Image default
Ευρώπη

Πώς βλέπουν οι Έλληνες τη Γερμανία σήμερα

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη Γερμανία σήμερα; Επηρέασε τη γνώμη τους η πανδημία του COVID-19; Η δημοσκόπηση της ΜRB για τον πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer δίνει τις απαντήσεις. «Αφορμή για την έρευνα ήταν η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Γερμανία και αιτία η εποχή των ριζικών αλλαγών που ζούμε και που επηρεάζει τις σχέσεις των δυο χωρών», δήλωσε στην Deutsche Welle o διευθυντής του παραρτήματος του ιδρύματος σε Ελλάδα και Κύπρο, Χένρι Μπoνέ. Για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν 800 συνεντεύξεις στο ευρύ κοινό αλλά και συνεντεύξεις εις βάθος με δέκα διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Γερμανία, Ευρώπη και COVID-19

Ο μέσος Έλληνας συνδέει τη Γερμανία με την ισχυρή της οικονομία και την οργάνωση του κράτους. Η γνώμη του γι’ αυτήν επηρεάζεται πρωτίστως από τη συμπεριφορά της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή στο παρόν, έχοντας όμως και ισχυρά ερείσματα στην ιστορία και το παρελθόν.

Πώς κρίνει τη στάση της στην πανδημία; Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 53,4 % των Ελλήνων κρίνει αρνητικά τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της πανδημίας του COVID-19 εξαιτίας της αρχικής διστακτικότητας της για τη συνολική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Αντιθέτως, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι λιγότερο αφοριστικοί και εστιάζουν στην τελική θετική συνεισφορά της Γερμανίας στην πρωτοβουλία για το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτούργησε ως μοχλός αλλαγής του κλίματος και επαναδιεκδίκησης του ηγετικού της ρόλου.

Η Γερμανία έχει για τους Έλληνες θετική ή αρνητική συνεισφορά στην Ε.Ε.; Αρνητική απάντηση δίνουν κι εδώ παραπάνω από τους μισούς. «Οι Έλληνες δεν μπορούν καταλάβουν τα σφιχτά χαρακτηριστικά των νόμων και των κανόνων», ανέφερε ο Δημήτρης Μαύρος από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB στη διαδικτυακή παρουσίαση της έρευνας. Για τους Opinion Leaders αντιθέτως, η παρουσία της Γερμανίας λειτουργεί προωθητικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρά τη δαιμονοποίηση της αρκετές φορές. Το 66,3 % των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη και για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ενώ το 25,3% πιστεύει πως αυτός έχει βελτιωθεί. «Μπορεί να μοιάζει μικρό αλλά θεωρώ το ποσοστό μεγάλο, όταν πολλοί δε καταλαβαίνουν τη Γερμανία όσο πρέπει», τόνισε στην παρουσίαση ο κ. Μαύρος.

Αντιθέτως, πάνω από 4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η Γερμανία θα πρέπει να έχει εντονότερη παρουσία στη διεθνή σκηνή με έμφαση στα αναπτυξιακά προγράμματα και την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και σε δεύτερο επίπεδο στις σχέσεις με τις άλλες χώρες.

Έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει σύσφιξη σχέσεων με τη Γερμανία

Οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας χαρακτηρίζονταν πάντα από μία ιδιαίτερη δυναμική που περιπλέκει αρκετές φορές τις γνώμες των Ελλήνων για τη σχέση των δύο χωρών. Από τη μια πιστεύουν ότι είναι μία σχέση εξάρτησης και ότι δεν μπορούν να γίνουν πραγματικά σύμμαχοι και από την άλλη ότι παρά την ταραχώδη τους ιστορία έχουν κοινό ελπιδοφόρο μέλλον στο δυτικό κόσμο. Το 61% όμως των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη σύσφιξη των σχέσεων της με τη Γερμανία προτάσσοντας τη φυσική συμμαχία με τον «ισχυρό» της Ε.Ε, με επικέντρωση στους τομείς του μεταναστευτικού, της οικονομίας και της τεχνογνωσίας.

Προσδοκίες από τη γερμανική προεδρία

Τι μπορεί να προσδοκούν οι Έλληνες από τη γερμανική προεδρία; Για τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Ελλάδα η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και των συνεπειών της είναι στην πρώτη γραμμή με τη ρεαλιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού να ακολουθεί.

Επίσης, η διεκδίκηση για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό ζητούμενο. Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες συμφωνούν με το ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε. και εκλαμβάνουν ως μονόδρομο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως επισημαίνει ο Χένρι Μπονέ «η εμπειρία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης βοήθησε στην αλληλοκατανόηση, η αντιμετώπιση της τωρινής θα πρέπει να ενδυναμώσει την αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων».

Σχετικα αρθρα

Γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αθ. Ράντος

admin

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα

admin

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Ιβέτ Λαντί, μορφή της γαλλικής Αντίστασης

admin

18/11: Ελληνογερμανικό Innovation Forum στο Νιάρχος

admin

Brexit: Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία μπορεί να τα βγάλει πέρα και χωρίς συμφωνία, αλλά δεν λέει πώς

admin

Ισπανός ΥΠΕΞ: Το πολιτικό πρόβλημα της Καταλονίας παραμένει

admin

Εύα Καϊλή: Θετικά δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη- Θέμα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ το 2021

admin

Διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ: Πρεμιέρα για την πρωτοβουλία Επίδειξης και Επικύρωσης σε Τροχιά

admin

Λεμέρ: Η Ευρώπη βρέθηκε κοντά στην καταστροφή

admin

Χλιαρό ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού

admin

Πώς απορρόφησε η αγορά την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ούζο, φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα προστατεύουν την επωνυμία τους από τη συμφωνία ΕΕ – Κίνας

admin

Ιταλία: «Ανοίγματα» για συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση

admin

Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θέλει να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια «δεύτερη Ουκρανία»

admin

Green Tank: απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τώρα – μεγάλες ήδη οι ζημιές, ασύμφορη λειτουργία

admin

Real Estate: Πέντε «Λονδρέζοι» βαθμολογούν την ελληνική αγορά

admin

Η Ομάδα του Βίσεγκραντ υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ

admin

Συμφωνία ΟΗΕ για το κλίμα: Πολύ αργά, πολύ αόριστα

admin