Image default
Επιχειρήσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Η «πολύφερνη νύφη» και οι μνηστήρες από το εξωτερικό

Νέα προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρώσει την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, που είχε «παγώσει» ελέω υγειονομικής κρίσης, φέρεται πως κάνει αυτό το διάστημα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, απευθυνόμενη στον τελευταίο… μνηστήρα, που εκδήλωσε ενδιαφέρον: τους Αμερικάνους της CVC Capital Partners.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της εταιρείας, σύμβουλοι και τράπεζα έκαναν νέα παρουσίαση στο fund, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ήταν και το μοναδικό, που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στον πρόσφατο διαγωνισμό, με το deal, ωστόσο, να μην προχωράει, λόγω χαμηλότερου τιμήματος.

«Δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για μία έμμεση πίεση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για αναστολή της πώλησης – τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά μετά την πανδημία – ή για μία συνειδητή απόφαση να απαξιωθεί το πιο σημαντικό… ασημικό της τράπεζας», σχολιάζουν στο ΝΜ συνδικαλιστικές πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Σύλλογος, σημειωνόταν χαρακτηριστικά: «Την εβδομάδα αυτή η εταιρεία μας έκανε νέα παρουσίαση στο fund της CVC, προκειμένου, έπειτα από απόφαση της ΕΤΕ, να του παρουσιάσει τα αποτελέσματα, με βάση το κλείσιμο του πρώτου τρίμηνου και να παραθέσει και τα στοιχεία του Μαΐου, αλλά και να δεχτεί ερωτήσεις πάνω στην πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα, η ΕΤΕ ζήτησε επικαιροποίηση του business plan μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η ΕΤΕ συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια ξεπουλήματος της εταιρείας, χωρίς να την ενδιαφέρει ούτε η εταιρεία ούτε το προσωπικό ούτε οι συνεργάτες ή οι ασφαλισμένοι της».

Από την Exin έως και το CVC: Ποιοι ήταν οι μνηστήρες που διεκδίκησαν την Εθνική Ασφαλιστική

Μετά την ευκαιρία, που έχασε το 2007 η ΕΤΕ, να δώσει τα… χέρια με μεγάλο ασφαλιστικό Όμιλο της Ευρώπης, ο οποίος υπαναχώρησε από τη συμφωνία λόγω της κρίσης στην Αμερική, πολλοί ήταν εκείνοι, που διεκδίκησαν την «πολύφερνη νύφη».

Εκείνη, που βρέθηκε πιο κοντά από όλους, ήταν η κοινοπραξία Calamos – Exin, η προσφορά της οποίας, μάλιστα, είχε και τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η… κόμπλα, ωστόσο, με την απουσία εγγυητικής επιστολής, σε συνδυασμό με την κόντρα, η οποία ξέσπασε μεταξύ των επενδυτών, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων, που είχε ως συνέπεια την ακύρωση του deal.

Ειδικότερα, σχεδόν ένα τετράμηνο μετά τη συμφωνία μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ξεκίνησε μία δικαστική διαμάχη, με πρωταγωνιστές αφενός, τους John Calamos και John Koudounis και αφετέρου, τον Matt Fairfield. Οι πρώτοι, μάλιστα, ζητούσαν αποζημίωση, ύψους 41 δισ. δολαρίων, απαιτώντας την αφαίρεση από την ιστοσελίδα της Exin, αλλά και από όλες τις άλλες δημόσιες επικοινωνίες της, οποιεσδήποτε αναφορές στους ιδίους, που σχετίζονταν με ενέργειες ή δραστηριότητες του Ομίλου.

Όσον αφορά στη Fosun, το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική «μετρά» ήδη από την εποχή, που στα ηνία της τράπεζας βρισκόταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ενώ το «παρών» έδωσε και στον πρόσφατο διαγωνισμό, χωρίς, ωστόσο, να καταθέσει εντέλει δεσμευτική προσφορά. Για πολλούς στην αγορά θεωρείτο φαβορί, μιας και διαθέτει μία παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα, που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία. Δεν έλειψαν, ωστόσο και εκείνοι, οι οποίοι έθεταν το ζήτημα της εισόδου ενός κινεζικού Ομίλου στα ασφαλιστική «χωράφια» της Ελλάδας.

Ο έτερος διεκδικητής στον τελευταίο διαγωνισμό, η Varde Partners, που υπαναχώρησε, χωρίς καν να ζητήσει διευκρινίσεις για το business plan, έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά ακινήτων, μέσω της συμμετοχής – κατά 56,6% – στην Trastor ΑΕΕΑΠ και στη Lamda Malls.

Τέλος, η CVC Capital Partners, από το 2017, οπότε και «πάτησε» σε ελληνικό έδαφος εξαγοράζοντας το Metropolitan Hospital, μέχρι πρόσφατα, που απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Skroutz, «μετρά» ουκ ολίγες τοποθετήσεις σε ελληνικές εταιρείες. Πιο… δραστήρια, πάντως, εμφανίζεται στον χώρο της υγείας, έχοντας αποκτήσει μερικά από τα πλέον σημαντικά ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα, όπως το Iaso General (κατόπιν Metropolitan General) και το Υγεία – συμπεριλαμβανομένων των μαιευτικών κλινικών Λητώ και Μητέρα.

Στο +1,2% η παραγωγή το α’ τρίμηνο του 2020

Αύξηση της παραγωγής της κατά 1,2% εμφάνισε το α’ τρίμηνο του 2020 η Εθνικής Ασφαλιστική, με τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε 174,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.

Πιο αναλυτικά, τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής αυξήθηκαν οριακά κατά 0,9%, ανερχόμενα σε 133,4 εκατ. ευρώ έναντι 132,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αύξηση παραγωγής κατά 2,2% κατέγραψαν και οι Κλάδοι Γενικών Ασφαλίσεων, με τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε 41 εκατ. ευρώ έναντι 40,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των εργασιών λιανικής του Κλάδου Γενικής Αστικής Ευθύνης.

Σχετικα αρθρα

Νέα επένδυση στο Forfar της Σκωτίας από θυγατρική της Πλαστικά Θράκης σε μάσκες

admin

Πειραιώς: Σπάει σε holding και «καλή» τράπεζα για τιτλοποίηση 6 δισ.

admin

Τρ. Πειραιώς: Ο Περικλής Δοντάς νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ

admin

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

admin

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου Eurobank

admin

ΔΕΗ: Ζημιές 353,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

admin

ΕΕ: Προτείνεται μoντέλο τριών πυλώνων για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ενόψει Eurogroup

admin

Κρι Κρι: Στις 28 Αυγούστου η πληρωμή του μερίσματος 0,15 ευρώ

admin

Αεροπορικές-ΗΠΑ: Νέο πακέτο 25 δισ. δολ. ή χιλιάδες απολύσεις

admin

Χ.Α.: Αυξημένα αντανακλαστικά για υποχωρήσεις τιμών σε μετοχές υψηλής ανάπτυξης

admin

Αίγυπτος: 5 νέοι θάνατοι από κορονοϊό – 183 συνολικά

admin

Πρωτιές για την Ambrosia Capital

admin

Αναστέλλει την παραγωγική δραστηριότητα η “Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου”

admin

Τι ισχύει με τα κουπόνια – voucher για ταξίδια που ακυρώνονται – Τι λέει Ευρωπαίος Επίτροπος

admin

Κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Σελόντα

admin

Σχέδιο για “προσωρινούς τάφους” εξετάζουν στη Νέα Υόρκη: Αγγίζουν τους 5.000 οι νεκροί στην πολιτεία

admin

Πάνω από 107.000 οι νεκροί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο

admin