Image default
Οικονομία

Πώς θα γίνει η νέα αίτηση χορήγησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο2

-

Έως τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή “αιτήσεων χορήγησης” από τις 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες δικαιούνται  να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 2. Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ πήρε αριθμό ΦΕΚ χθες το βράδυ.

Γενικά, αναμένεται πως θα παραμείνει – όπως και στον πρώτο κύκλο προκήρυξης στον οποίο διανεμήθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ – ο όρος  για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης έως το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια προθεσμία εξετάζεται να ισχύει και για τον τρίτο κύκλο ο οποίος θα ξεκινήσει τον Αύγουστο λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία τζίρου και για τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.

Να σημειωθεί πως πλέον επιλέξιμες είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τους κανόνες της ΕΕ ως προβληματικές. Στον 3ο κύκλο, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπάρξει νέα διεύρυνση και στις εταιρείες οι οποίες δεν έχουν προσωπικό αλλά ούτε και ταμειακή μηχανή (στον 2ο κύκλο που τρέχει τώρα ήταν επιλέξιμες εταιρείες χωρίς προσωπικό αλλά με ταμειακή μηχανή).

Όπως ανέφερε  ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τα πρώτα στοιχεία από τον 2ο κύκλο αιτήσεων ενδιαφέροντος έδειξαν πως το 50% των αιτήσεων έγινε από τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους που όμως διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Συνολικά έκαναν αίτηση 139.041 επιχειρήσεις από τις οποίες περίπου 100.000 ήταν επιλέξιμες γιατί σε αυτές καταγραφόταν μείωση τζίρου. Στις υπόλοιπες δεν υπήρχε μείωση τζίρου ή ήταν κερδοφόρες.

Ήδη δεσμεύτηκε πόσο ενός δισ. ευρώ με βάση τα κριτήρια του προγράμματος και με την εφαρμοστική εγκύκλιο μέσα από την ίδια εφαρμογή της ΑΑΔΕ My Business Support θα πρέπει να κάνουν εκ νέου αίτηση χορήγησης για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το ποσό που τους αναλογεί. Τα ποσά όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την προσεχή εβδομάδα.

Ήδη στον δεύτερο κύκλο έχουν κάνει αίτηση 7.000 τουριστικές επιχειρήσεις ενώ επόμενος κύκλος προκήρυξης ουσιαστικά θα αφορά περισσότερο σε αυτές τις επιχειρήσεις αφού θα καλύπτει και τη μείωση τζίρου την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως είναι δάνεια με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021 και αποπληρωμή στη συνέχεια σε  μηνιαίες άτοκες σε εύρος πενταετίας. Υπάρχει δυνατότητα μερικής επιστροφής (μόνο του 60% με 70% του ποσού αν η εταιρεία είναι ζημιογόνα ή αν διατηρήσει για έναν χρόνο τις θέσεις εργασίας εφόσον απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους). Ο εν λόγω όρος αφορούσε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 1 και μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί στη νέα προκήρυξη.

Σημειώνεται πως στα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020 που ανακοινώθηκαν χθες  προβλέπεται και η χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κύκλο προκήρυξης αξίας 1 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί 600 εκατ. ευρώ, ενώ στον 2ο κύκλο με βάση την συμμετοχή που υπάρχει μπορεί να δοθεί περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Στα ίδια επίπεδα οι δείκτες

admin

ΑΑΔΕ : Μειωμένους φόρους 1,8 δισ. ευρώ πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις – Υποβλήθηκαν περισσότερες δηλώσεις

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Επιταχύνεται η κατάργηση της

admin

Το εργοτάξιο στο «Ελληνικό» επισκέφθηκε ο Γεωργιάδης – «Πάνε όλα γρήγορα»

admin

Τραμπ : Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με ομοβροντία δασμών κατά της Κίνας

admin

Σόιμπλε: Η μόνη λύση για την ΕΕ είναι το γερμανογαλλικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Παπαθανάσης : Επανεκκίνηση της αγοράς σε επτά στάδια – Τι ανοίγει, πότε και τα μέτρα ασφαλείας

admin

Κοινωνικός Τουρισμός : Βήμα – βήμα η διαδικασία για τις αιτήσεις

admin

Πρώτο βήμα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

admin

Ευρωζώνη : Προενταξιακό καθεστώς για Βουλγαρία – Κροατία

admin

Στα 4,96 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019

admin

Ανοιξε το πρωί το βιβλίο για το 15ετές ομόλογο

admin

Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει με… το μαχαίρι στα δόντια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Brexit

admin

Έρευνα – σοκ: Μια στις τρεις επιχειρήσεις φοβάται ότι θα βάλει «λουκέτο»

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 10,3% του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές στο α΄ τρίμηνο

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Πληρωμή με κάρτα ή έξτρα φόρος 22%

admin

Χρηματιστήριο: Ισχυρή ώθηση από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, εβδομαδιαία κέρδη 4,73%

admin

ΔΕΗ : Νέο ψηφιακό προϊόν με εκπτώσεις για τους οικιακούς πελάτες

admin