Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Η πανδημία μεταθέτει για το 2023 δύο δόσεις ομολογιακού δανείου

Την μετάθεση της πληρωμής των δύο δόσεων του ομολογιακού δανείου άνω του 1 δις.  που είχε συναφθεί τον Οκτώβριο του 2018 με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Οι δύο δόσεις συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ (25 εκατ. έκαστη) που ήταν να καταβληθούν στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου αντίστοιχα του 2020, αναστέλλονται για τον Οκτώβριο του 2023.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση ρευστότητας της ΔΕΗ και το οποίο συνδυάζεται με την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων  χρεών διάρκειας 60 ημερών με ανάδοχο την JP Morgan που ήταν επίσης από τα θέματα που χθες το ΔΣ εξουσιοδότησε τη διοίκηση.

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης και μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Επιχείρησης από την τράπεζα Optima του ομίλου Motor Oil για την σύναψη ομολογιακού δανείου διάρκειας 3 ετών και συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων, με  κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor (εξάμηνο και στην περίπτωση κατά την οποία είναι αρνητική η τιμή θα εφαρμόζεται μηδενική τιμή πλέον περιθωρίου 4,50%).

Όπως εξήγησε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης η αβεβαιότητα στην εισπραξιμότητα της Επιχείρησης από την πρόσφατη κρίση δεν έχει εξαλειφθεί, κρίνοντας απρόβλεπτη την πορεία της καταναλωτικής συμπεριφοράς τους επόμενους μήνες από την ύφεση που φέρνουν στην οικονομία τα βίαια μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του COVID 19.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα ταμειακά της διαθέσιμα, μετριάζοντας τις επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα που στο προηγούμενο δίμηνο, σημείωσε κάμψη 20%.

Έως 250 εκατ. τα έσοδα από την τιτλοποίηση

Σε ότι αφορά το θέμα της τιτλοποίησης, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από την έκδοση η ΔΕΗ προσδοκά σε έσοδα από 200 εκ. ευρώ έως 250 εκ. ευρώ  με το εκτιμώμενο ποσό των επιλέξιμων απαιτήσεων να αφορά 4,5 εκ. παροχές.

Για να προχωρήσει η τιτλοποίηση η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει απαιτήσεις πελατών σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με έδρα την Ιρλανδία, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από την ΔΕΗ. Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκδώσει δύο σειρές ομολογιών (notes) πρώτης προτεραιότητας (senior notes) και μειωμένης εξασφάλισης (subordinated notes) συνολικής αθροιστικής αξίας ίσης με την ονομαστική αξία των απαιτήσεων.

Το ύψος του ορίου μέχρι το οποίο μπορεί να ανέλθει η χρηματοδότηση μέσω των Senior Notes κυμαίνεται από 75% έως 78% και είναι διάρκειας 3 ετών. Βάσει της διαδικασίας κριτήρια για τις επιλέξιμες απαιτήσεις ενδεικτικού και όχι περιοριστικού χαρακτήρα είναι να μην  έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές για περίοδο μεγαλύτερη των 60 ημερών, να μην προέρχονται από πελάτες υψηλής τάσης ή από πελάτες που είναι σε πτωχευτική διαδικασία, να μην αφορούν καταναλωτές που έχουν εμπλακεί σε δικαστικές προστριβές για αμφισβήτηση απαιτήσεων και επίσης να μην  περιλαμβάνουν τους λεγόμενους τελικούς πελάτες και πελάτες που είναι σε διακανονισμό.

Το επιτόκιο ορίζεται στο 3,50% ετησίως αλλά σήμερα λόγω του αρνητικού κλίματος στις αγορές διαμορφώνεται στο 3,15%.

Με βάση την αρχική συμφωνία, οι πελάτες της ΔΕΗ θα κατέθεταν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του SPV τις οφειλές των τιτλοποιημένων απαιτήσεων. Ωστόσο, επιλέχθηκε τελικά οι πελάτες να συνεχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στους υπάρχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό, στην συμφωνία θα περιλαμβάνεται και σύμβαση ενεχυρίασης των λογαριασμών της ΔΕΗ η οποία θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που διακοπεί η καθημερινή αυτόματη ροή εισπράξεων από τους λογαριασμούς της  εταιρείας προς τον λογαριασμό του εκδότη. Υπολογίζεται ότι το 50% του τελικού ποσού του δανείου καθώς η τιτλοποίηση χαρακτηρίζεται ως μία εναλλακτική μορφή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, θα αξιοποιηθεί για ισόποση μείωση των υπολοίπων των κοινοπρακτικών δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Νέα εμπορική πολιτική

Την προσεχή Δευτέρα εκτός απροόπτου, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει μέρος της νέας εμπορικής της πολιτικής, η οποία θα συνδυαστεί και με την λήξη των μέτρων που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο δίμηνο λόγω της κρίσης. Κατά πληροφορίες, η ΔΕΗ θα διατηρήσει την έκπτωση 8% για τους συνεπείς πελάτες με καταναλώσεις άνω των 2000 κιλοβατώρων ενώ θα συνεχιστεί η εκπτωτική πολιτική και σε άλλες κατηγορίες πελατών αλλά και με τη μορφή χορήγησης κινήτρων για την έκδοση ηλεκτρονικών λογαριασμών. Όπως αναφέρουν κύκλοι της επιχείρησης, η νέα εμπορική κουλτούρα της ΔΕΗ θα ξεδιπλωθεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο, με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που εντάσσονται στους πυλώνες του ενεργειακού μετασχηματισμού της επιχείρησης και θα είναι αντίστοιχη της φιλοσοφίας διεθνών παρόχων ενέργειας.

Σχετικα αρθρα

Πέντε βασικά μέτρα αντοχής για τις επιχειρήσεις εν καιρώ κρίσης από την Grant Thornton

admin

Τσεχία: Σχέδιο επαναλειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες

admin

Profile: Το Axia Suite επέλεξε η 3K Investment Partners

admin

Bασιλάκης για Autohellas: «Θα συνεχίσει και το 2020, παρά την πανδημία, το σερί της κερδοφορίας»

admin

Eurobank: Καθαρά κέρδη 149 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

MIG: Χείρα βοηθείας από Τράπεζα Πειραιώς – Nέα παράταση σε δάνεια €253,8 εκατ.

admin

Τρεις βραβεύσεις για τα προϊόντα της ΔΕΛΤΑ στα Healthy Diet Awards 2020

admin

Νηρέας: Στα €51 εκατ. το τίμημα από την πώληση παραγωγικών εγκαταστάσεων

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Μοντέλου Σύρου για το Ναυπηγείο της Ελευσίνας

admin

Interlife: Με κέρδη 24,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2019

admin

Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών σε Dionic και ΒΙΟΤΕΡ

admin

Πρόγραμμα υποτροφιών του Ομίλου Quest για εκμάθηση κώδικα

admin

Νάκας: Από 2/12 στο ΧΑ χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου

admin

Γεωργιάδης: Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα στις παραλίες – Ευχαριστώ τον κόσμο για την πειθαρχία

admin

Συνεργασία Παγκρήτιας-Finastra για τη διαχείριση κινδύνου

admin

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αναστολή λειτουργίας του καταστήματος Πετραλώνων λόγω κρούσματος

admin

Κέρδη 20 εκατ. ευρώ για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το πρώτο εξάμηνο

admin

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδών 28,4% το 2019

admin