Image default
Οικονομία

Τουρισμός – εστίαση: Οι «ρυθμιστές» της ύφεσης για το 2020

Τουρισμός και εστίαση είναι οι δύο βασικές παράμετροι για τον καθορισμό του τελικού ύψους της ύφεσης για φέτος. Η βαριά βιομηχανία της χώρας νοσεί εξαιτίας της πανδημίας με μεγάλους χαμένους τους χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα επαναπροσληφθούν για φέτος. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, το 2020 οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 57,9% φτάνοντας τα 14,5 εκατ. επισκέπτες έναντι 34,4 εκατ. το 2019. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η πρόβλεψη, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, είναι ότι θα καταγράψουν μείωση της τάξεως του 54% σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από 9 δισ. ευρώ από 19,4 δισ. ευρώ το 2019.

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα παραμείνουν κλειστά λόγω έλλειψης κρατήσεων όπως και αρκετά εποχιακά ξενοδοχεία που επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά. Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν από τον Ιούλιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσουν  τα προγράμματα τους και οι μεγάλοι tour operators.

Όσον αφορά τις κρατήσεις πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έρχονται για τις κρατήσεις σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου υπάρχει οδική πρόσβαση. «Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα όπως τα νησιά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αλλά και στον τομέα της εστίασης η κατάσταση είναι δύσκολη. Με το 75% των καταστημάτων να είναι ανοιχτό, στην ηπειρωτική χώρα η κίνηση κρίνεται σχετικά ικανοποιητική όχι όμως και στις τουριστικές περιοχές όπου η κατάσταση δεν είναι καλή. «Υπάρχει ζήτημα με την εστίαση και είμαστε εδώ με στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Και ενώ για το 2ο τρίμηνο του έτους όπου ουσιαστικά η χώρα βρισκόταν σε lockdown, η πορεία του ΑΕΠ θα έχει έντονα καθοδική πορεία και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 16%, το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρχει βελτίωση στο 3ο τρίμηνο του έτους. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως το καλό σενάριο είναι η πτώση στον τουρισμό να φτάσει το 60%. Με τα έως τώρα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του για το ύψος της ύφεσης για το σύνολο του 2020 που είναι έως 8%.

Με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 37,5 δισ. ευρώ έναντι 36,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι επαρκούν ακόμα και σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Παράλληλα, από το τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει και η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμιο ψηφιακό φόρο προωθεί από το Νταβός η Γαλλία

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Σε ποιους θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση

admin

ΗΠΑ : Βουτιά 4,8% στο ΑΕΠ το α’ τρίμηνο λόγω κοροναϊού

admin

Κτηματολόγιο : Συναγερμός σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες πάρκινγκ

admin

Επίδομα γέννας: Πληρώνονται οι δικαιούχοι με αιτήσεις που εγκρίθηκαν έως τις 29/2

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 0,4% κατέγραψε το εισόδημα των νοικοκυριών

admin

Θεσμοί : «Παραγωγικές» οι συζητήσεις με την Αθήνα σχετικά με την πρόοδο και τις προκλήσεις

admin

Αντικειμενικές αξίες : Λύνεται ο «γρίφος» με τις τρελές αυξήσεις στις τιμές ακινήτων

admin

Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει η αγορά μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις

admin

Στα 250 εκατ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

admin

Βρούτσης στο MEGA: Τμηματικά και έως τέλος Απριλίου θα πάρουν οι εργαζόμενοι τα 800 €

admin

Επίδομα θέρμανσης : Ξεπέρασε τα 84 εκατ. ευρώ – 100.000 περισσότεροι δικαιούχοι

admin

Αυτό είναι το σχέδιο της Volkswagen για τη Θάσο – Που θέλει να επενδύσει

admin

Παπαθανάσης στο MEGA: Tα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον Ιανό και την πανδημία

admin

Τουρκία: Ένατη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

admin

Με λιγότερες απώλειες η βιομηχανία τον Ιούλιο

admin

Επιχειρήσεις και παρεμπόριο την εποχή του κοροναϊού: Σ. Καφούνης – Π. Σταμπουλίδης στο MEGA

admin

Έρχεται ο νέος «Τειρεσίας» για όλα τα χρέη

admin