Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Citi: Tι σχήμα θα έχει τελικά η ανάκαμψη;

Μετά την απότομη βουτιά του δεύτερου τριμήνου το παγκόσμιο ΑΕΠ βρίσκεται τροχιά σε ανάκαμψης. Πόσο δυναμική θα είναι αυτή όμως; Και θα είναι συνεχής και με διάρκεια ή θα ανακοπεί και πάλι; Θα έρθει το πολυπόθητο σχήμα V ή έστω U στην πορεία της οικονομίας ή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μία καμπύλη με επώδυνες διακυμάνσεις; Η Citi προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία. 

Όπως εξηγεί υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, που δείχνουν μία «ανάδυση» από την βουτιά, αλλά σε καμία περίπτωση ανάρρωση της οικονομίας. Αν και έχουμε άνοδο τόσο των πωλήσεων λιανικής όσο και των δεικτών PMI για τη δραστηριότητα στην μεταποίηση και τις υπηρεσίες, όλα τα δεδομένα παραμένουν «δραματικά χαμηλότερα σε σχέση με τα προ Covid επίπεδα» παρατηρεί η Citi. 

Eπιπλέον οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, που θα πρέπει να θυμίσουμε ότι βλέπει ύφεση 6,9% για την ελληνική οικονομία φέτος και ανάκαμψη 4% το 2021, υπογραμμίζουν ότι οι παράγοντες αβεβαιότητας επιμένουν. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι το γεγονός ότι ο Covid-19 όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά φαίνεται να επιστρέφει δριμύτερος σε πολλά σημεία του πλανήτη. Οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα εάν έχουμε μία προσωρινή έξαρση των κρουσμάτων ή ένα δεύτερο φονικό κύμα και οι κυβερνήσεις δεν είναι έτοιμες να απαντήσουν εάν θα χρειαστούν νέα lockdown έστω και λιγότερα αυστηρά, τα οποία θα πατούσαν και πάλι φρένο στην οικονομική δραστηριότητα. 

Σε κάθε περίπτωση το εμπόριο παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης και οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν καταρρεύσει. Το πότε θα επιστρέψουμε πραγματικά στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές.  Προς το παρόν αυτοί εμφανίζονται ανασφαλείς και επιφυλακτικοί, καθώς μεταξύ άλλων φοβούνται πως όταν λήξουν τα κρατικά προγράμμα στήριξης της απασχόλησης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. 

Τι θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα εντελώς για καταναλωτές και επιχειρήσεις και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές; Ένα εμβόλιο κατά του ιού θα ήταν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη προειδοποιεί η Citi. Και έτσι ενώ αναθεωρεί ελαφρώς προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για φέτος, βλέποντας συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,5% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,6%) υποβαθμίζει κατά 0,2 μονάδα την εκτίμηση για το 2021, οπότε και αναμένει ανάκαμψη 5,5%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ συνολικά στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα υπερκαλυφθεί το χαμένο έδαφος της εφετινής χρονιάς, αυτό θα γίνει χάρη εν πολλοίς στις επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών. Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι περισσότερες οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους το 2021 να ανακάμπτει με βραδύτερους ρυθμούς από εκείνους με τους οποίους συρρικνώθηκε φέτος. 

Προς το παρόν οι αγορές παραμένουν αποσυνδεδεμένες από την πραγματική οικονομία. Εάν έχουμε ισχυρές αναταράξεις σε αυτές, θα μπορούσαν να αυξηθούν οι κίνδυνοι και για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό με τη σειρά του θα έθετε ακόμη ένα σοβαρότατο εμπόδιο στην παγκόσμια ανάκαμψη. 

–   

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Ελληνικά ακίνητα ως καταφύγιο – Ανθίζει η παραθεριστική κατοικία

admin

Το «πυρηνικό όπλο» της ΕΚΤ στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ!

admin

Το «βρώμικο» παιχνίδι των funds εναντίον των ελληνικών τραπεζών

admin

Εθνική Τράπεζα: Στα 423 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ομίλου

admin

«Κυνήγα τα όνειρά σου και μην το βάζεις κάτω»: Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τον κορυφαίο αθλητή Μιχάλη Σεΐτη

admin

Βρετανία : Πάνω από 40 δισ. λίρες για δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Φορο-ανατροπές για τα εταιρικά αυτοκίνητα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,50%

admin

Θα είναι το € το νέο παγκόσμιο νόμισμα ;

admin

ΕΚΤ: Τελευταία σε ανάπτυξη και ιδιωτική κατανάλωση η Ελλάδα το 2017

admin

Μέρκελ : Ζούμε τη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση στην ιστορία της Γερμανίας

admin

Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη της πανδημίας – Ερχεται έκτακτη ρύθμιση

admin

Κτηματολόγιο: Δόθηκε παράταση – Δείτε σε ποιες περιοχές

admin

ΕΣΕΕ: Προτάσεις για «φορο-λογική μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος»

admin

Σταϊκούρας : Σε μετρητά το μέρισμα, πιθανό νέο επίδομα θέρμανσης, τι ισχύει με ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της αγοράς

admin

Εκπτώσεις : Ξεκινούν στις 13 Ιουλίου – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

admin