Image default
Επιχειρήσεις

Energean: Σχέδιο διάσωσης για τα πετρέλαια του Πρίνου με ένεση ρευστότητας €75 εκατ.

Φως στο αδιέξοδο του Πρίνου που επιβάρυνε η υγειονομική κρίση και η αρνητική διεθνής συγκυρία στην αγορά πετρελαίου αρχίζει να φαίνεται μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις δύο μηνών.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Energean, η οποία διαχειρίζεται και λειτουργεί το μοναδικό κοίτασμα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, έχει υποβληθεί στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ένα πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ως στόχο τη διατήρηση εν λειτουργία της εταιρείας με τους περίπου 300 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την Εnergean, προϋπόθεση για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η άμεση ενίσχυση του Πρίνου με ρευστότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας και να δρομολογηθεί η επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα Έψιλον.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αναστείλει επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες που θα χρηματοδοτούσαν την περαιτέρω ανάπτυξη του παλιού κοιτάσματος και του γειτονικού κοιτάσματος Έψιλον. Για το λόγο αυτό, σταμάτησε και η κατασκευή της πλωτής εξέδρας στην Κωστάντζα της Ρουμανίας από την οποία θα ξεκινούσαν οι νέες γεωτρήσεις.

Στόχος της εταιρείας είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, που προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», το οποίο θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων.

Οκτώ είναι τα βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν:

-Επενδυτικές ανάγκες της τάξης των 75 εκατ. ευρώ για την διετία 2020-2021

-Επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον με την επανέναρξη της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις.

-Συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο.

-Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία

– Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.

-Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτυργικού κόστους

-Προώθηση της επένδυσης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενης εξέδρας «Κάππα» .

-Διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, και με διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Energean έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.

Μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαϊου η Energean έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Σχετικα αρθρα

Κοινές υποτροφίες Energean – Ιδρύματος Μποδοσάκη

admin

ΙΑΣΩ: Σύμβαση με ΕΔΟΕΑΠ για περίθαλψη 30.000 εργαζομένων στα ΜΜΕ

admin

Νέα σενάρια πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν»

admin

Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Καλύφθηκε πλήρως η ΑΜΚ της Lamda Development

admin

«Καμπάνα» 3,3 εκατ. για την Friesland από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

admin

Διακρίσεις για μέλι που διατίθεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία στο Eurogroup: Μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

admin

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Wind

admin

Trastor: Στις 29/10 η ΓΣ για την έκδοση ΜΟΔ έως €41,08 εκατ.

admin

H Alumil αρωγός στον καθαρισμό του παραλιακού άξονα της Θεσσαλονίκης

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα τεχνολογίας ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου

admin

Ο Τραμπ λέει ότι θα απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ

admin

Ξέσπασε πόλεμος για τον τεχνικό σύμβουλο του Μετρό Θεσσαλονίκης

admin

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα καταστήματα – Το μεγάλο κρας τεστ στην αγορά

admin

Eurobank: Πρεμιέρα του Trade Club Alliance στο Λονδίνο

admin

“Δεν έχουμε δει τα χαμηλά της αγοράς”, εκτιμά ο El-Erian

admin

O πάπας Φραγκίσκος μέσω του Rai Uno μιλά στους πιστούς που βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι

admin