Image default
Επιχειρήσεις

H&M: Βαρύ το πλήγμα του Covid – Πτώση πωλήσεων 25% στην Ελλάδα

Η επίδραση της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο αποτυπώθηκε και στα οικονομικά μεγέθη του σουηδικού κολοσσού έτοιμης ένδυσης Η&Μ που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος ανακοίνωσε πτώση πωλήσεων 23% το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και τις 31 Μαΐου 2020, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και διαμορφώθηκε σε 83,6 δισ. σουηδικές κορώνες, ενώ το αποτέλεσμα μετά τους φόρους είναι ζημιές ύψους 3,06 δισ. κορωνών.  Υποχώρηση η οποία οφείλεται κυρίως στις βαριές απώλειες του β’ τριμήνου, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 50% στα 28,664 δισ. σουηδικές κορώνες ή 2,735 δισ. ευρώ. Πάντως οι διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 36% σε σουηδικές κορώνες και 32% σε τοπικά νομίσματα.

Στη χώρα μας, η Η&Μ που έχει δίκτυο 35 καταστημάτων, κατέγραψε πτώση πωλήσεων κατά 25% (σε ευρώ) το υπό εξέταση διάστημα, με τον τζίρο της να υποχωρεί σε 658 εκατ κορώνες (62 εκατ ευρώ), έναντι 858 εκατ (81 εκατ ευρώ) πέρσι. Πιο δυσμενής είναι η εικόνα κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, οπότε τέθηκαν σε ισχύ και οι περιορισμοί λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τις πωλήσεις της σουηδικής αλυσίδας να υποχωρούν κατά 52% συγκριτικά με πέρσι, αγγίζοντας τα 224 εκατ κορώνες, έναντι 449 εκατ. πέρυσι.

Όπως σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Η&Μ, Helena Helmersson, η επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων δεν συνοδεύεται από αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας του ομίλου, από το σχεδιαστήριο μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα και την διαρρύθμιση των ίδιων των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το διάστημα 1-24 Ιουνίου ο τζίρος κατέγραψε απώλειες 25% σε τοπικά νομίσματα, εν μέρει εξαιτίας και του γεγονότος ότι 350 καταστήματα, δηλαδή το 7% του δικτύου, είναι ακόμη κλειστά ενώ κάποια καταστήματα λειτουργούν υπό τοπικούς περιορισμούς με μειωμένο ωράριο.
Έτσι, ο όμιλος εστιάζει στην ενίσχυση του online καταστήματός του, αξιολογώντας ως θετικό το γεγονός ότι οι πωλήσεις του μέσω του e-shop αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, συνεισφέροντας πλέον το 28% του συνολικού τζίρου, από 16% που ήταν το 2019 και 14,5% το 2018.

Παράλληλα, προβλέπεται το κλείσιμο 170 μη αποδοτικών καταστημάτων και το άνοιγμα 130 νέων, με αποτέλεσμα καθαρή μείωση του αριθμού του δικτύου κατά 40 φυσικά σημεία πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα έκλεισε καταστήματα στις μεγαλύτερες αγορές της, κατά το πρώτο εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένης και της έδρας της, Σουηδίας, όπου τερμάτισαν την λειτουργία τους 4 καταστήματα. 10 συνολικά σημεία έκλεισαν στην Κίνα, 8 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 7 σε Βρετανία και Γαλλία και 6 στην Γερμανία, την σημαντικότερη αγορά της Η&Μ από άποψη τζίρου.

Σχετικα αρθρα

MLS: Αποχωρεί o υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της εταιρίας για λόγους υγείας

admin

Αύξηση στα κέρδη της Moderna λόγω COVID-19

admin

MLS Innovation Inc: Συμμετοχή σε οκτώ νέα ερευνητικά έργα

admin

Διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ ζητούν οι μέτοχοι της ΕΛΤΡΑΚ

admin

Μήνυση και αγωγή κατά Κ. Δομαζάκη από Creta Farms

admin

Πήρε η Eldorado Gold άδειες για Σκουριές και Ολυμπιάδα

admin

Σαράντης: Εξαγόρασε το σήμα LUKSJA έναντι 9,2 εκατ. λιρών

admin

Συμφωνία της Pasal Development με την Sterner Stenhus Greece για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Εγκύκλιος: Οι ιδιωτικές κλινικές να αναρτήσουν τιμοκαταλόγους εντός 15νθημέρου

admin

Εκτακτο μέρισμα 1 ευρώ δίνει ο ΟΠΑΠ

admin

Ψάρια: Η «επόμενη μέρα» για Νηρέα-Σελόντα

admin

Inform Λύκος: Διανομή προσωρινού μερίσματος €0,05 ανά μετοχή

admin

Ο Γιάννης Πετούλης νέος διευθύνων σύμβουλος της Europ Assistance Greece

admin

ΟΠΑΠ: Με 43,33% η Sazka μετά την επανεπένδυση μερισμάτων

admin

Απολύσεις προσωπικού στη Links of London της FF

admin

Ευ. Μυτιληναίος: Ολη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω κάτι άλλο…

admin

HΠΑ: Ενίσχυση ύψους $25 δισ. στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα συνολικού ύψους 50.000 ευρώ

admin