Image default
BLOOMBERG

Το μεγαλύτερο ράλι της δεκαετίας πραγματοποίησε η σουηδική κορώνα

Το καλύτερο τρίμηνο σχεδόν μία δεκαετίας που σημείωσε η σουηδική κορώνα, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας, επειδή η άνοδος ήταν πολύ γρήγορη.

Εάν η Riksbank επισημάνει στη συνεδρίασή της την Τετάρτη ότι ανησυχεί για την αύξηση της κορώνας, η οποία απειλεί τις εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής, θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σύμφωνα με την Toronto-Dominion Bank και την Nordea Bank Abp. Η μέση πρόβλεψη σε μια έρευνα του - είναι ότι το νόμισμα θα υποχωρήσει κατά 0,7% περίπου αυτό το τρίμηνο.

Η κορώνα σημείωσε άνοδο περίπου 9% από το χαμηλό των 11,4262 ανά ευρώ που έφτασε στο αποκορύφωμα της αναταραχής που επικράτησε στην αγορά λόγω της πανδημίας. Ενώ η ανάκαμψη στηρίχθηκε στην άποψη ότι το σοκ που προκάλεσε ο κορονοϊός στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι βραχύβιο, αντανακλούσε επίσης τις κινήσεις της Σουηδίας να διατηρήσει την οικονομία της ανοιχτή και τα επιτόκια σταθερά στην κρίση – κινήσεις που την έκαναν να ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες και στήριξαν το νόμισμα της.

Η Riksbank, η οποία πριν από μισό χρόνο ήταν η μόνη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που απομακρύνθηκε από την πολιτική του μηδενικού κόστους δανεισμού, είναι απίθανο να επανεξετάσει τα αρνητικά επιτόκια στην ανακοίνωση της Τετάρτης. Μπορεί, ωστόσο, να εξετάσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τη δύναμη της κορώνας.

«Δεδομένου του πόσο έχει ενισχυθεί, η κορώνα θα μπορούσε να γίνει ευάλωτη εάν η Riksbank αρχίσει να εκφράζει ανησυχίες ότι το νόμισμα ίσως είναι αρκετά ισχυρό για τις προτιμήσεις τους», δήλωσε ο Ned Rumpeltin, Ευρωπαίος επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής στην Toronto-Dominion . «Η Σουηδία δεν υπέστη τον ίδιο βαθμό οικονομικής ζημίας με τις άλλες χώρες. Αυτό την έχει τοποθετήσει σε καλύτερη θέση εκκίνησης και πιθανότατα έχει να κάνει με το γιατί έχουμε ανακάμψει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. «

«Ωστόσο, υποδηλώνει ακόμη ότι υπάρχουν ήδη πολλά καλά νέα που έχει αφομοιώσει η κορώνα», δήλωσε ο Rumpeltin με έδρα το Λονδίνο.

Ωστόσο, εάν η Riksbank επιλέξει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο προτού λάβει νέα μέτρα, η κορώνα θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη της, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε η SEB AB. Η δημοσκόπηση ανέφερε ότι μια τέτοια καθυστέρηση θα μπορούσε να ωθήσει το σουηδικό νόμισμα υψηλότερα.

Η κορώνα σημείωσε άνοδο περισσότερο από 4% έναντι του ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, το καλύτερο ανοδικό ράλι τριμήνου από τον Μάρτιο του 2010.  Τα δύο νομίσματα διαπραγματεύτηκαν στα 10,4770 το πρωί της Τετάρτης στο Λονδίνο. Η έρευνα του - προβλέπει ότι η ισοτιμία τους μπορεί να διαμορφωθεί στα 10,55 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στα 10,50 έως το τέλος του έτους.

Ο Andreas Steno Larsen, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Nordea, βλέπει το σουηδικό νόμισμα να εξασθενεί σε 10,80 ανά ευρώ τους επόμενους τρεις μήνες και δεν είναι βέβαιος ότι το χαλαρό lockdown της Σουηδίας θα ωφελήσει απαραίτητα την οικονομία ή το νόμισμα.

«Δεν είμαι πραγματικά αισιόδοξος για την κορώνα», δήλωσε ο Larsen με έδρα την Κοπεγχάγη. «Αν μη τι άλλο, η Riksbank θα συμπεράνει ότι η κορώνα είναι πολύ δυνατή». Αν και δεν είναι ακόμα σαφές εάν η στρατηγική  της Σουηδίας για τον ιό λειτούργησε, «αν κοιτάξουμε τους δείκτες της κατανάλωσης, φαίνεται ότι όλες οι γειτονικές χώρες έχουν ξεπεράσει τη Σουηδία τώρα. Η Σουηδία θα μπορούσε να κολλήσει με το χαλαρό lockdown, για περισσότερο διάστημα», είπε.

Σχετικα αρθρα

Σε 100.000 προσλήψεις προχωρά η Amazon

admin

Diesel: Το φιλόδοξο σχέδιο του νέου CEO για το επαναλανσάρισμα του θρυλικού jean

admin

Αδειάζουν τις τράπεζες από δολάρια οι Αργεντίνοι

admin

Καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις εστίασης

admin

Η μετοχή που κατέγραψε κέρδη 1.000% ξεπερνώντας σε απόδοση ακόμη και την Tesla

admin

Bitcoin: Crash test στα 10.000 δολάρια για τον «ψηφιακό χρυσό»

admin

«Θρίλερ» με την πώληση μέρους του δικτύου της Telecom Italia στην KKR: Σταμάτησε με υπουργικές παρεμβάσεις

admin

Primark: Δυναμική ανάκαμψη μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

admin

Σύννεφα στην Πρέμιερ Λιγκ πριν από την έναρξη της σεζόν

admin

Ρεκόρ επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις – Σε ποιες χώρες εστιάζουν

admin

Ο εκατομμυριούχος κληρονόμος που ποντάρει στην επανάσταση της βιολογικής καλλιέργειας

admin

Philip Morris International: Σε δέκα χρόνια μπορεί να σταματήσουν οι πωλήσεις τσιγάρων

admin

Χρυσός: Γιατί οι επενδυτές εγκατέλειψαν ξαφνικά το ασφαλές τους καταφύγιο

admin

Goldman Sachs-Deutsche Bank: Aναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ύφεση στην Τουρκία

admin

Πετρέλαιο: Γιατί έβαλε ξανά πλώρη προς τα 40 δολάρια/βαρέλι

admin

Δικαίωση για την Uber: Εξασφάλισε άδεια λειτουργίας στο Λονδίνο για 18 μήνες

admin

Ο επιχειρηματίας που πέτυχε τζακ ποτ κατά την εισαγωγή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο εν μέσω πανδημίας

admin

Αίτηση πτώχευσης από την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Pizza Hut και Wendy’s

admin