Image default
Οικονομία

Ηλεκτρονικό εμπόριο και συναλλαγές : Ραγδαία αύξηση των καταγγελιών για απάτη

Αύξηση κατά 30% σημείωσαν οι καταγγελίες, αναφορές και αιτήματα διαμεσολάβησης μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών, το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Προπληρώνονταν και εξαφανίζονταν

«Οι σύγχρονες μορφές εμπορίου αποτελούν ένα νέο πεδίο που έχει πολλούς κινδύνους και πρέπει οι πελάτες-καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Η εγγύτητα δίνει δυνατότητες ελέγχου, ενώ οι εξ αποστάσεως αγορές εγκυμονούν κινδύνους», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που σήμερα παρέλαβε την έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το έτος 2019, με τίτλο «Εξ αποστάσεως αγορές, αλλά με προσοχή. Για να είμαστε ασφαλείς».

«Με τον τίτλο της έκθεσης θέλαμε να σηματοδοτήσουμε το ζήτημα των ασφαλών συναλλαγών στο διαδίκτυο. Είναι δε ευρηματικός ο τίτλος αυτός, καθώς λόγω της συγκυρίας της πανδημίας είχαμε πολύ αυξημένη κίνηση στις διαδικτυακές, τις εξ αποστάσεως αγορές, από ηλεκτρονικά καταστήματα», ανέφερε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, παραδίδοντας την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής, και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς είχαμε και αφερέγγυους πωλητές, οι οποίοι προπληρώνονταν, συνήθως για ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλα σχετικά, και εξαφανίζονταν».

Χρεώσεις πενταψήφιων αριθμών – αύξηση 85% στις απάτες

Ο κ. Ζαγορίτης τόνισε, ότι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται στην έκθεση, είναι οι χρεώσεις με μηνύματα πενταψήφιων αριθμών, που στέλνονταν μέσω υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης, ανεξάρτητα αν άνοιγε ο καταναλωτής ή όχι το μήνυμα.

«Είχαμε αύξηση 85% στις απάτες αυτές μέσα στο 2019. Πολλοί καταναλωτές βρέθηκαν χρεωμένοι, με μικρά ενδεχομένως ποσά, αλλά ο συνολικός τζίρος ήταν μεγάλος. Γενικά είχαμε μεγάλη αύξηση των καταγγελιών, αλλά η επίλυση των υποθέσεων έφτασε το 83%, με μέσο ρυθμό τους τρεις μήνες. Με τη διαμεσολάβησή μας και την εξωδικαστική επίλυση των υποθέσεων αυτών απαλλάξαμε τα δικαστήρια από φόρτο εργασίας. Οι υποθέσεις που φτάνουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή με καταγγελίες, αναφορές και αιτήματα διαμεσολάβησης μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 30%, με 7.200 υποθέσεις, ενώ ολόκληρο το 2016 είχαμε 7.100 υποθέσεις. Το προσωπικό του Συνηγόρου δεν επαρκεί για να βγάλουμε τέτοιον όγκο δουλειάς στον ανάλογο χρόνο και με την ανάλογη ποιότητα» επεσήμανε ο κ. Ζαγορίτης.

Ενίσχυση των ελέγχων με προσωπικό

Ο πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας την έκθεση, συνεχάρη τον Συνήγορο του Καταναλωτή για το έργο του και πρόσθεσε: «Θα διαβιβάσω την έκθεση στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα ενημερώσετε τους συναδέλφους βουλευτές για τη γόνιμη δράση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, όπως παρουσιάζεται και από τα απολογιστικά στοιχεία. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο πρόσωπο της Βουλής να αισθάνεται ότι έχει βρει τον δικό του συνήγορο. Αντιλαμβάνομαι τον φόρτο εργασίας και την πίεση και ενδεχομένως την ανάγκη να ενισχυθεί ο Συνήγορος με επιπλέον προσωπικό. Είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε και να συμβάλλουμε σ’ αυτό».

Οι σύγχρονες μορφές εμπορίου, επισήμανε ο Κώστας Τασούλας, αποτελούν ένα νέο πεδίο που έχει πολλούς κινδύνους και πρέπει οι πελάτες-καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

«Η εγγύτητα δίνει δυνατότητες ελέγχου, ενώ οι εξ αποστάσεως αγορές εγκυμονούν κινδύνους. Συνεπώς οι προειδοποιήσεις, η φροντίδα σας, εν γένει ο ρόλος σας είναι καθοριστικός. Είμαι βέβαιος ότι με τη σωστή ενημέρωση που παρέχετε και τα αποτελέσματα που έχετε επιτύχει, και το εξ αποστάσεως εμπόριο θα απαλλαγεί από μεγάλο μέρος των παρενεργειών του», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.


-

Σχετικα αρθρα

Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – Λαγκάρντ: Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

admin

Σταϊκούρας: Απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών η μείωση του κόστους δανεισμού

admin

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προαναγγέλλει νέες αυτεπάγγελτες έρευνες «όπου κρίνεται απαραίτητο»

admin

Χ. Θεοχάρης: Υπερασπίζεται το άνοιγμα του τουρισμού- Απαντά στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σταϊκούρας : Βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσω του swap Δημοσίου – Εθνικής Τράπεζας

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην ΙnstaShop για την εξαγορά-ρεκόρ 360 εκ. ευρώ

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοροναϊός : «Πανδημία» χτύπησε τις αγορές – Ελεύθερη πτώση και στις τιμές του πετρελαίου

admin

EY: Κινητήρια δύναμη για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η Τεχνητή Νοημοσύνη

admin

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

admin

Αγορές: Η πιο απλή στρατηγική δίνει τα υψηλότερα κέρδη εδώ και 26 χρόνια

admin

Κοροναϊός : Κατάφερε τελικά η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να σώσει την οικονομία;

admin

EE: Δύο έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Apple

admin

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

admin

Πανικός δίχως φρένο στη Wall Street – Βουτιά πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow Jones

admin

Σκυλακάκης: Διεύρυνση επιχειρήσεων για το επίδομα και εξατομικευμένη αντιμετώπιση αυτών

admin

Αναδρομικά : Στο ΣτΕ η δίκη που θα κρίνει την τύχη 2,5 εκατ. συνταξιούχων

admin