Image default
Πολιτική

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση για τις διαδηλώσεις

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης διεξάγεται στη Βουλή για τις διατάξεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που στοχεύουν στην ρύθμιση του πλαισίου των διαδηλώσεων ώστε να μην διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των πόλεων και να μην επιβαρύνεται η καθημερινότητα των πολιτών.

Κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για νομοθέτηση του αυτονόητου ώστε να μην παραλύουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας κάθε φορά που ελάχιστες μειοψηφίες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν.

Απο την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαναφορά χουντικών διατάξεων, το ΚΚΕ μίλησε για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας ενώ το ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου “φιμώνει” τους πολίτες “ενόψει του 5ου μνημονίου που έρχεται”. Το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ζήτησε βελτιώσεις των προωθούμενων διατάξεων ενώ η Ελληνική Λύση κάλεσε το υπουργείο να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους προκαλούν φθορές.

ΝΔ: νομοθετούμε το αυτονόητο

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης επισήμανε ότι οι προωθούμενες διατάξεις εισάγουν αυτονόητες ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν νομοθετηθεί εδώ και δεκαετίες.

“Είμαστε δυστυχώς η χώρα που μονίμως καθυστερεί το αυτονόητο. Εκτός αν θεωρείται αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσά της να παραλύει επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες μπορούν να χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το έτσι θέλω. Δεν τσουβαλιάζω, αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καταχρηστικά επιβαρύνουν συμπολίτες μας” ανέφερε για να εξηγήσει “Εχουμε πρόβλημα στάθμισης συνταγματικών δικαιωμάτων. Απο την μια το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της δημοκρατικής διαφωνίας και απο την άλλη το δικαίωμα της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της ειρήνης και του σεβασμού της ζωής”.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως “Η αντίληψη μιας πλευράς της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ευκαιρία να εμφανιστεί ως δήθεν προστάτης των πολιτών αποτελεί άκρατο και ακραιφνή λαϊκισμό. Με λύπη άκουσα στελέχη να μιλούν για χούντες και κρυπτοφασιστικές λογικές επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ένα νομοσχέδιο ώστε να μην μπορούν ανώδυνα 10 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο και να παραλύουν τα καταστήματα

Η διάταξη για την απαγόρευση συναθροίσεων εφαρμόζει την συνταγματική πρόνοια χωρίς παρερμηνείες” ενώ υπογράμμισε “χώρες όπως η Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία κ.α. που λαμβάνουν ταυτόσημα μέτρα είναι χώρες φασιστικές ή χουντικές; Προκαλεί θυμηδία να προσπαθεί κάποιος να φαιδροποιεί το δημόσιο διάλογο μιλώντας για χούντες”.

ΣΥΡΙΖΑ: θα βάζετε φυλακή όσους διαμαρτύρονται

Απο την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε: “τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα απαγόρευσης συγκεντρώσεων ήταν επι χούντας. Αυτά παρέμειναν νεκρά στην περίοδο μεταπολίτευσης. Οι διατάξεις είναι ίδιες και χειρότερες με αυτές τις χούντας. Αυτά είναι αναντίλεκτες ιστορικές αλήθειες.

Τουλάχιστον η χούντα μετέφερε την ευθύνη στον οργανωτή. Εσείς απειλείτε με φυλάκιση ακόμα και όσους συμμετέχουν στην διαδήλωση”. Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της συμπολίτευσης ανέφερε: “Ο Κ. Καραμανλής ήταν ένας απο εκείνους που ηγήθηκε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όταν ξεφύγετε απο την ακροδεξιά στροφή να αναρωτηθείτε γιατί ο Κ.Καραμανλής δεν έφερε τέτοιο νομοσχέδιο”. “Λέτε ψέματα ότι σήμερα μπορούν 50 άτομα να κλείσουν τους δρόμους” υποστήριξε σε άλλο σημείο για να προσθέσει “Πίσω απο τα ψέματα επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος. Καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛΑΣ το απόλυτο αφεντικό. Εισάγετε στην ελληνική κοινωνία κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους και δημοκρατικούς πολίτες και όλους τους πεφωτισμένους της ΝΔ. Εισάγετε νέο είδος εγκληματία: τον πολίτη διαδηλωτή που αν συμμετέχει σε πορείες που δεν έχει σύμφωνη γνώμη η ΕΛΑΣ τον κατηγορείτε με ποινή φυλάκισης. Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10 χιλ συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε τους 10 χιλ διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε”. Τέλος, ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε πως “μέσω της απαγόρευση των διαδηλώσεων επιχειρείτε να κάνετε διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι πίσω απο τα ψέματα κρύβετε ένα αυταρχικό κράτος που στήνετε μέρα με την ημέρα”.

