Image default
Οικονομία

Κίνα : Κλείσιμο χρηματιστηρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών

Το κινεζικό χρηματιστήριο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, αφού τα τελευταία στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δείχνουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών.

Οι μετοχές στη Σαγκάη σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση ότι ο δείκτης PMI Caixin/Markit συνεχίζει να αναρρώνει από το χειρότερο σημείο που άγγιξε τον Φεβρουάριο, όταν ήταν σε εφαρμογή και τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown.

Ο PMI αυξήθηκε από τις 55 μονάδες για τον Μάιο στις 58,4 για τον Ιούνιο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα μετά από την άνοιξη του 2010. Κάθε μέτρηση που ξεπερνά το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη, και οι αναλυτές αναφέρουν ότι η υψηλή απόδοση του κινεζικού τομέα υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει το 60% της οικονομίας της ζώρας, δείχνει ότι το νέο ξέσπασμα κοροναϊού στο Πεκίνο είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο δείκτης CSI 300 των σημαντικότερων εταιρειών της Κίνας αυξήθηκε κατά 2% την Παρασκευή για να κλείσει στις 4,419 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει κλείσει από τον Ιούνιο του 2015.

Δεν επηρέασαν οι φόβοι για δεύτερο κύμα

Σύμφωνα με την Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank, «οι ανησυχίες για δεύτερο πανδημικό κύμα δεν είχαν πρακτικές επιπτώσεις στον δείκτη PMI, πράγμα που αποτελεί πολύ θετική είδηση για τους επενδυτές».

Οι νέες εξαγωγικές δραστηριότητες του τομέα υπηρεσιών επεκτάθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο μετά από αύξηση της διεθνούς ζήτησης, όπως δείχνει ο PMI. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι εκκρεμείς εργασίες, οδηγώντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

«Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών κερδίζει έδαφος», εξηγούν οι αναλυτές της Nomura, η οποία πρόσφατα επικαιροποίησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του κινεζικύ ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο στο 2,6% από το 1,2% που είχε προβλέψει αρχικά. «Ωστόσο προειδοποιούμε ότι η ορμή της ανάκαμψης θα μπορούσε να ανακοπεί κατά τους επόμενους μήνες».

Παρά την αύξηση της δραστηριότητας, οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν τις περικοπές, με την απασχόληση να σημειώνει συρρίκνωση για πέμπτο συναπτό μήνα τον Ιούνιο – και μάλιστα με πιο ραγδαίους ρυθμούς σε σχέση με τον Μάιο. Η Κίνα παραμένει σε τροχιά για την μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών φέτος, καθώς η βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μείωσε τη διεθνή ζήτηση αγαθών.

Πηγή: www.theguardian.com


-

Σχετικα αρθρα

Την κατάργηση των ενδιαμέσων εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι της Αθήνας

admin

Επίθεση Τραμπ στην ΕΕ : Αύξησε στο 15% τους δασμούς στα αεροσκάφη της Airbus

admin

Ανεμος Wall Street στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Τραμπ: Επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κίνα

admin

Οι ΜμΕ σε ένα περιβάλλον όπου πάνω από 70% του πληθυσμού έχει Facebook

admin

Εξαίρεση από τους δασμούς για φέτα και ροδάκινα ζήτησε η Ελλάδα

admin

Ερχονται μειώσεις ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές

admin

Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο

admin

Τουρισμός χωρίς… τουρίστες; Στο κόκκινο η αγωνία για τις αφίξεις

admin

Πρώτη κατοικία : Μηδέν φόρος για γονικές παροχές χρημάτων έως 150.000 ευρώ

admin

Μιχαηλίδου στο MEGA: Μειώνουμε τις καθυστερήσεις στις υιοθεσίες

admin

Τουρισμός : Οι Ινδοί ψηφίζουν Ελλάδα

admin

Big Brother κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

admin

Νέα βουτιά στη Wall Street με πτώση πάνω από 1.000 μονάδες του Dow Jones

admin

Κοντά στη στασιμότητα η οικονομία της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: «Σημαντικό για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch»

admin

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί στο 13% από 24%

admin

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα αναδύεται ως σημαντικός επενδυτικός προορισμός

admin