Image default
Διεθνή

Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Η Ρουμανία απαγορεύει τις Σπουδές Φύλου

Ρουμάνοι πανεπιστημιακοί, φοιτητές αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει μια πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει ουσιαστικά τη διδασκαλία και την έρευνα πάνω σε ζητήματα ταυτότητας φύλου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό ισοδυναμεί με επιστροφή στο Μεσαίωνα.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στις 17 Ιουνίου απαγορεύει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να «διαδίδουν θεωρίες και γνώμες πάνω στην ταυτότητα φύλου σύμφωνα με τις οποίες το φύλο είναι κάτι διαφορετικό από βιολογικό φύλο».

Δηλαδή, σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες υιοθετούν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στη Ρουμανία απαγορεύεται η έρευνα και η διδασκαλία πάνω στο αντικείμενο.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο η Ρουμανία, που έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα κράτους δικαίου, εναρμονίζεται σε αυτό το θέμα με ανάλογες κατευθύνσεις που έχουν υιοθετήσει η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Σημειώνουμε εδώ ότι η Ουγγαρία είχε επίσης απαγορέψει τις σπουδές φύλου το καλοκαίρι του 2018, όμως εκεί μόνο δύο πανεπιστήμια προσέφεραν σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Όμως, στη Ρουμανία υπάρχει πλήθος σχετικών μαθημάτων και προγραμμάτων στα πανεπιστήμια.

Ακόμη και ένας κεντροδεξιός γερουσιαστής και πανεπιστημιακός όπως ο Βλαντ Αλεξαντρέσκου υποστήριξε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «αστυνομία σκέψης».

Στην ανάπτυξη των σπουδών φύλου αντιδρούσε για χρόνια η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την τροπολογία υποστήριξε ο Γερουσιαστής Βασίλε Κριστιάν Λούνγκου, με σπουδές θεολογίας.

Η συγκεκριμένη ρουμανική νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται σε μια συνολικότερη συντηρητική στροφή στην Κεντρική Ευρώπη. Πρόσφατα η Ουγγαρία πέρασε νόμο που απαγορεύει την αλλαγή του αρχικού φύλου σε επίσημα έγγραφα όπως τα δελτία ταυτότητας και οι άδειες οδήγησης. Ακόμη και αυτοί που έχουν προχωρήσει σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου θα υποχρεώνονται να διατηρούν το φύλο που είχαν στη γέννησή τους.

Ούτε είναι τυχαίο ότι αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Συγκεκριμένα, η σύμβαση δεν έχει κυρωθεί από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Πιο πρόσφατη απόρριψη ήταν αυτή της Ουγγαρίας τον περασμένο Μάιο.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός – ΗΠΑ : «Σκηνές Αποκάλυψης» προβλέπουν οι ειδικοί

admin

«Η δική μου μάχη με τον κοροναϊό» – 100 ημέρες σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει μάσκες

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ: 1.635 θάνατοι σε ένα 24ωρο

admin

Δολοφονία Φλόιντ : Σοκάρει η αμέτοχη στάση των υπόλοιπων αστυνομικών την ώρα που το θύμα ξεψυχούσε

admin

Σάλος στις ΗΠΑ: Νέα δολοφονία Αφροαμερικάνου από αστυνομικούς

admin

Ιράκ – Βαγδάτη: Επίθεση με ρουκέτες στην πράσινη ζώνη – Τραυματίστηκε παιδί

admin

Νετανιάχου: Δεν πρόκειται να παραιτηθώ – Με παγίδευσε η αστυνομία

admin

«Ανάσα» για την Ιταλία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων

admin

Παρίσι: Σόου πυροτεχνημάτων την 14η Ιουλίου, χωρίς όμως κοινό

admin

Αυστραλία : Οι πυροσβέστες επί το έργον και την ημέρα των Χριστουγέννων

admin

Βραζιλιάνος υπουργός Παιδείας: Οι άθεοι νέοι είναι… υπαρξιακά ζόμπι!

admin

Ιταλία : Σάλος με τη 19χρονη που πόζαρε δίπλα στον Σαλβίνι υψώνοντας το μεσαίο της δάχτυλο

admin

Κορωνοϊός: Φόβοι για αύξηση των αυτοκτονιών στην Αυστραλία λόγω του lockdown

admin

Ζάεφ: «Στρατηγική συμμαχία» με την Ελλάδα

admin

Κοροναϊός: Παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων

admin

Χάος στις ΗΠΑ: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Ρίτσμοντ – Κινδύνευσε παιδί

admin

Στο «πόδι» ο Λίβανος – Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις

admin

Εργασιακός μεσαίωνας σε γερμανικά σφαγεία

admin