Απο το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Γιώργος Καμίνης παρέθεσε την εμπειρία του ως Δήμαρχος Αθηναίων αναφέροντας ότι απο το 2011 εως το 2015 γίνονταν 1.476 διαδηλώσεις στην Αθήνα κάθε έτος και πρόσθεσε ότι μόνο οι 70 απο αυτές είχα πάνω απο 1.000 συμμετέχοντες. “Το Σύνταγμα προβλέπει νόμο και πρέπει να υπάρξει νόμος. Η Δημοκρατία φυγομάχησε που διατήρησε τα Προεδρικά Διατάγματα της χούντας” ανέφερε ο ίδιος και επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στην Ολομέλεια ζητώντας βελτιώσεις.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τερατούργημα και ζήτησε απο την κυβέρνηση να το αποσύρει.

“Είναι τερατούργημα που όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην λαϊκή διεκδίκηση αλλά ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση στο βάρβαρο καθεστώς.

Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απλή αντιγραφή απο την καθαρεύουσα στην δημοτική. Αυτή η προσέγγιση είναι ρηχή και συγκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο πέρα απο κακέκτυπη αντιγραφή εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους και πιο επικίνδυνους . Η καρδιά του νομοσχεδίου ειναι το άρθρο 19 που ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη καθώς προβλέπει διεύθυνση πρόληψης βίας με στόχο την πρόληψη μορφών βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή βία κ.α. . Τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστιμός με μορφές βίας” είπε ο ίδιος.

Απο την Ελληνική Λύση ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία. “Να βάλουμε σκληρές ποινές ώστε να μη διανοηθεί κανείς να ξανασπάσει βιτρίνα” είπε για να προσθέσει “βάσει του Συντάγματος επιτρέπονται οι συναθροίσεις αλλά η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που πλήττει την ελευθερία του άλλου. Να μπει όρος να περιφρουρούνται οι πορείες κι αυτός που συλλαμβάνεται ότι καταστρέφει να τιμωρείτε με βαρύτατες ποινές” είπε σε άλλο σημείο.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των πολιτών ενόψει του 5ου μνημονίου που έρχεται. “Ποινικοποιείτε την διαδήλωση με διατάξεις που εγείρουν ενστάσεις συνταγματικότητας. Πίσω απο τις διατάξεις κρύβεται ο φόβος σας” είπε και υποστήριξε ότι εκτός απο τους μπαχαλάκηδες “υπάρχουν και οι αστυνομικοί που βάζουν κουκούλες και πετούν μολότοφ για να διαλύσουν πορείες”.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Άθλος ο διπλασιασμός των μονάδων ΜΕΘ – Νέα δωρεά 15 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΈκτακτο επίδομα ανεργίας: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εποχικούς υπαλλήλους στον τουρισμό – Οι δικαιούχοιΕλένη Μενεγάκη: Το μεγάλο φινάλε, το «ευχαριστώ» στους τηλεθεατές και το φιλί στον Μάκη Παντζόπουλο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Πέτσας για την τουρκική προκλητικότητα: «Δεν φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο»

admin

Κομισιόν για την τουρκική NAVTEX: «Υπάρχει ανησυχία – Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο»

admin

Ασφαλιστικά – Εργασιακά: 5 + 1 παρεμβάσεις έως το τέλος τους έτους

admin

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα fake news για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

admin

Αναστασιάδης προς Τουρκία: Καθορίστε ΑΟΖ για να πάρουν λεφτά από το αέριο οι Τουρκοκύπριοι

admin

Φίλης στον ΣΚΑΪ για διερευνητικές επαφές: Γιατί ο Ερντογάν θέλει τώρα διάλογο (vid)

admin

Η Τουρκία συνεχίζει την προπαγάνδα και τάσσεται κατά της ΕΕ: Τέτοια απάνθρωπη ιδιοτέλεια δεν έχουμε ξαναδεί

admin

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ άξιζε την αλλαγή του ονόματος

admin

Γιαννάκου: Απαράβατες οι εντολές της Πολιτείας σε θέματα υγείας ακόμη και για την εκκλησία

admin

Βαρουφάκης: Γιατί το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

admin

ΝΔ για συνέντευξη Τσίπρα: Όπως έλεγε ο «κηπουρός» Ραγκούσης «όταν τον επικρίνεις είναι… σαν να κλέβεις εκκλησία»

admin

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από ενδοφλέβιο φάρμακο

admin

Θύελλα για τις αποκαλύψεις του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

admin

Αλέξης Χαρίτσης: Ο κ. Μητσοτάκης να κατανοήσει ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι επικοινωνιακά παιχίδια

admin

Harvard Business Review: Παράδειγμα καλής ηγεσίας στην κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για το Μεταναστευτικό: Το ΚΥΣΕΑ όφειλε να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης

admin

Το μεταναστευτικό καυτή πατάτα για την κυβέρνηση και… μπάρμπεκιου για τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Χριστοδουλάκης: Ανεπαρκείς και ακατέργαστες οι εξαγγελίες για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό

admin