατά των γυναικών

admin

Τζόνσον: Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

admin

Αυτό είναι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα – Η νέα αρχιτεκτονική και τα προβλήματα

admin

Ο Σάντσεθ ταυτίζει το Ταμείο Ανάκαμψης με το Σχέδιο Μάρσαλ

admin

Κομισιόν: Δεν ανανεώνει την έγκριση του εντομοκτόνου Θιακλοπρίδη

admin

Η Ουάσινγκτον απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα για τον φόρο Gafa

admin

Η ΕΚΤ παρατείνει την κεφαλαιακή ελάφρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Οδικό Πακέτο – Τι προβλέπει

admin

700 προσλήψεις για την πρώτη ένστολη ευρωπαϊκή υπηρεσία

admin

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ με σαμπάνιες για τους Brexiteers και ολονυκτίες για τους Remainers

admin

Φον Ντερ Λάιεν: Συζητήσαμε τα επιτεύγματα των ελληνικών Αρχών στη Λέσβο – Η διάσκεψη με Μητσοτάκη και Μέρκελ

admin