Image default
Οικονομία

Σε ύψος ρεκόρ τα χρέη στα ταμεία

Στο υψηλότερο, στα χρονικά,  ύψος έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία στο τέλος Μαρτίου, παρά τις παρατάσεις πληρωμής των εισφορών για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, μαζί και την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών που ίσχυσε ήδη από τα μέσα Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα χρέη εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τα ταμεία ξεπέρασαν τα 36,3 δις. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020 έναντι των 35,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Με άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ λίγο κάτω από 100 εκατ. ευρώ της αύξησης των οφειλών προήλθε από νέους οφειλέτες.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από αυτή την ανάλυση, τα υπόλοιπα κοντά 900 εκατ. ευρώ των νέων οφειλών προήλθαν από ήδη καταχωρημένων στο ΚΕΑΟ οφειλετών. Δηλαδή τα 9/10 των νέων χρεών που πέρασαν στο ΚΕΑΟ είναι νέα χρέη ήδη υφιστάμενων οφειλετών.

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των εργοδοτών και κατά περίπου  500 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των επαγγελματιών, σύμφωνα με τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ Δεκεμβρίου 2019-Μαρτίου 2020. Μάλιστα,   η αύξηση των χρεών των επαγγελματιών ήταν μεγαλύτερη (4%) σε σχέση με την αύξηση των χρεών των εργοδοτών (2,5%).

Το στοιχεία αυτό έχει εξαιρετική σημασία, καθώς από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο τριμηνιαίος κύκλος συλλογής των στοιχείων από το ΚΕΑΟ προκειμένου να συντάξει την έκθεση του, η κυβέρνηση θέσπισε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία απέτρεπαν τη δημιουργία ληξιπροθέσμων οφειλών:

*Το πρώτο μέτρο προέβλεπε την κρατική κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή

*Το δεύτερο προέβλεπε την 6μηνη παράταση της καταβολής τρεχουσών και ρυθμισμένων ληξιπροθέσμων οφειλών των πληττομένων εργοδοτών και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από  την τελευταία  έκθεση της Κομισιόν (20/5/2020), οι οφειλές αυτές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (αν και νεότερες άτυπες εκτιμήσεις τις κατεβάζουν στα  1-1,2 δις.ευρώ).

Ωστόσο, δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι δεν μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ,  ενώ  αν και ακόμα και θεωρούνταν δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος έως τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να γίνει αυτή η μεταφορά.

Οι οφειλές των πληττόμενων επιχειρηματιών  που θα πάρουν το δρόμο του ΚΕΑΟ θα είναι εκείνες που δεν εξυπηρετήθηκαν τον περασμένο μήνα μέσω της εξόφλησης της δόσης του Μαρτίου, αλλά και εκείνες που δεν εξυπηρετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω της εξόφλησης των εισφορών του Φεβρουαρίου κλπ.

Έτσι, οι νέες οφειλές προς το ΚΕΑΟ , οι οποίες προστέθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, σύμφωνα με στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, πιθανότατα προήλθαν από αθέτηση πληρωμών πριν ξεσπάσει η κορονο-κρίση, αλλά και μετά από μη πληττόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα παράτασης των τρεχουσών εισφορών τους .

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρή άνοδο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση

admin

Διπλή αποχώρηση από το ταμπλό με την έναρξη του νέου έτους

admin

Fraport : Νέα δρομολόγια συνδέουν την Ελλάδα με μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

admin

Google: Η μητρική της εταιρεία ξεπέρασε το ένα τρισ. σε χρηματιστηριακή αξία

admin

Δημοσιονομικό συμβούλιο: Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% φέτος

admin

Βρούτσης : Μειώσεις στους φόρους, αυξήσεις στις συντάξεις

admin

Επιδοτήσεις ως 3.000 ευρώ για εγκατάσταση φυσικού αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ

admin

Κοροναϊός : Ισχυρό σοκ στις αμερικανικές επιχειρήσεις – Έχουν χαθεί 3 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου

admin

Η παγκόσμια πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών που ήρθε και στην Ελλάδα

admin

Παπαθανάσης: Ποια καταστήματα και πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα

admin

Alpha Bank : Καθαρά κέρδη 97 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2019

admin

Ανάσα για τις εξαγωγές: H Ελλάδα ξανά στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» της ΕΕ

admin

Βραχνάς τα χρέη για εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών

admin

ΔΝΤ: Προσωρινή η αποσύνδεση των χρηματοπιστωτικών αγορών από την οικονομία

admin

Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν την εκπνοή του 2019

admin

Η Κίνα προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον των ΗΠΑ

admin

Οι εισφορές που δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη σε επαγγελματίες και αγρότες  

admin