Image default
Επιχειρήσεις

ΤΙΤΑΝ: Στα 641,8 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το πεντάμηνο

Στα 641,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ χαμηλότερος κατά 2,1% μετά την αύξηση της τάξης του 6,1% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και την επιβράδυνση που ακολούθησε τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε και κορυφώθηκε η κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συνέπειες της πανδημίας στον όμιλο ήταν λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η συνεχιζόμενη λειτουργία του κατασκευαστικού κλάδου κρίθηκε αναγκαία στις περισσότερες αγορές και όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται συνέχισαν να λειτουργούν, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους στα επίπεδα της ζήτησης.

Η λειτουργική κερδοφορία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2019 και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,5% φθάνοντας τα 97,3 εκατ. ευρώ χάρη στη μείωση των δαπανών, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους των καυσίμων.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στα τέλη Μαΐου 2020 διαμορφώθηκε στα 866 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2019.

Οι υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου (19 εκατ. ευρώ εφέτος έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2019) ωφελήθηκαν από τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις μειωμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες. Στις 31 Μαΐου ο Όμιλος διέθετε ισχυρή ταμειακή ρευστότητα άνω των 400 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και διαθέσιμες δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους που ήταν εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας στις 14 Μαΐου 2020. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου 2020.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε μία θετική αναπτυξιακή δυναμική χάρη στα δημόσια έργα και τις αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι εξαγωγές τσιμέντου παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα του 2019. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,4%. Τον Απρίλιο οι εγχώριες πωλήσεις επλήγησαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, οι περισσότεροι εξαγωγικοί προορισμοί ανέστειλαν τις παραγγελίες τσιμέντου εξαιτίας των κατά τόπους περιοριστικών μέτρων. Μετά από έναν υποτονικό Απρίλιο η ανάκαμψη της ζήτησης στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και στις εξαγωγές, ώθησε τις επιδόσεις του Μαΐου σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα του προηγούμενου έτους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την περιοχή της Ελλάδας και της Δυτικής Ευρώπης τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 μειώθηκε κατά 11,4%, φθάνοντας στα 92,1 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 3,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το ποσό των 6,1 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2019, λόγω της μειωμένης παραγωγής τον φετινό Απρίλιο και Μάιο.

Σχετικα αρθρα

My Market: Εκπαίδευση προσωπικού για τις ανάγκες καταναλωτών με απώλεια όρασης

admin

Η MYTILINEOS για δεύτερη χρονιά στον επενδυτικό δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good

admin

Επενδύει 500 εκατ. ευρώ στα ακίνητα η Eurobank

admin

Ο Πούτιν ζήτησε να διερευνηθεί ποιες επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν υγειονομικό υλικό

admin

MLS: Στις 27 Αυγούστου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι

admin

Η Ισπανία θα παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 26 Απριλίου

admin

Οι οικιακές συσκευές MediaMarkt διαθέσιμες και στο Public Marketplace

admin

Attica Group: Στις 18/12 η ΓΣ για τη διανομή κερδών

admin

Στη Βουλή η διακυβερνητική συμφωνία για τον East Med

admin

ΕΣΕΕ: Ζητεί απ’ το ΥΠΟΙΚ περισσότερες δόσεις και ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις

admin

Inditex (Zara): Ζημιά €195 εκατ. το α΄εξάμηνο

admin

Volton: Δωρεά 10 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

admin

ΤΕΡΝΑ: Έκδοση εγγυητικής επιστολής 48 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αερολιμένα στο Καστέλι

admin

Δύο Ελληνικές επιχειρήσεις διακρίθηκαν στα European Business Awards

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Στο 94,89% το ποσοστό των ELTRAK CP και Ν. Κόβας

admin

Κλείνει συμφωνία Εθνικής-Lamda για δύο οικόπεδα κοντά στο The Mall

admin

Lamda: Εντός του 2020, κορωνοϊού επιτρέποντος, το κλείσιμο της συναλλαγής για το Ελληνικό

admin

CNL Capital: Έκδοση ομολογιακού έως 1 εκατ. ευρώ

admin