Image default
Διεθνή

Μείωση των κονδυλίων ανάκαμψης προς την Πολωνία ζητούν κράτη – μέλη της ΕΕ

Τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν μετά από την κραυγή που ξέσπασε στο εσωτερικό της ένωσης για το γεγονός ότι η Πολωνία αναμένεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους, παρά το ιστορικό επιθέσεων της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα και την κοινότητα LGBTQ+.

Η πολωνική οικονομία ανήκει στις λιγότερο πληγείσες από την κρίση του κοροναϊού, και η Βαρσοβία αντιμετωπίζει σκληρές επικρίσεις για την προσέγγισή της επί του κράτους δικαίου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Πολωνία θα είναι η δεύτερη πιο ωφελούμενη χώρα από τα κονδύλια διάσωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την Ισπανία να είναι η μόνη που την ξεπερνά.

Στη διάθεση του Guardian έφτασε μια σειρά από αναλύσεις που κυκλοφορούν μεταξύ των κρατών μελών και οι οποίες έχουν εξοργίσει έναν αριθμό εθνικών κυβερνήσεων, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες πιέσεις τουλάχιστον από δύο πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένου της Δανής προέδρου Μέττε Φρέντρικσεν, να ξανασκεφτεί τη διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης.

Αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων

Τα αρχικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μηχανισμό που θα παρακρατά τα κονδύλια σε περιπτώσεις μελών της ΕΕ που θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών τους φαίνεται πως συγκεντρώνουν πλέον την υποστήριξη μιας σημαντικής πλειοψηφίας κρατών – μελών, αν και είχε αντιμετωπιστεί με καχυποψία στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

«Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε και να το δεχτούμε από τη στιγμή που η κατάσταση στην Πολωνία δεν πλησίασε καν τις σκηνές ανθρώπινου πόνου που είδαμε να λαμβάνουν χώρα στην Ιταλία και την Ισπανία», δήλωσε ένας κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Guardian. «Η Πολωνία γελοιοποιεί τις αξίες μας και επιβραβεύεται για αυτό. είναι απαράδεκτο. Η Νότια Ευρώπη πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα του κοροναϊού, της προσφυγικής κρίσης και της κλιματικής κρίσης – κι όμως, με κάποιο τρόπο μένει με άδεια χέρια».

Τι προβλέπει ως τώρα το πακέτο ανάκαμψης

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια συμφωνία στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η ένωση την ανάκαμψη της Ευρώπης από μια κρίση που φαίνεται ότι θα είναι η πιο σφοδρή από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Η κομισιόν αναζητά υποστήριξη για να προχωρήσει σε δανεισμό ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκ των οποίων τα 560 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική αναδιάρθρωση των κρατών – μελών της μέσα από έναν συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, η πολωνική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει περίπου €37 δισεκατομμύρια σε κεφάλαια διάσωσης από τον κοροναϊό και να συμβάλει κατά €21 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβει καθαρό ποσό ύψους €16 δισεκατομμυρίων.

Η Ιταλία θα λάβει συνολικά €81,8 δισεκατομμύρια, όμως θα συμβάλει κατά €59 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποκομίσει μόλις €22 δισεκατομμύρια μέσω επιχορηγήσεων παρά τους 34,000 θανάτους, αλλά και το γεγονός ότι η οικονομία της αντιμετωπίζει πτώση του ΑΕΠ κατά 9,5% για φέτος.

Το Βέλγιο θα λάβει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσά, παρά το γεγονός ότι έχει βιώσει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν θνητότητα στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Αλλαγές στον αλγόριθμο ζητούν τα κράτη – μέλη

Υπό το φως αυτών των στοιχείων, αυξάνεται η επιθυμία των κρατών – μελών να προσθέσουν στις προϋποθέσεις στον αλγόριθμο βάσει του οποίου διανέμονται τα χρήματα το αποδυναμωμένο κράτος δικαίου αλλά και να αφαιρέσουν τον μέσο δείκτη ανεργίας των κρατών μεταξύ του 2015 και του 2019.

Οι ανησυχίες έχουν πυροδοτηθεί ακόμη περισσότερο από την προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της κοινότητας LGBTQ+ καλώντας τους Πολωνούς να αντισταθούν στις προσπάθειες των «ξένων» να υπονομεύσουν τις παραδοσιακές αξίες και την ταυτότητά τους.

