Image default
Πολιτική

Οδοντιατρική Ομοσπονδία προς Κικίλια: Εντάξτε και τη στοματική υγεία στην ατζέντα σας

Την υψηλότερη ιεράρχηση στην ατζέντα των θεμάτων του υπουργείου Υγείας της στοματικής υγείας ζήτησε από την ηγεσία της Αριστοτέλους το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), στη διάρκεια πρόσφατης θεσμικής συνάντησής τους.

Τα μέλη του κλάδου κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη βασικά αιτήματα του κλάδου, όπως η προώθηση δράσεων προαγωγής της στοματικής υγείας και η χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψη των ασφαλισμένων, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, «η στοματική υγεία στη χώρα μας είναι παραμελημένη. Εδώ και 40 χρόνια το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν παρέχει υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ η κατάσταση τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση χειροτέρεψε περαιτέρω. Με μη ανιχνεύσιμη δημόσια δαπάνη για τη στοματική υγεία η αντιμετώπιση των νόσων του στόματος αποτελεί οικονομική ευθύνη της οικογένειας. Συνεπώς ήταν αναπόφευκτο η στοματική υγεία των Ελλήνων να έχει ιδιαίτερα παραμεληθεί λόγω τηςοικονομικής κρίσης, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δική τους υγεία, σωματική και ψυχική και με καταγεγραμμένες περιπτώσεις που οδήγησαν σε κοινωνικό αποκλεισμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός, κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε τα μέλη της ΕΟΟ ότι το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει τα αιτήματα των οδοντιάτρων και θα σταθεί αρωγός στις ενέργειες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη διασφάλιση της βέλτιστης στοματικής υγείας για όλους.

Στα αιτήματα του οδοντιατρικού κλάδου που κατατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας συμπεριλαμβάνονται ακόμη η επικαιροποίηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΟΟ, η εκπροσώπηση της ΕΟΟ στον ΕΟΔΥ και η χρηματοδότηση όλων των οδοντιάτρων με προγράμματα ΕΣΠΑ (χωρίς αποκλεισμούς ή σύνθετες προϋποθέσεις), ώστε να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων, να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης.

Επίσης, οι οδοντίατροι έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το θέμα της πρόσληψης βοηθών οδοντιατρείου μέσω του ΟΑΕΔ και της άμεσης αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου. Τα μέλη της ΕΟΟ ζήτησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι εξετάσεις για τους βοηθούς οδοντιατρείου από το υπουργείο Υγείας που βρίσκονται σε τέλμα και να επιλυθεί το θέμα αυτό.

Η εμπλοκή με τον περιορισμό της χρήσης πρωτοξειδίου αζώτου

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ ζήτησαν από τον υπουργό την άρση του περιορισμού της χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου στα οδοντιατρεία της χώρας, όπως ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την τεχνική της εισπνεόμενης χαλάρωσης με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου, η οποία βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Οδοντιατρικής ως ένα θεμελιώδες εργαλείο για τη διαχείριση του πόνου και του άγχους των ασθενών που υφίστανται οδοντιατρική θεραπεία στο οδοντιατρείο, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Οι οδοντίατροι ζήτησαν από τον υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

«Η διαχείριση του πόνου και του άγχους είναι υψίστης σπουδαιότητας στην οδοντιατρική και ένα ποσοστό που φθάνει μέχρι και το 30% των ασθενών (ενηλίκων και παιδιών), έχει κάποια μορφή φόβου ή άγχους που σχετίζεται με την οδοντιατρική θεραπεία» υπογράμμισε ο κ. Δεβλιώτης, τονίζοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι οι αγχώδεις ή φοβικοί ασθενείς, άτομα με προβλήματα διαχείρισης συμπεριφοράς, άτομα με αναπηρία που είναι σε θέση να επικοινωνούν και ασθενείς με ειδικές θεραπευτικές ανάγκες θα ωφεληθούν από την χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου».

Ειδήσεις σήμερα

Άρση μέτρων: Αλλάζει ο αριθμός επιβατών για ΙΧ, ταξί και βαν – Τι ισχύει για μάσκες και πρόστιμα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις- Τι προβλέπει

Προκαλεί ξανά ο Τραμπ: Πόσταρε βίντεο με ζευγάρι λευκών να απειλεί με όπλα διαδηλωτές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Πανελλήνιες-Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες, έπαινο σε όλα τα ελληνόπουλα

admin

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος»

admin

Νοτοπούλου: Αδιανόητο πώς η κυβέρνηση επέτρεψε τον δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης

admin

ΔΕΘ 2019: Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού

admin

Γεννηματά από Κιλελέρ: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα στο πλευρό του αγρότη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε κουβέντα για Σαλμά στη «δύσκολη» συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

admin

Πρεσβεία ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει νομική ισχύ ο Χάρτης της Σεβίλλης για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου

admin

admin

Τσίπρας από ΔΕΘ:«Πράσινο» στις διερευνητικές με Τουρκία-«Κόκκινο» στην κυβέρνηση για μυστική διπλωματία

admin

Λάμπρου για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι σε κόμμα σούπερ-μάρκετ»

admin

Ένωση Εισαγγελέων: Είχε δικαίωμα να τηλεφωνήσει και να ρωτήσει για την πορεία της δικογραφίας ο Σαλμάς

admin

Αλέξης Τσίπρας: «Οι νέοι να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής»

admin

Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνέντευξη Τύπου

admin

Διπλωματικές πηγές: Εκστρατεία fake news της Τουρκίας το δημοσίευμα των New York times

admin

Τουρκία: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν σε μια ουδέτερη στάση στην Κύπρο

admin

Πέτσας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο» – Ποια νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο

admin

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της

admin

Καγκελαρία: Μέρκελ και Μητσοτάκης θα συζητήσουν για την οικονομία

admin