Image default
Οικονομία

Ακίνητα : Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Νέα ευκαιρία για να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους έχουν μέχρι τις 31 Αυγούστου χιλιάδες ιδιοκτήτες. Η δίμηνη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων για τα ξεχασμένα τετραγωνικά δίνει το χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν ελλείψεις και παραλείψεις στο Ε9 οι οποίες απαιτούνται πριν από τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, να ρυθμίσουν και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες επιφάνειες αλλά και να επισκεφθούν τους δήμους για να υποβάλουν τις δηλώσεις των τετραγωνικών για τις περιπτώσεις των ακινήτων οι οποίες δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 510.000 δηλώσεις από τις οποίες έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 12 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα. Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση είναι μεγάλο, αφού όσοι εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών και από πρόστιμα.

Από τις δηλώσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα και τους δήμους μεγάλος αριθμός αφορά κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι τακτοποιήθηκαν, αυθαίρετες κατασκευές που νομιμοποιήθηκαν, πάρκινγκ και αποθήκες που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στον δήμο, οικόπεδα και κτίσματα εντός σχεδίου και εντός οικισμού αλλά και ο «αέρας» που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να τον δηλώσουν στον δήμο.

Τι να προσέξετε

Κατά τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέξουν 10 σημεία-SOS:

1. Διορθώσεις στο Ε9: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο. Οσοι εντοπίσουν λάθη ή παραλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους. Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

2. Συνιδιοκτησία: Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

3. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: Δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

4. Κτίσματα εκτός σχεδίου: Θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

5. Βοηθητικοί χώροι – πάρκινγκ: Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.

6. Πιλοτές: Δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

7. «Αέρας»: Ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

8. Λιγότερα τετραγωνικά: Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Αν όμως τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9), η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

9. Μεταβολή επιφάνειας: Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

10. Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάθε δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων γίνεται ανά αριθμό παροχής.


-

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης : Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ

admin

Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν την εκπνοή του 2019

admin

ΣΕΒ: Ποιες είναι οι ψηφιακές δεξιότητες και πώς συνδέονται με τα επαγγέλματα

admin

ΣΕΒ : Οι περιφέρειες με τις πιο εξωστρεφείς βιομηχανίες

admin

Στήριξη του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων

admin

Καύσιμα: «Οι τιμές πέφτουν ραγδαία – Ήδη έχουμε πρατήρια με κάτω από 1,4 ευρώ το λίτρο»

admin

Ανοιχτά τα καταστήματα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

admin

Όλο το νέο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

admin

Κοροναϊός : Νέα δυνατότητα για αναστολές συμβάσεων εργασίας – Ποιους κλάδους αφορά

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης

admin

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 3,3% ξεκίνησε η συνεδρίαση

admin

Γεωργιάδης : Έως 15 Ιουνίου ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα της συνεδρίασης -Πτώση 2,22%

admin

«Πάγο» στα ενοίκια 1,5 εκατ. διαμερισμάτων βάζει το Βερολίνο

admin

Υπ.Οικ.:H προσπάθεια αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2019: Πότε θα καταβληθεί και πώς θα το υπολογίσετε

admin

Πακέτο – ανάσα : Τα μέτρα που σχεδιάζονται για οφειλέτες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες, μισθωτούς

admin

Ανεβάζει στροφές η αγορά ακινήτων και ζεσταίνονται τα δημόσια ταμεία

admin