Image default
Οικονομία

Ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Ζητούν απελευθέρωση των απολύσεων

Απογοητευτικά είναι για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των πρώτων δύο εβδομάδων από την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με το οποίο οι εργοδότες θα εφάρμοζαν εκ περιτροπής εργασία για το προσωπικό τους πληρώνοντας οι ίδιοι το μισό μισθό και το κράτος θα κάλυπτε το 60% της υπόλοιπης αμοιβής καθώς και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μηνιαία βάση

Το εν λόγω πρόγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή στις 15 Ιουνίου δεν περπατάει στην πράξη, καθώς από τις 700.000 επιχειρήσεις, περίπου 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 38.500 εργαζόμενους έχουν -μέχρι στιγμής- κάνει αίτηση για να ενταχθούν.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό -που είναι η ελληνική εκδοχή του προγράμματος της ΕΕ, SURE για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης- είναι αρκετά ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις, εντούτοις ο ΣΕΒ δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, αλλά σε μηνιαία.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση, για να κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι θα δέχεται την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μηνιαία βάση.

Στην πραγματικότητα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα γίνεται ακόμα πιο …ελαστικές όπως αξιώνουν οι επιχειρηματίες.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων και αλλαγών στο πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις.

Οι πρόνοιες του προγράμματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά ο μόνος όρος που ετίθετο στους εργοδότες που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ήταν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και να μην αλλάξουν τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με βάση τις οποίες απασχολούσαν το προσωπικό τους.

Από εκεί και πέρα, οι επιχειρήσεις θα πλήρωναν το μισό μισθό ενώ θα απαλλάσσονταν και από ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Τα υπόλοιπα θα ήταν δουλειά του κράτους.

Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα θα έβλεπαν μειώσεις μισθών κατά 20% αφού το κράτος θα κάλυπτε το 60% του υπολοίπου του μισθού από το οποίο απαλλάσσονταν οι εργοδότες.

Φυσικά αντί ολόκληρο το μήνα, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν τις δύο εβδομάδες. Αυτές ήταν οι πρόνοιες του προγράμματος.

Εκ περιτροπής με …απολύσεις

Παρόλα αυτά η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν φαίνεται να προχωράει, αντίθετα οι διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία που προβλέπει ο νόμος του 2010 ώστε να διατηρούν το «δικαίωμα» να κάνουν απρόσκοπτα απολύσεις αν θελήσουν.

Όπως εξήγησε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για δύο λόγους, οι εταιρίες δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται πολύ από τις ασφαλιστικές εισφορές και ο δεύτερος σχετίζεται με το ότι όσοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα δεν μπορούν να απολυθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα τίθεται σε αμφισβήτηση το αφήγημα της κυβέρνησης ότι με το εν λόγω πρόγραμμα θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο κίνδυνος της εκτίναξης της ανεργίας είναι τεράστιος αν σκεφτεί κανείς ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως με τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα μπορούσαν να προστατευτούν σε πρώτη φάση περί τις 400 με 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας από την ένταξη πολύ περισσότερων επιχειρήσεων από τις μόλις 3000 που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα.

Εκτός όλων αυτών η μη εφαρμογή στην πράξη του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορεί να οδηγήσει και στο παράδοξο η κυβέρνηση να μην καταφέρει να απορροφήσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του SURE.


-

Σχετικα αρθρα

Κοινωφελής εργασία : Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 36.500 θέσεις

admin

Κοροναϊός : Αισχροκέρδεια με τις προστατευτικές μάσκες

admin

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο κοστίζει φέτος

admin

Τράπεζες: Λήξαν το ζήτημα με την υποκλοπή στοιχείων αριθμού καρτών

admin

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν 87 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι ζητούν από την ΕΕ 30 οργανώσεις

admin

ΟΑΕΔ: Σε 1.095.997 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Πιστώνονται την Παρασκευή τα χρήματα – Οι δικαιούχοι

admin

ΟΠΕΚΑ : Ποια επιδόματα καταβάλλονται την Παρασκευή

admin

Κοροναϊός : Πάνω από 60% έπεσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο

admin

Politico: Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη… ακυρώθηκαν

admin

Χρηματιστήριο : Εκρηκτική άνοδος της τάξης του 7,06% στις τιμές των μετοχών

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε

admin

Κοροναϊός : Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση από το Κτηματολόγιο

admin

Σιγκαπούρη: Βουτιά 41,2% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

admin

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας που «σκότωσε» η ψηφιοποίηση

admin

ΔΝΤ – Κοροναϊός : Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο

admin

Κοροναϊός : Πώς θα γίνει η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ

admin

Κινούμαι ηλεκτρικά: 5.000 αιτήσεις σε μόλις 15 ημέρες – Τι αγοράζουν οι καταναλωτές

admin