Image default
Επιχειρήσεις

Οι προτεινόμενοι για την ηγεσία της ΡΑΕ από το ΥΠΕΝ

Τους καθηγητές Θανάση Δαγούμα, Δημήτρη Ψυχογυιό και Κωνσταντίνο Τσιμάρα προτείνει για τις θέσεις του προέδρου, α΄ αντιπροέδρου και μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αντίστοιχα προτείνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά από θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα ακολουθήσει ο διορισμός του πρόεδρου και  του α΄ αντιπρόεδρου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και του μέλους της ΡΑΕ με απόφαση του ΥΠΕΝ.

Ο Θανάσης Δαγούμας είναι επίκουρος καθηγητής στην Οικονομική της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διευθυντής του Εργαστηρίου Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Απέκτησε εμπειρία σε ρυθμιστικά θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θητεία του ως ειδικός επιστήμονας στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), προκάτοχα σχήματα του ΔΑΠΕΕΠ και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα. Είναι διδάκτορας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Ψυχογυιός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει θητεύσει ως λέκτορας στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος ερευνητής, μεταξύ άλλων, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον ΟΠΑΠ, στην ΓΑΙΑΟΣΕ και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων για σχεδιασμό και διαχείριση παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ανάπτυξη οικονομετρικών μοντέλων κ.α. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του (στη Διοίκηση Επιχειρήσεων) και τη διδακτορική του διατριβή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας είναι αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και εξωτερικός εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί ως λέκτορας στο Ιόνιο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ως επιστημονικός συνεργάτης-εμπειρογνώμων, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο από το UniversitedeParis 1 (Pantheon-Sorbonne) και διδακτορικού διπλώματος Νομικής  από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά πως οι προτεινόμενοι είναι νέοι διακεκριμένοι επιστήμονες που καλύπτουν διαφορετικά επιστημονικά πεδία,σχετιζόμενα με τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ. «Συνδυάζουν πλούσια ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια με σημαντική εμπειρία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Τώρα καλούνται να υπηρετήσουν στη ΡΑΕ, όχι μόνο με τεχνική επάρκεια, αλλά και με αμεροληψία και  ακεραιότητα, δεδομένης της πολύ μεγάλης επιρροής της Αρχής στην αγορά ενέργειας. Πιστεύω ότι θα συνεισφέρουν με τη γνώση και τον δυναμισμό τους στην αναβάθμιση της ΡΑΕ, η οποία θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μετά την ενεργοποίηση του targetmodel). Θα κληθεί να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής καθώς και θέματα που συνδέονται με τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Μπουλαξή, με τον οποίο συνεργάστηκα στενά τον τελευταίο χρόνο. Αποτελεί διακεκριμένο επιστήμονα με μεγάλη ρυθμιστική εμπειρία στον τομέα της ενέργειας και θα είναι χρήσιμος στη χώρα από άλλες θέσεις».

Σχετικα αρθρα

Νίκας: Πράσινο φως στις αλλαγές για την ΑΜΚ από τη Γενική Συνέλευση

admin

ΕΥΑΘ: Στις 19 Ιουνίου η Γ.Σ. για την έγκριση διανομής μερίσματος

admin

Τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγει ο Όμιλος Mitsis Hotels

admin

Σολτς: Η Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει τους νόμους εποπτείας μετά την Wirecard

admin

H McDonald’s μηνύει τον… άτακτο πρώην CEO για τις ερωτικές σχέσεις με υπαλλήλους

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Νέα γενική διευθύντρια η Κυριακή Ηλία

admin

Τοποθετήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ

admin

Η Daily Mail ζητά από τους εργαζομένους να πληρώσει μέρος του μισθού τους σε μετοχές

admin

Διάκριση της MetLife για την ισότητα των φύλων

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Υπογραφή ομολογιακού δανείου 20 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς

admin

ΧΑ: Πιθανά βραχυπρόθεσμα πισωγυρίσματα

admin

Η ΟΛΥΜΠΟΣ στηρίζει το πρόγραμμα “Bοήθεια στο σπίτι plus” του Δήμου Αθηναίων

admin

Κωτσόβολος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους

admin

Η Anytime της INTERAMERICAN προσφέρει 1.500 tablets σε σχολεία

admin

Ελλάκτωρ: Αντλησε 70 εκατ. με νέα ομόλογα

admin

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις με πατέντες διεθνώς αναγνωρισμένες

admin

Εκλεισε η συμφωνία Hines-Pasal για το Athens Heart

admin

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurelectric ο Γ. Στασσης

admin