Image default
Οικονομία

Μέτρα : Πώς θα ενισχυθούν τουρισμός και εστίαση – Το σχέδιο

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης και στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, η καραντίνα του Απριλίου άφησε βαρύτατα «τραυματισμένους» τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα «δείξει» ο δείκτης της ανεργίας. Η πτώση στο 14% για τον μήνα Μάρτιο οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνεργοι, λόγω καραντίνας, δεν μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι για δουλειά και ως εκ τούτου κατατάσσονταν στατιστικά στους οικονομικά μη ενεργούς.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να «δείξουν» και τα στοιχεία του Απριλίου. Τον Ιούνιο όμως, η ανεργία αναμένεται να φουντώσει καθώς εκτός από τις όποιες απολύσεις, θα υπάρχει και το φαινόμενο της κατακόρυφης μείωσης των εποχικών προσλήψεων.

Το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης στα μέσα Ιουλίου.

Τα μέτρα

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεις, εργαζομένων και νοικοκυριών σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν:

–  Τουρισμός: Σχεδιάζονται μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με επιδοτήσεις δανείων, χρηματοδότηση επενδύσεων και εργασιών συντήρησης. Επίσης, ειδικά για τα ξενοδοχεία εξετάζεται το σενάριο μεγαλύτερης μείωσης ή ακόμα και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν καταβάλουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σχεδιάζεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας, για όλο το έτος και μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

– Εστίαση: Στον κλάδο της εστίασης σχεδιάζονται στοχευμένα μέτρα καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται  είτε να αυξηθεί και να επιμηκυνθεί η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος Συν-Εργασία είτε να αναβιώσει η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με την καταβολή επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποτραπεί η απόλυσή τους. Επίσης ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου, θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου για το 2021, και θα ενεργοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου οι επιχειρήσεις της εστίασης να κρατηθούν όρθιες στην μετά – κοροναϊο εποχή και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στο ΣΕΤΕ – Δεν θα διστάσουμε για νέα μέτρα στήριξης τον Ιούλιο

– Λιανεμπόριο: Μέτρα στήριξης εξετάζονται και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που βλέπουν τον τζίρο τους να καταρρέει. Το πακέτο των μέτρων περιέχει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021,  χρηματοδότηση και επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η  βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Παράλληλα εξετάζονται και έκτακτα μέτρα για γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες ουσιαστικά «ζουν» από τον τουρισμό, αλλά φέτος δοκιμάζονται σκληρά από τη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για νησιά ή τουριστικούς προορισμούς  οι οποίοι φέτος δεν θα έχουν καθόλου ή θα έχουν ελάχιστους τουρίστες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις περιοχές που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενους έπληξε ο κοροναϊός

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε έρευνα (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Marc) που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», όπου 55 στις 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι ικανοποιημένες με τα μέτρα στήριξης.

Στο Συν-Εργασία αναμένεται να μπουν 100.000 εργαζόμενοι, 4 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση ενοικίου, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις ανέστειλε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της.

Τις εξελίξεις σχολίασε στην εκπομπή ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων τόνισε ότι κατά την άποψή του τα όποια μέτρα ληφθούν στο μέλλον θα πρέπει να είναι στοχευμένα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης υπάρχουν κλάδοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από άλλους και εκεί θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ως προς τα μέτρα στήριξης.


-

Σχετικα αρθρα

SURE : Έρχονται 2,7 δισ. ευρώ για την απασχόληση – Πώς θα μοιραστεί το πρόγραμμα

admin

Απώλειες 1,16% στο Χρηματιστήριο, κόντρα στο διεθνές ρεύμα

admin

FORUM2020.GR- RASS: Μεγάλη έρευνα για την εικόνα της αγοράς μετά την πρώτη φάση της δοκιμασίας του Covid-19

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Πάνω από 1,5 εκατ. αιτήσεις, ενώ εκπνέει η προθεσμία – Παράταση ζητά το ΤΕΕ

admin

Ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στήριξη των τραπεζών ζητά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

admin

Η οικονομία της Γερμανίας είναι πολύ πιο “άρρωστη” απ’ όσο νομίζουμε

admin

Πόλεμος ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιονομικά κατά την «παράδοση-παραλαβή» της κυβέρνησης

admin

Συντάξεις : Ποιοι θα λάβουν την Τρίτη αυξημένες επικουρικές

admin

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για μείωση των δασμών

admin

Τα κρίσιμα ραντεβού με την Εφορία μέχρι το τέλος του έτους

admin

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριo χαιρετίζει την εξαίρεση ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς ΗΠΑ-ΕΕ

admin

Επίδομα 534 ευρώ : Σήμερα η καταβολή – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

admin

Χαρίτσης: H κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει οριζόντιες περικοπές και επιβαρύνσεις στην ασφάλιση

admin

Ελληνικό : 80.000 θέσεις εργασίας – Ποια είναι τα έργα της πρώτης πενταετίας

admin

Χειραγώγηση νομισμάτων : Οι ΗΠΑ βγάζουν την Κίνα από τη μαύρη λίστα

admin

Κορονοϊός: Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου

admin

Έρευνα ΙΟΒΕ: Μεγάλη η αναπτυξιακή δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας

admin

Προστασίας πρώτης κατοικίας: Αίτημα για παράταση στους θεσμούς

admin