Image default
Αγορές

Ενισχύεται το επενδυτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενισχυμένες από τις διεθνείς εξελίξεις στη μάχη με το νέο κορονοϊό αλλά και τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, εμφανίζονται ενδοσυνεδριακά οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν υψηλό μήνα τη Δευτέρα, μετά και από το ράλι στις αγορές της Κίνας, καθώς οι επενδυτές επανέφεραν την ισχυρή χρηματαγορά σε ανάκαμψη από την πτώση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

Ιδιαίτερα κερδισμένοι από το κινεζικό ράλι βγήκαν μεγάλα ονόματα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και των κατασκευών, αποκομίζοντας ισχυρά κέρδη.

Παράλληλα, έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλε ίσως στην υλοποίηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, από όσες θα πραγματοποιούνταν σε αντίθετη περίπτωση.

Σημαντική ενίσχυση επίσης κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα βελτίωσης, ωστόσο όπως μεταδίδει το -, η «βουτιά» στις προσδοκίες υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη από την πανδημία θα μπορούσε σύντομα να «φρενάρει».

Ταυτόχρονα, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 17,8% τον Μάιο από τον Απρίλιο, ανέφερε η Eurostat, με την απότομη ανάκαμψη να συνιστά ρεκόρ σε ποσοστό ανάκαμψης για τις λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ από το 1999.

Στη Βρετανία, οι δηλώσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 35% τον Ιούνιο, κάτι που συνιστά τη μικρότερη πτώση από τον Φεβρουάριο.

Στη Γερμανία,”άλμα” έκαναν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάιο, υποδηλώνοντας ότι η συρρίκνωση της μεταποίησης στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατεβάζει ταχύτητα. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες έκαναν βουτιά 29,3% τον Μάιο, μετά την κατρακύλα κατά 36,6% του Απριλίου. Παράλληλα, η Deutsche Bank σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που καθυστέρησε η πανδημία, ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι η απομάκρυση 3.000 περίπου υπαλλήλων για την εξοικονόμηση 2 δις ευρώ. 

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο DAX ενισχύεται κατά 1,51% στις 12.717 μονάδες ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,82% στις 6.269 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,60% στις 5.087 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό νότο, κέρδη 1,74% παρουσιάζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο στις 20.071 μονάδες. Στην Ιβηρική, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει σημαντική άνοδο 2,29% στις 7.575 μονάδες ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται κατά 1,14% στις 4.455 μονάδες. 

Στη Ρωσία, ο MOEX κινείται ανοδικά κατά 1,47% στις 2.842 μονάδες ενώ μικρότερη άνοδο 0,84% καταγράφει ο RTSI στις 1.245 μονάδες. Στην Τουρκία, ο BIST 100 ενισχύεται κατά 1,83% στις 117.866 μονάδες. 

Υπενθυμίζεται πως με σημαντικά κέρδη έκλεισαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές. Τέλος τα θετικά futures του S&P 500 κατά 1,14% στις 3.164 μονάδες προϊδεάζουν για θετικό άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street. 

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Θετικό κλίμα με την προσοχή στη Fed

admin

Aπώλειες στη Wall με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

admin

Οι ανησυχίες για το εμπόριο ρίχνουν τη Wall Street

admin

Στήριγμα στα μακροοικονομικά στοιχεία βρήκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Wall Street: Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο Nasdaq

admin

Κορονοϊός και Apple έβαλαν «φρένο» στην ανοδική πορεία της Wall Street

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

admin

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street-Πτωτικό γύρισμα στο πετρέλαιο

admin

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street- Προς νέο ρεκόρ ο Nasdaq

admin

Ο κορωνοϊός ρίχνει τα ευρωπαϊκά yields

admin

Στο 0,44% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 5ετούς

admin

Τρίτη ημέρα απωλειών για τη Wall Street

admin

Βουτιά 2% στις ασιατικές αγορές, απώλειες 2,72% για τον Nikkei

admin

Wall Street: Ανοδική αντίδραση μετά το τεχνολογικό sell-off

admin

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Wall Street: Σταθεροποιητικό ξεκίνημα-Θετική υποδοχή των δηλώσεων Πάουελ

admin

Ανακάμπτει η Wall Street μετά το sell-off

admin