Επιθέσεις Ντούντα στα δικαιώματα των LGBT ατόμων

Οι ισχυρισμοί του Ντούντα αντανακλούν τη στρατηγική των συμμάχων του στο κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) κατά τη διάρκεια των περσινών εκλογών, μέσω της οποίας κατάφεραν να εξασφαλίσουν για δεύτερη φορά την εξουσία.

ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι περιφερειακές ενότητες που αποτελούν το ένα τρίτο της Πολωνίας, της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, έχουν αυτοανακηρυχθεί ζώνες «Χωρίς LGBT άτομα», ενώ έχουν περάσει ψηφίσματα εναντίον αυτού που αποκαλούν «LGBT ιδεολογία».

Ως απάντηση προς τις επικρίσεις για τον μηχανισμό διανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των αντοχών των πιο αδύναμων οικονομικά κρατών – μελών.

Επιπλέον, η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι θα εισάγει ευρωπαϊκή φορολογία για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να συμβάλλουν στο βαθμό που προβλέπεται μέχρι στιγμής από τους ειδικούς.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές αμφιβολίες για το κατά πόσον οι νόμοι που προτείνονται μέχρι στιγμής και αφορούν τις εκπομπές άνθρακα και το πλαστικό θα ευοδωθούν, δεδομένης της αντίστασης που προβάλλει ένας αριθμός κρατών – μελών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

«Μια χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου, αρνείται τις ευθύνες της για το κλίμα, δε δείχνει καμία αλληλεγγύη στο ζήτημα της μετανάστευσης και γελοιοποιεί τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών, βλέπει το πλοίο με τα λεφτά να φτάνει στο λιμάνι της», δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Μιλάμε για μια χώρα, ο πρόεδρος της οποίας επιδιώκει την επανεκλογή του βάσει της υπόσχεσης να δημιουργήσει ζώνες χωρίς ομοφυλόφιλους. Είναι ανησυχητικό που η ΕΕ δεν βρίσκει καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η εικόνα δεν είναι ευχάριστη».

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Συναγερμός στη Γλασκώβη: Πληροφορίες για νεκρούς από επίθεση με μαχαίρι

admin

Υπόθεση Κασόγκι: Επικρίσεις από όλες τις χώρες για την ετυμηγορία

admin

Κοροναϊός : Πάνω από 377.213 νεκροί και 6.320.480 κρούσματα σε 196 χώρες

admin

Τεντ Σαράντος: Από υπάλληλος βίντεο κλαμπ συνδιευθύνων σύμβουλος στη Netflix

admin

Κοροναϊός : «Η ασθένεια μοιάζει να αλλάζει» – Τι λέει Ιταλός επιστήμονας

admin

Γερμανία: «Casus belli» η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων – «Στα κάγκελα» ο εμπορικός κόσμος

admin

Βερολίνο : Διαδήλωση συνωμοσιολόγων που αντιδρούν στα μέτρα κατά του κοροναϊού

admin

ΠΟΥ : Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από την Αφρική έγινε πραγματικότητα

admin

Μαδρίτη : Διαδηλώσεις κατά των «ρατσιστικών και με ταξικό πρόσημο» μέτρων για τον κοροναϊό

admin

Αργεντινή: Πάνω από 400 δημοσιογράφοι «φακελώθηκαν» επί προεδρίας Μάκρι

admin

«Φρένο» από Βόρεια Κορέα σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον

admin

Κορωνοϊός: Ίσως το α’ τρίμηνο του 2021 το εμβόλιο για τη Λατινική Αμερική, πλην Βραζιλίας

admin

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών για τη δολοφονία του Άμαντ Άρμπερι

admin

Αποκλείστηκε βάση του Ναυτικού στο Τέξας – Πληροφορίες για πυροβολισμούς

admin

Οργή για νέο αηδιαστικό challenge: Αναπαριστούν τον θάνατο του Φλόιντ για να γελάσουν

admin

Βολιβία: Νέες εκλογές προκηρύσσει ο Έβο Μοράλες

admin

Μήνυμα ενότητας από τον Γκουτέρες: Ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

admin

Γερμανία : Συνελήφθησαν 11 ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

admin