Image default
Οικονομία

ILO: Θύματα μόνιμης εκμετάλλευσης οι εποχικοί εργάτες

Έχουν πάρει κατά καιρούς διάφορες ονομασίες, τελευταία με αφορμή τα εκτεταμένα κρούσματα κορωνοϊού σε σφαγείο στο Γκίτερσλο της Γερμανίας, ονομάστηκαν και «σύγχρονοι γκασταρμπάιτερ». Δεν είναι άλλοι από τους εποχικούς εργάτες που πηγαίνουν από χώρα σε χώρα για να ένα κομμάτι ψωμί, ίσως και κάτι παραπάνω, για να θρέψουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ILO των ΗΕ με έδρα της Γενέυη έχει υπολογίσει ότι υπάρχουν σε όλον τον κόσμο 164 εκατομ. εποχικοί εργάτες – οικονομικοί, οι οποίοι ποτελούν το 5% του παγκόσμιου εργαζόμενου πληθυσμού.

Ανύπαρκτοι οι κανόνες κοινωνικής απόστασης

Η θέση τους είναι ιδιαίτερη. Οι περισσότεροι έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους στη χώρα προέλευσης ή δεν υπάρχει γι αυτούς καν δουλειά. Λόγω της οικονομικής ανάγκης χρειάζεται πολλές φορές να ταξιδέψουν σε μακρινές χώρες για ένα μεροκάματο. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων κινδυνεύει περισσότερο από την πανδημία. Τις δουλειές που αναλαμβάνουν να κάνουν, αρνούνται να τις κάνουν οι κάτοικοι της χώρας, στην οποία πηγαίνουν για να εργαστούν. Και οι συνθήκες εργασίας τους κάθε άλλο συμβαδίζουν με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης που έχει επιβληθεί αναγκαστικά παγκοσμίως εξαιτίας του κορωνοϊού. «Είναι απλά αδύνατον», λέει η Μανουέλα Τορνέι από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. «Πολλοί προσφέρουν εργασία στη γαστρονομία, σε εργοστάσια, στο σύστημα υγείας ή στη γεωργία. Εκεί ακριβώς που είναι δύσκολο να κρατηθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης».

Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους διαμονής τους. Αυτή η κατηγορία εργαζόμενων μένει σε κοιτώνες υπό αμφίβολες συνθήκες υγιεινής ιδιαίτερα σε εποχή πανδημίας. «Πολλές φορές οι οικονομικοί μετανάστες διαμένουν σε καταλύματα με πολλά κρεβάτια και κοινά ντους. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατον, να κρατηθεί εκτός ο κορωνοϊός». Εκτός όλων αυτών υπάρχει η ανθρώπινη πλευρά. Η περίπτωση των εργαζομένων στα σφαγεία του Γκίτερσλο, που προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο στο φως τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όχι μόνο στον υγειονομικό τομέα.

«Μας βρίζουν»

Στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ο Σάμπολτς Σέπσι, από γερμανικό συνδικάτο εργαζομένων, μεταφέρει τα παράπονα και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. «Μας λένε αυτοί οι άνθρωποι ότι οι προϊστάμενοί τους, τούς φωνάζουν και τους βρίζουν, ότι ασκούν τεράστιες πιέσεις, ότι πρέπει να εργάζονται πολύ γρήγορα και να παράγουν μεγάλες ποσότητες. Και όποιος δεν τα καταφέρνει, απλά τον πετούν έξω».

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι από τους 7.000 εργαζόμενους στα σφαγεία του Γκίτερσλο, πάνω από 1.700 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους αυτήν την περίοδο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιστρέφοντας στη χώρα τους, έχουν άλλες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν, συν την εχθρική διάθεση των συμπατριωτών τους. Ανθρώπινες τραγωδίες χωρίς τέλος. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προτείνει μεταξύ άλλων τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες προέλευσής τους και τις χώρες στις οποίες πηγαίνουν οι εποχικοί εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί.

Σχετικα αρθρα

Έως το τέλος του έτους η αναστολή των δόσεων δανείων για όσους πλήττονται από τον κοροναϊό

admin

Η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί δια νόμου τα ψιλά των 1 και 2 σεντ

admin

Στα 15 εκατομμύρια ο αριθμός των χρεωστικών καρτών

admin

Κοροναϊός : Έντονα προβλήματα στον τουρισμό – Δύσκολη η επανεκκίνηση

admin

Έρχεται ηλεκτρονικό εισιτήριο και στα ΚΤΕΛ

admin

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 196 ευρώ το μήνα στις επικουρικές – Τι θα γίνει με τις κύριες

admin

O Covid-19 απειλεί να “σαρώσει” διεθνώς τους πλούσιους μονάρχες

admin

Κοροναϊός : Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού μέχρι τις 10 Μαΐου – Ποιους αφορά

admin

ΟΟΣΑ: Ύφεση 8% της ελληνικής οικονομίας το 2020 – Στο 9,8% αν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,4% του δείκτη τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία

admin

Πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ: Η κρίση της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ερευνα: Ποια είναι τα τρία σενάρια για την οικονομία στην μετά κοροναϊού εποχή

admin

Κοροναϊός : Την Τρίτη η καταβολή 800 ευρώ σε εργαζομένους υπό αναστολή

admin

ΤτΕ : Στα 6,3 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 11μηνου

admin

Κοροναϊός : Μείωση – ρεκόρ της δραστηριότητας στις ισχυρές οικονομίες

admin

Σύνοδος Κορυφής: Πώς αποτυπώνεται η συμφωνία στα διεθνή ΜΜΕ

admin

Κοροναϊός: 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προχώρησαν σε απολύσεις μέσα στην πανδημία

admin

Ενοίκια : Πόσα χάνουν, πόσα κερδίζουν από τις μειώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων

admin