Image default
Επιχειρήσεις

Ε. Γκιζελής (Gizelis Robotics): «Η παραγωγική βιομηχανία και όχι ο τουρισμός η ατμομηχανή της οικονομίας»

«Μπορεί ο τουρισμός να θεωρείται η ‘ατμομηχανή’ της ελληνικής οικονομίας, η παραγωγική βιομηχανία, ωστόσο, είναι εκείνη, που καταβάλλει τις πιο υψηλές εργοδοτικές εισφορές, απασχολώντας εργαζόμενους όλο τον χρόνο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να την ενισχύσουμε. Είναι η σταθερή παράμετρος κάθε κράτους». Αυτό τονίζει στο NM ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής, general manager της Gizelis Robotics, η οποία προσφάτως κατέλαβε μία θέση στην 5άδα της StartUsInsights με τις καλύτερες –παγκοσμίως – νεοσύστατες ρομποτικές εταιρείες για βιομηχανικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της ομάδας, που «μετρά» περί τα 30 άτομα, είναι ο μετασχηματισμός της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας, προκειμένου αυτή να καταστεί ανταγωνιστική σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον. «Πρόσφατα τελειώσαμε τις σχετικές εργασίες στη Βιοχάλκο, ενώ έχουμε ξεκινήσει εργασίες και στη βιομηχανία Παπαδοπούλου», εξηγεί ο κ. Γκιζελής, σημειώνοντας πως το αντικείμενό τους είναι η αυτοματοποίηση της παραγωγής, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι. «Εργασίες, οι οποίες είναι δύσκολες για τον άνθρωπο (μεγάλα βάρη, βαφές κ.ο.κ.) πλέον αυτοματοποιούνται και γίνονται από ρομποτικά συστήματα, μία διαδικασία, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το industry4.

Τα ρομπότ είναι η τρίτη βιομηχανική επανάσταση, το επόμενο στάδιο είναι πως αυτά θα συνυπάρξουν με τους ανθρώπους. Πως, δηλαδή, οι αυτόματες μηχανές και εμείς θα επικοινωνούμε μεταξύ μας, πως θα έχουμε ένα έξυπνο εργοστάσιο», προσθέτει.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις του κορονοϊού στη δραστηριότητα της Gizelis Robotics, ο επικεφαλής της εταιρείας τονίζει: «Φυσικά και μας επηρέασε, μιας και σταμάτησε όλη η παραγωγική διαδικασία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Για εμάς, ωστόσο, ήταν πολύ μεγάλη ευκαιρία να επαναδραστηριοποιήσουμε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και εν μέσω υγειονομικής κρίσης καταφέραμε να είμαστε πολύ κοντά στην παραγωγή δύο νέων ρομπότ, τα οποία έχουν να κάνουν με την απολύμανση (εκνέφωσης και UVC ακτινοβολίας). Το δεύτερο είναι κυρίως για νοσοκομεία, προστατεύοντας από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Από τον κορονοιό πέθαναν 150 άνθρωποι, με πάνω από τους μισούς να ‘φεύγουν’ εξαιτίας λοιμώξεων κατά τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία».

Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, η ομάδα της Gizelis Robotics θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Ομίλου Ιατρικού, προκειμένου να γίνει η πρώτη δοκιμή των επίμαχων ρομπότ.

Με ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο η Brookstreet

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Gizelis Robotics, με ποσοστό 30%, συμμετέχει από τον περυσινό Ιούλιο η Brookstreet. Πρόκειται για ένα fund, με Έλληνες επενδυτές, που διαμένουν στην Αγγλία και οι οποίοι, όπως παρατηρούν στο ΝΜ παράγοντες της αγοράς, τοποθετούνται μακροπρόθεσμα, με την εμπλοκή τους να μην εξαντλείται στη διοχέτευση κεφαλαίων. Σε αυτό, άλλωστε, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, ο πρώην επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας και το στέλεχος μεγάλων εταιρειών και οργανισμών, κ. Γιώργος Μπόλος. «Εάν ήταν ένα οποιοδήποτε fund, δεν θα δεχόμουν να πάρει κομμάτι της εταιρείας μου, απλά και μόνο, για να πάρουμε χρήματα», σχολιάζει ο κ. Γκιζελής. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν της Gizelis Robotics η Brookstreet έχει επενδύσει σε ακόμη δύο ελληνικές εταιρείες: τη Nanophos, που εδρεύει στο Λαύριο και εφευρίσκει έξυπνα υλικά με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και την γιαννιώτικη Terracom, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών.

Ποιες εταιρείες βρέθηκαν στο top5 της StartUsInsights

RoboDK, Yuanda, MIP Robotics, Hiro και Gizelis Robotics. Αυτές είναι οι πέντε εταιρείες, που, σύμφωνα με τη StartUsInsights αποτελούν την ανερχόμενη δύναμη στη ρομποτική σε μεταποίηση και βιομηχανία. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο οργανισμό, που εδρεύει στην Αυστρία, εξειδικεύεται στην έγκαιρη αναγνώριση των νεοεμφανιζόμενων επιχειρήσεων, των τεχνολογιών και των επιχειρηματικών τους μοντέλων, ενώ παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας, που βασίζεται σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη. «H πλατφόρμα StartUsInsights καλύπτει περισσότερες από 1.116.000 νεοσύστατες και αναδυόμενες εταιρείες και εξετάζει την καινοτομία στον τομέα της ρομποτικής στη γενική βιομηχανία», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Για αυτήν την έρευνα εντόπισαν 589 σχετικές λύσεις και επέλεξαν τις τοπ 5 με καινοτόμα τεχνολογική υπεροχή. Η Gizelis Robotics επιλέχθηκε με βάση την ρομποτική εφαρμογή συγκόλλησης με το ρομπότ Roboweld, που αυξάνει την παραγωγικότητα με την υψηλή του ακρίβεια».

 

 

Σχετικα αρθρα

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ζητά το πόρισμα της ΕΛΤΕ για την MLS

admin

Uber: Επενδύει 170 εκατ. στη Lime

admin

Κίνα: Απώλεια εσόδων $4,8 δισ. για τις αεροπορικές εταιρείες το πρώτο τρίμηνο του 2020

admin

Πάουελ: Επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη μόλις ελεγχθεί η πανδημία

admin

Entersoft: Στις 9/10 η ΓΣ για αύξηση κεφαλαίου έως 163 χιλ. ευρώ

admin

Εποχικούς εργαζόμενους σε 22 περιοχές της Ελλάδας αναζητά η Coca Cola 3Ε

admin

Κάλεσμα Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας εν μέσω κορονοϊού: Ώρα να σώσουμε τα τζαμιά μας

admin

Συνεργασία ΑΒ Βασιλόπουλος με την WWF Ελλάς

admin

Μειώθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη Γαλλία, λόγω του κορονοϊού

admin

Βαράγκης: Εγκρίνεται η συμφωνία εξυγίανσης-Αποφάσεις της Γ.Σ

admin

Η Apple κλείνει ξανά καταστήματα στις ΗΠΑ

admin

Κ. Ξιφαράς: Νέες προοπτικές δημιουργεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB

admin

Lamda Development: Έκδοση ομολόγου έως 320 εκατ. ευρώ

admin

Epsilon Net: Απέκτησε το 34% της HiT Hospitality Integrated Technologies

admin

Σε λειτουργία η έα μονάδα της Polyplastic Rivulis στη Ρωσία

admin

Inform Λύκος: Σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας

admin

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

admin

Στο ερευνητικό έργο Composition συμμετέχει η Kleemann

admin