Image default
Οικονομία

Η Βρετανία οδεύει προς τη σφοδρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,2% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 – πρόκειται για τη σφοδρότερη ύφεση που έχει σημειωθεί εδώ και περισσότερα από 41 χρόνια – καθώς οι άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην εθνική παραγωγή από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Νέα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) αποκαλύπτουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 6,9% για τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι όταν επιβλήθηκε το lockdown, ο μήνας βρισκόταν μόλις εννιά ημέρες πριν την εκπνοή του.

Οι αρχικές εκτιμήσεις η ONS έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 2% για το πρώτο τρίμηνο συνολικά και 5,8% για τον Μάρτιο.

Νέα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι το «λουκέτο» σε μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα είχε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κατανάλωση από ό,τι εκτιμούσε αρχικά η ONS. Η μείωση 2,2% ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 1979.

Σφοδρές επιπτώσεις σε κάθε τομέα

Με τους πολίτες να αδυνατούν να ξοδέψουν τους μισθούς τους, η ONS αναφέρει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,7% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2020. Αγγίζοντας τα 9,5 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας, ήταν η μεγαλύτερη ονομαστική μείωση που έχει καταγραφεί, με τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο να είναι εκείνοι των αυτοκινήτων, της εστίασης, της φιλοξενίας, της ένδυσης και της υπόδησης.

Διακρίνοντας τις επιπτώσεις ανά τομέα, η ONS ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το βίωσε ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί το 80% της παραγωγής της βρετανικής οικονομίας. Η μείωση της τάξης του 2,3% για το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,4 μονάδες υψηλότερη από την αναμενόμενη. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% – κυρίως ως αποτέλεσμα του λουκέτου σε εργοστάσια – ενώ το κλείσιμο των εργοταξίων οδήγησε σε μείωση 1,7% στην οικοδομή.

Αύξηση των αποταμιεύσεων

Η ONS σημειώνει επίσης ότι υπήρξε αύξηση της αναλογίας αποταμίευσης των νοικοκυριών – δηλαδή του ποσοστού του εισοδήματος που οι πολίτες επέλεξαν να μην ξοδέψουν – από το 6,6% στο 8,6% για το πρώτο τρίμηνο.

Οι κρατικές δαπάνες, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 4,1% για το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας την μειωμένη χρήση των δημόσιων υπηρεσιών ως αποτέλεσμα των κλειστών σχολείων και της αναβολής των μη επιτακτικών υγειονομικών εργασιών.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά για τη βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της. Η πρώτη εκτίμηση της ONS τον Απρίλιο είχε καταλήξει ότι ο πρώτος πλήρης μήνης lockdown είχε ως αποτέλεσμα πτώση της παραγωγής άνω του 20%.

Ο Τζόναθαν Άθοου, αναπληρωτής εθνικός στατιστικολόγος στην ONS τονίζει: «Η λεπτομερέστερη εικόνα μας για την οικονομία του πρώτου τριμήνου έδειξε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε λίγο περισσότερο σε σχέση με την αρχική μας εκτίμηση. Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη τριμηνιαία ύφεση από το 1979».

«Οι πληροφορίες της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι υγειονομικές δραστηριότητες μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε. Όλοι οι κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο, καθώς άρχισαν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας».

«Η σφοδρή μείωση των καταναλωτικών δαπανών στα τέλη Μαρτίου οδήγησε σε σημαντική αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών».

- www.theguardian.com


-

Σχετικα αρθρα

Ένας στους έξι πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας

admin

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν ξανά το «πικρό» φάρμακο των απολύσεων

admin

Ελληνικά ομόλογα : Τον Ιανουάριο η εκταμίευση των κερδών τους

admin

Κοροναϊός : Ανίατη η Wall Street – Κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα από την κρίση του 2008

admin

Κοροναϊός: Επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Μάιο – Ποιοι φόροι παίρνουν παράταση

admin

Προκαταβολή φόρου : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μείωση

admin

Μέρκελ για Σχέδιο Ανάκαμψης: Ανάγκη για συμφωνία το συντομότερο

admin

Βρούτσης: Η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα ανατραπεί από τον κορωνοϊό

admin

ΕΣΠΑ : Δύο νέα προγράμματα σχεδιάζονται για ΜμΕ

admin

Kοροναϊός : Στροφή του Έλληνα καταναλωτή στα τυποποιημένα τρόφιμα για λόγους ασφάλειας

admin

Δέσμη μέτρων για τον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι

admin

Αναστολή δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες ζητά το ΥΠΟΙΚ

admin

Στις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας για το αυριανό Eurogroup

admin

Η γερμανική οικονομία ανησυχεί για την εποχή μετά το Brexit

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι εξαγωγές το πεντάμηνο

admin

Κομισιόν: Στα «σκαριά» ταμείο ύψους 15 δισ. ευρώ για επενδύσεις

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων : Βρέθηκε λύση για τη φορολόγησή τους

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 30% σε εισαγωγές και εξαγωγές τον Απρίλιο

admin