Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη φοβάται ακόμα το τέρας της ύφεσης

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μαθαίνουν γρήγορα ότι θα πρέπει να ζήσουν με προγράμματα βοήθειας για να σώσουν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις περισσότερο από ό, τι πιστεύεται ότι θα εμποδίσει την οικονομία να πέσει από γκρεμό.

Σε ολόκληρη την ήπειρο, παραμένουν εκτεταμένα προγράμματα που κάλυψαν σχεδόν 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς και τις αναβολές φόρων και τα μορατόριουμ δανείων, τα οποία επεκτείνονται ακόμη και όταν αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης είναι αβέβαιη, με πολλές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές ή να εξυπηρετούν λιγότερους πελάτες από πριν.

Οι προοπτικές ανάγκασαν τους αξιωματούχους να αναιρέσουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του χρέους για να παρατείνουν τα μέτρα κρίσης τους, μερικά από τα οποία είχαν αρχικά οριστεί να λήξουν αυτήν την εβδομάδα. Η εναλλακτική λύση θα διακινδυνεύσει μια μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, θα τρομάξει τους ήδη προσεκτικούς καταναλωτές και θα μειώσει την ανάκαμψη.

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της περικοπής της στήριξης και της παρακολούθησης του αντίκτυπου στην οικονομία ή της συνέχισης της στήριξης, ίσως πιο γενναιόδωρα από ό, τι αρχικά προβλεπόταν”, δήλωσε ο Peter Dixon, οικονομολόγος της Commerzbank AG. “Άρα είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία για να χτυπήσεις. Ίσως οι κυβερνήσεις υποτίμησαν το αίτημα για υποστήριξη. “

Ένας άλλος λόγος να παραμείνει επιφυλακτικός είναι ότι ορισμένα μέρη έχουν δει μια επανεμφάνιση του ιού. Οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, ενώ η αγγλική πόλη Λέστερ και ορισμένες περιοχές στα περίχωρα της πορτογαλικής πρωτεύουσας της Λισαβόνας έχουν επαναφερει τα lockdown για να συγκρατήσουν νέες ομάδες της πανδημίας.

Πυρήνας των μέτρων για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης ήταν τα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση προγράμματα, που διατηρούσαν τους εργαζομένους σε απασχόληση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ιρλανδία έχουν επεκτείνει όλες τα δικα τους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η Γαλλία εισήγαγε μια νέα έκδοση ενός μερικού τελικού συστήματος που οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για έως και δύο χρόνια.

Η Γερμανία χαλάρωσε τους όρους του μακροχρόνιου προγράμματος Kurzarbeit για να διευκολύνει την προστασία των μισθών των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και θα επεκτείνει αυτήν την ανακούφιση εάν χρειαστεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν πρόκειται απλώς για επέκταση της υποστήριξης, αλλά για προσαρμογή καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Το Ινστιτούτο Peterson τον περασμένο μήνα συνέστησε τη μετάβαση προσεκτικά από τη χρηματοδότηση της διατήρησης θέσεων εργασίας σε επιδοτήσεις μισθών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά.

Ανέφερε επίσης ότι η συνήθης διαδικασία ανακατανομής που επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν δεν πρέπει να ισχύει τώρα. Δεδομένης της ακραίας και ασυνήθιστης κατάστασης, η άποψή της είναι ότι η προστασία των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας πρέπει να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την κανονική.

Η πρόκληση της χαλάρωσης είναι ένα μάθημα που ήταν από καιρό εμφανές στις κεντρικές τράπεζες. Περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, πολλοί μόλις είχαν απομακρύνει την πολιτική από τις ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης. Οι προσπάθειές τους να επιστρέψουν σε μια πιο φυσιολογική στάση, σε πολλές περιπτώσεις, καταστράφηκαν από την αργή ανάπτυξη, τον ασθενή πληθωρισμό ή την αστάθεια της αγοράς.

Για τις κυβερνήσεις, η ανάγκη δράσης υπερβαίνει μέχρι στιγμής τυχόν άμεσες δημοσιονομικές ανησυχίες.

Η Ιταλία είναι μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμη και με τον δείκτη χρέους να φθάσει το 150% του ΑΕΠ φέτος, επέκτεινε τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες και επέκτεινε το πρόγραμμά του για τους εργαζόμενους σε 18 εβδομάδες από τις αρχικές 14 εβδομάδες. Η Ρώμη εξετάζει περαιτέρω παράταση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa την Τρίτη.

Ενώ τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη την περιοχή ήταν σαρωτικά, έχουν τα όριά τους και ορισμένες βιομηχανίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθούν κατά περισσότερο από 10% φέτος, μεταξύ των απότομων μειώσεων στον κόσμο. Εταιρείες όπως η Airbus SE, η Swissport και η Royal Mail Plc ανακοίνωσαν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και η ανεργία αυξάνεται.

Για τις κυβερνήσεις, η υψηλή αβεβαιότητα σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να τροποποιήσουν κάπως τα σχέδιά τους – όπως έκαναν όταν τα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες.

“Με την πάροδο του χρόνου, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και θα είναι η στιγμή που μπορούμε να προσαρμόσουμε τα μέσα οικονομικής πολιτικής”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ισπανίας Όσκαρ Άρτσε. «Πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο», είπε, «για να δούμε πώς θα είναι οι προοπτικές».

Σχετικα αρθρα

Ένας στους δύο Έλληνες φαντάζεται τον εαυτό του ως επιχειρηματία

admin

Οι νέοι φορολογικοί κανόνες των ΗΠΑ είναι δώρο για την Ευρώπη

admin

Οι Γερμανοί δεν αφήνουν τον Ντράγκι να… τυπώσει

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Η Ευρώπη υπό πολιορκία;

admin

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

admin

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Ωρα αποφάσεων για no deal Brexit ή πρόωρες εκλογές

admin

Bloomberg: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα κόκκινα δάνεια -Στην κορυφή της λίστας η Ελλάδα

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

DW:Θα πρέπει η Ελλάδα να φοβάται το FDP;

admin

Σόιμπλε προς Γερμανούς βουλευτές: Στηρίξτε την καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα

admin

Κοιτώντας πέρα από τον Γιούνκερ

admin

Ελβετία: ξαναχτίζοντας το όνομα

admin

Η πιο μεγάλη ώρα: Η ΕΚΤ «τελείωσε» την διαπραγμάτευση πριν αυτή αρχίσει…

admin

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές για τις εξελίξεις στην Ιταλία

admin

Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να ανησυχήσει για τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ

admin

Σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

admin