Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Μεγαλύτεροι οι τριγμοί από την υγειονομική κρίση – Σε ύφεση 10,2% φέτος η Ευρωζώνη

-

Νέες προβλέψεις οι οποίες δείχνουν ύφεση βαθύτερη κατά 2,7% φέτος στην Ευρωζώνη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε μία επικαιροποιημένη έκδοση του World Economic Outlook που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί φέτος σε ύφεση 10,2%, για να ανακάμψει μερικώς (κατά 6%) το 2021, όταν τον Απρίλιο εκτιμούσε ύφεση 7,5% και το 2021 ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4,7%.

Ανάλογες πιέσεις καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης, με τους πιο έντονους ωστόσο τριγμούς να καταγράφονται στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, στα κράτη δηλαδή που δέχτηκαν το πιο μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν στο επικαιροποιημένο κείμενο προβλέψεις για μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, το ΔΝΤ τον Απρίλιο ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση της τάξης του 10% φέτος και ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ της τάξης του 5% το 2021.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και σήμερα σε δηλώσεις του επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 8% στο σύνολο του έτους (σ.σ. δηλαδή το απαισιόδοξο από τα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και βασίζεται σε πτώση του ΑΕΠ κατά 16% στο β’ τρίμηνο του έτους).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδεινώνει και τις προβλέψεις του και για την πορεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών. Προβλέπει έλλειμμα στην Ευρωζώνη της τάξης του 11,7% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και άνοδο του χρέους με αναστροφή της τάσης από το 2021 και μετά.

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ επιμένει στις συστάσεις του για επιστροφή σε δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Μιλά επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ούτως ώστε να τονωθεί η ζήτηση στην οικονομία.

Τα δύο σενάρια και το καμπανάκι για τον τουρισμό

Το Ταμείο αναλύει και δύο εναλλακτικά σενάρια εκ των οποίων το ένα προβλέπει νέα έξαρση της υγειονομικής κρίσης στις αρχές του 2021, με τους τριγμούς να διαρκούν έως και το 2022.

Το δεύτερο σενάριο προϋποθέτει μία σταδιακή ανάκαμψη η οποία θα αρχίσει το δεύτερο μισό του 2020 και θα είναι ταχύτερη από τις αρχικές προβλέψεις λόγω επαρκών υγειονομικών μέτρων που ελήφθησαν (lockdown) και των μέτρων στήριξης της αγοράς.

Επίσης καθιστά σαφές ότι ο βαθμός απόκλισης των προβλέψεων είναι αυτή τη στιγμή υψηλός και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αναφέρεται ειδικά στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης, κάνοντας ειδική αναφορά σε οικονομίες οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό.

“Οι νησιωτικές οικονομίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και όσες βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες προκλήσεις”, αναφέρει.

“Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν σε πολλά μέτωπα για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις” επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι “απαιτείται επειγόντως βοήθεια για ρευστότητα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοκ και προβλήματα εξωτερικής χρηματοδότησης”.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,4% του δείκτη τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία

admin

Αποκλειστικά στο MEGA : Η μελέτη ΕΚΠΑ και Oxford Economics – Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία

admin

Handelsblatt : Αγοράστε τώρα ακίνητα στην Ελλάδα

admin

Έναρξη διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

admin

Εφορία: Τον Απρίλιο ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης – Πυρετώδεις προετοιμασίες

admin

ΤΑΙΠΕΔ : Πρόσληψη συμβούλων για τα 10 περιφερειακά λιμάνια

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : «Καμπάνα» 22% για όσους δεν πιάσουν το όριο

admin

Μιχαηλίδου στο MEGA: Πιθανή η διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα των 800 ευρώ

admin

Αυξάνονται στα 50 ευρώ οι ανέπαφες συναλλαγές

admin

Politico: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες, αυτοί θα έρθουν;

admin

Βρούτσης : Πότε καταβάλλονται τα 800 ευρώ στους δικαιούχους

admin

Τι ισχύει για τα επιδόματα ανεργίας στη μετά καραντίνα εποχή

admin

Folli Follie: Ραγδαίες εξελίξεις -Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι πρώτες παραιτήσεις από το Δ.Σ.

admin

Η Κομισιόν στέλνει ηχηρά μηνύματα για την οικονομία

admin

Ο Ερντογάν απειλεί όσους «συνωμοτούν» εναντίον της τουρκικής οικονομίας

admin

Έρευνα: Πόση όρεξη για διακοπές έχουν οι Ευρωπαίοι – Τι γίνεται με την Ελλάδα

admin

«Τρελή πτήση» του ευρώ μετά τη συμφωνία ΕΕ

admin