Image default
Αγορές

Αισιοδοξία στις ασιατικές αγορές-Μικρές απώλειες για πετρέλαιο

Σε κλίμα αισιοδοξίας για τα στοιχεία της μεταποίησης στην Κίνα, ανοδικές εμφανίστηκαν οι κυριότερες ασιατικές αγορές την Τρίτη.

Ανοδικές τάσεις υπερίσχυσαν στη συνεδρίαση της Τρίτης για τα χρηματιστήρια της Ασίας με τους κυριότερους δείκτες να παρουσιάζουν κέρδη, μετά και από τις απώλειες που κατέγραψε το χθεσινό άνοιγμα της εβδομάδας.

Οι χρηματιστηριακές αγορές «πάτησαν» στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το μεταποιητικό τομέα της Κίνας, ο οποίος εμφανίζει τον Ιούνιο ρυθμό ανάπτυξης άνω των προσδοκιών, σκορπίζοντας αισιοδοξία για μια ελπιδοφόρα οικονομική επανάκαμψη.

Ειδκότερα, ο επίσημος PMI σημείωσε άνοδο στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο από τις 50,6 μονάδες τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις 50,5 μονάδες. Ταυτόχρονα ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες από 53,6 τον προηγούμενο μήνα. Υπό πίεση παραμένουν οι εξαγωγές, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσής τους επιβραδύνεται.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε σήμερα τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.  

«Βουτιά» από την άλλη, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία τον Μάιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καθώς η πανδημία και τα μέτρα lockdown επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 12,3% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της πτώσης στις δαπάνες για μεγάλες αγορές όπως αυτοκίνητα, αλλά και είδη ρουχισμού και γενικά αγαθά, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Μάιο, σημείωσε συρρίκνωση 8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. 

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 2,9% το Μάιο, έναντι ποσοστού ανεργίας 2,6% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 22.288,14 μονάδες. Άνοδο 1,43% κατέγραψε και ο δείκτης S&P / ASX 200 στην Αυστραλία που σκαρφάλωσε στις 5.897,90 μονάδες με τις μετοχές των κλάδων της βιομηχανίας και της ενέργειας να οδηγούν τα κέρδη.

Στην Κίνα, ανοδικά κατά 0,80% κινήθηκε ο Shanghai στις 2.985,10 μονάδες, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο SZSE Component σημειώνοντας άνοδο 1,61% στις 11.942 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng παραμένει σε ανοδική τροχιά λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αποκομίζοντας κέρδη 0,40% στις 24.398,5 μονάδες.

Στην Νότιο Κορέα, ο KOSPI κατέγραψε άνοδο 0,71% στις 2,108.33 μονάδες ενώ στην Ταϋλάνδη ο SET ενισχύεται σημαντικά κατά 1,47% στις 1.349,49 μονάδες. Στην Ταϊβάν τέλος, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,68% στις 11.621,24 μονάδες.

Απώλειες για το πετρέλαιο, σε άνοδο τα μέταλλα

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου παρά τα σημαντικά κέρδη 3,1% που σημείωσε ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Προβλέψεις για αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα του συνδυασμού μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης, διατυπώθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, αν και για το 2020 οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 0,93% και η τιμή του βρίσκεται στα 39,93 δολάρια το βαρέλι. Το Brent σημειώνει πτώση 0,69% και διολισθαίνει στα 41,58 δολάρια το βαρέλι.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Ειδικότερα, ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,33% στα 1.786,60 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι, στο ίδιο μήκος κύματος, καταγράφει κέρδη 0,40% στα 18,137 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Μεγαλύτερη ενίσχυση βλέπει ο χαλκός με άνοδο της τάξης του 0,60% στα 2,700 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Οριακά ανοδική είναι η διακύμανση για το φυσικό αέριο, που αυτή την ώρα συναλάσσεται στα 1,694 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα, καταγράφοντας ενίσχυση 0,12%. Τέλος, το αμερικανικό σιτάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με απώλειες 1,11% στα 480,00 δολάρια το μπουσέλ.

Μικρές απώλειες για το ευρώ 

Αναφορικά με την αγορά συναλλάγματος, στο κόκκινο βρίσκεται αυτή την ώρα η ισοτιμία του ευρώ με τα περισσότερα βασικά νομίσματα. Στην ισοτιμία του με το δολάριο, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,24% στα 1,1214 δολάρια. Στην ισοτιμία με τη βρετανική λίρα, καταγράφεται οριακή πτώση 0,04% στις 0,9133 στερλίνες, ενώ 0,07% είναι οι απώλειες σε σχέση με το ελβετικό φράγκο με την τιμή να διαμορφώνεται 1,0684 ελβ. φράγκα.

Σε σχέση με την τουρκική λίρα, το ευρώ κινείται πτωτικά κατά 0,24% στις 7,6849 λίρες, ενώ σε σχέση με το ρωσικό ρούβλι το ευρωπαϊκό νόμισμα εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 0,28% στα 78,9118 ρούβλια. 

Στην ισοτιμία τέλος, δολαρίου και στερλίνας, το βρετανικό νόμισμα σημειώνει απώλειες 0,22% στα 1,2269 δολάρια ενώ στην ισοτιμία δολαρίου και ιαπωνικού γιεν το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,13% στα 107,70 γιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικα αρθρα

Ευρωαγορές: Με ισχυρά κέρδη ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου

admin

Διευρυμένα κέρδη στη Wall Street παρά την κατάρρευση του πετρελαίου

admin

Κέρδη στο… νήμα στις ευρωαγορές

admin

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

admin

Wall Street: Πτωτικά ο Dow-Σε τροχιά ρεκόρ ο S&P 500

admin

Ανοδικό ξεκίνημα στην Ευρώπη με τα βλέμματα στο Ταμείο Ανασυγκρότησης

admin

Μικρή άνοδος στη Wall με στήριξη από Microsoft και Tesla

admin

Πτώση στη Wall Street αλλά με ρεκόρ για την Apple

admin

Ήπια άνοδος στις ασιατικές αγορές

admin

Στο 1,18% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Στο 1,36% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

admin

Η πετρελαϊκή αβεβαιότητα συγκρατεί τα ευρωπαϊκά yields

admin

Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη λόγω της επανεκκίνησης των οικονομιών

admin

Άνοδος στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

admin

Κέρδη 3% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

admin

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin