Image default
Πολιτική

Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης» αρχίζει σήμερα η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Εξελέγη τέσσερις φορές Καγκελάριος της Γερμανίας. Παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας. Κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία του κορωνοϊού και να συντονίσει τα 16 γερμανικά κρατίδια που είναι τα μόνα υπεύθυνα, βάσει του γερμανικού Συντάγματος, για την πολιτική της Υγείας. Πρόκειται φυσικά για την Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει από σήμερα, 1η Ιουλίου, την εκ περιτροπής προεδρία προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η σιδηρά Καγκελάριος, στο τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας, έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης».

Ο Γερμανός μαθηματικός του 19ου αιώνα, Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους έγινε γνωστός για μια φαινομενικά απλή «ανακάλυψη». Η «λωρίδα του Μέμπιους» μια κατασκευή που θα μπορούσε να ολοκληρώσει ακόμα και ένα παιδί, αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους στην ιστορία της επιστήμης. Πρόκειται για έναν ατέρμονα βρόχο ο οποίος έχει μόνο μία πλευρά. Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει κανείς κατά μήκος της λωρίδας, καταλήγει πάντα στο σημείο που ξεκίνησε.

Αυτή τη «λωρίδα» του Μέμπιους, ενός ευρωπαϊστή επιστήμονα, επέλεξε το Βερολίνο ως το λογότυπο της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμβολίζοντας «μια Ευρώπη με ενδεχομένως διαφορετικές αφετηρίες αλλά πάντα με την ίδια κατάληξη».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την πολιτική της καριέρα, η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει ότι θα κάνει το παν για να αφήσει το δικό της στίγμα στην ΕΕ, μετά από μια σειρά κρίσεων (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, Brexit) που κατέληξε στην μεγαλύτερη της ιστορίας της. Αυτής του κορωνοϊού.

Και η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και – κυρίως- η επιβίωση της κοινής αγοράς, αποτελούν δύο από τις βασικές προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έδωσαν σκληρή μάχη για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία δεν είναι καν δεσμευτική. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες χρειάστηκαν πολλές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για να ανακοινώσουν τη λίστα των τρίτων χωρών οι πολίτες των οποίων θα γίνονται από σήμερα δεκτοί σε ευρωπαϊκό έδαφος, ελάχιστες ώρες πριν η κροατική προεδρία παραδώσει τη σκυτάλη στο Βερολίνο.

Στη λευκή λίστα περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αλγερία, η Γεωργία, η Ιαπωνία και το Μαυροβούνιο η Νέα Ζηλανδία, η Τυνησία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Ουρουγουάη. Επίσης, περιλαμβάνονται τα κρατίδια του Βατικανού, η Ανδόρα, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο. Η Κίνα περιλαμβάνεται μεν στη λίστα, υπό την αίρεση όμως, ότι και εκείνη θα ανοίξει τα σύνορά της.

Χρειάστηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους μονίμους αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ καθώς υπήρχαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την αναγκαία ειδική πλειονοψηφία, δηλαδή να υπερψηφιστεί η πρόταση από το 55% των κρατών μελών (15 από τα 27 κράτη μέλη) και από τα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί περισσότερο μια «σύσταση» παρά μια δέσμευση, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορά τους για πολίτες τρίτων κρατών. Ωστόσο, οι πολύωρες διαβουλεύσεις και οι διαφωνίες που υπήρξαν για να καταρτιστεί αυτή η λίστα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι «27» αναμένεται να τηρήσουν τη συμφωνία. Ο βασικός λόγος είναι ότι εάν ένα κράτος – μέλος της ΕΕ αποφασίσει να δεχθεί πολίτες τρίτης χώρας με αυξημένα κρούσμα του ιού, τότε ενδέχεται άλλο κράτος- μέλος του χώρου Σένγκεν να κλείσει τα δικά του σύνορα. Για παράδειγμα εάν η Ελλάδα αποφασίσει μονομερώς να ανοίξει τα σύνορά της για Τούρκους πολίτες, τότε ενδεχομένως η Γερμανία ή η Αυστρία να έθεταν περιορισμούς στα δικά τους σύνορα.

Η «λευκή λίστα» θα επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες ώστε η ΕΕ να παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς. Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην ασφαλή αυτή λίστα θα πρέπει να καταγράφει ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 16 ανά 100.000 πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βέμπερ: Η συμπεριφορά του Ερντογάν να απαντηθεί δυναμικά και άμεσα – Δεν ανεχόμαστε εκβιασμούς

Χωρίς ΦΠΑ η κατασκευή ξενοδοχείων – Έρχεται και «Επιστρεπτέα προκαταβολή 3» ειδικά για τον Τουρισμό

Η Ελλάδα λέει «αντίο» στα πλαστικά μιας χρήσης: Τι αποσύρεται, βαριές καμπάνες για τους παραβάτες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Κεραμέως: Στόχος να μείνουμε κοντά στις ημερομηνίες των Πανελλαδικών

admin

Προανακριτική για Novartis: Ομηρία από ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτη αναβολή της διαδικασίας

admin

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Κορωνοϊός – Κεραμέως: Δεν χάνεται το εαρινό εξάμηνο στα πανεπιστήμια

admin

H Έλενα Ράπτη με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού

admin

Τσοβόλας: Αν επιμείνουν για Πολάκη – Τζανακόπουλο, ζητάμε εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής

admin

Τσιάρας: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ στον χώρο της Δικαιοσύνης

admin

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αμερικανός πρέσβης στην άσκηση συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ «Stolen Cerberus»

admin

Κούλογλου «αδειάζει» Λιάκο: «Ασφαλώς δεν θα έβαζα φωτιά» στην Μόρια

admin

Γεωργιάδης: Στόχος είναι η ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων με την Ινδία

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης

admin

Διευθύνων σύμβουλος ΕΤΑΔ: Καλέστε με στη Βουλή να καταθέσω

admin

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Σκοπός μας είναι ο «μήνας του μέλιτος» να γίνει τετραετία

admin

Ακάρ: Το ναυτικό της Τουρκίας συνεχίζει με αποφασιστικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

admin

Ενοχλημένος ο Ζέρβας από τον Τσίπρα – Του καταλογίζει θεσμικό ατόπημα

admin

Φώφη Γεννηματά: Να καλυφθεί άμεσα το κενό στα τεστ για τον κορονοϊό

admin

Υπουργείο Ναυτιλίας: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ακτοπλοΐα και την ενίσχυση του Λιμενικού

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Κερδίζουμε χρόνο για τον κορωνοϊό – Όλοι να συμμορφωθούν με τις οδηγίες

admin