Image default
BLOOMBERG

Ο Warren Buffett αιφνιδιάζει και πάλι τις αγορές, με νέο deal ύψους σχεδόν 10 δισ. δολαρίων

Ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett βρήκε επιτέλους το επόμενο μεγάλο deal εν μέσω της κρίσης.

Η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, η οποία παρέμεινε σχεδόν άπραγη κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία, έσπασε τη σιωπή της στο τέλος ενός σαββατοκύριακου διακοπών, ανακοινώνοντας τη μεγαλύτερη εξαγορά της εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Η συμφωνία με την επιχείρηση μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Dominion Energy Inc. έκανε εμφανές ότι ο Buffett είναι έτοιμος να προχωρήσει επιθετικά παρά τους χαμηλούς τόνους του κράτησε τον Μάιο κατά την πανδημία, σύμφωνα με τον David Kass, καθηγητή οικονομικών στο Robert H. Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Maryland.

Inside The Berkshire Hathaway Inc. Annual General Meeting
Warren Buffet

«Είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει επενδύσεις τώρα, με αρκετά μεγάλο ποσό», είπε ο Kass. «Είναι πολύ θετικό ότι στέλνει ένα μήνυμα για τη κατάλληλη συμφωνία στη σωστή τιμή, αξίας 10 δισ. δολαρίων ή περισσότερα,» Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε, είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε».

Ο Buffett, ο οποίος δημιούργησε την Berkshire και την ανέδειξε σε έναν όμιλο αξίας 434 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχτισε τη φήμη του επενδυτή που είναι ικανός να μεταλλάσσεται μέσα σε ασταθείς αγορές για να επιτύχει μοναδικές και περίπλοκες συμφωνίες, όπως φάνηκε και σε προηγούμενες κρίσεις. Αφού διατήρησε στάση αναμονής στο μέτωπο των εξαγορών μετά το πρόσφατο ράλι των αγορών μετοχών, ο Buffett εξακολούθησε να μην προχωρά σε καμία συμφωνία κατά τα αρχικά στάδια της πανδημίας και μάλιστα μείωσε το ποσοστό του στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ.

Η αδυναμία του να προχωρήσει σε μία νέα σημαντική συμφωνία έδωσε την ευκαιρία στους επικριτές του να ισχυριστούν ότι ο Buffett έχει χάσει την ικανότητά του να πραγματοποιεί deal που αλλάζουν το παιχνίδι στις αγορές και που βοήθησαν την Berkshire να εξελιχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές, από πλευράς αξίας, εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ. Τώρα, η συμφωνία για την αγορά ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Dominion Energy έναντι 4 δισ. δολαρίων,  μαζί με το χρέος της εταιρείας που εκτιμάται στα 5,7 δισ. δολάρια, δείχνει ότι ο Buffett είναι πρόθυμος να βάλει και πάλι χρήματα, δήλωσε ο Kass.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που προσθέτουμε ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου στην ήδη ισχυρή ενεργειακή μας επιχείρηση», δήλωσε ο Buffett, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire Hathaway που εδρεύει στη Ομάχα της Νεμπράσκα, την Κυριακή.

Ο Buffett θεωρεί την ενεργειακή του επιχείρηση μία από τις κορυφαίες των μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου Berkshire, παράλληλα με τη δραστηριότητα του στους σιδηροδρόμους. Η νέα εξαγορά της Berkshire ενισχύει τη θέση της στον τομέα, καθώς αποκτά περισσότερες υποδομές για τη διαχείριση του φυσικού αερίου στις ήδη σημαντικές ενεργειακές της δραστηριότητες σε κράτη όπως η Νεβάδα και η Αϊόβα. Η Berkshire πέτυχε επίσης τη συμφωνία στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και 25 χρόνια και έχουν ανακάμψει ελάχιστα από τότε.

Η συμφωνία υπογραμμίζει επίσης το έργο ενός από τους βασικούς αναπληρωτές του Buffett, του Greg Abel, ο οποίος ηγείται της ενεργειακής επιχείρησης για χρόνια και τώρα είναι πρόεδρος της Berkshire Hathaway Energy, παράλληλα με το ρόλο του αντιπροέδρου της Berkshire για όλες τις μη ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Ο Abel απέκτησε τη φήμη ενός εκ των βασικών στελεχών της Berkshire στο κλείσιμο συμφωνιών, με την εξαγορά της NV Energy το 2013 και με τη μάχη που έδωσε για την απόκτηση της Oncor Electric Delivery Co., η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Abel θεωρείται πιθανός διάδοχος του Buffett, που είναι πλέον 89 ετών.

Η συμφωνία με την Dominion θεωρείται η μεγαλύτερη εξαγορά της Berkshire, με βάση την αξία της επιχείρησης, από την εξαγορά της Precision Castparts Corp. το 2016. Ωστόσο, ο Buffett τερμάτισε το πρώτο τρίμηνο με ρεκόρ μετρητών, 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναζητώντας μίας συμφωνία «στο μέγεθος του ελέφαντα», για να τοποθετήσει τα κεφάλαια του. Η συνολική επιχειρηματική αξία της συμφωνίας Dominion αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των συνολικών διαθεσίμων του.

Σχετικα αρθρα

Αυτό είναι το νέο επιχειρηματικό βήμα της Alibaba

admin

Οι παραγγελίες πλοίων διεθνώς θα χρειαστούν μία δεκαετία για να ανακάμψουν

admin

Η ελίτ της Ρωσίας είχε πρόσβαση σε πειραματικό εμβόλιο της Covid-19 από τον Απρίλιο

admin

Wirecard: Ανθρωποκυνηγητό σε όλο τον κόσμο για τη σύλληψη του πρώην COO

admin

Inditex (Zara): Πώς το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας συνέβαλε στην γρήγορη αντίδραση της κατά την πανδημία

admin

Θέλετε να πιλοτάρετε ένα Boeing; Μία αεροπορική εταιρεία σας δίνει τη δυνατότητα

admin

Facebook: Αυστηρότερη πολιτική στη εποπτεία και τη διαγραφή δημοσιεύσεων

admin

Swarovski: Οι ρωγμές στο βασίλειο των κρυστάλλων έφεραν πόλεμο στην γνωστή οικογένεια

admin

Πώς έχασε 21 δισ. δολάρια το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων του κόσμου

admin

Το πρώτο εμβόλιο Covid-19 μπορεί να εγκριθεί το 2020, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ

admin

Ποιο είναι το κλαμπ των εκατομμυριούχων που στοιβάζει μετρητά

admin

«Θρίλερ» με την πώληση μέρους του δικτύου της Telecom Italia στην KKR: Σταμάτησε με υπουργικές παρεμβάσεις

admin

SOS εκπέμπουν 200.000 ναυτικοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία

admin

Citigroup: «Ανθρώπινο λάθος» 900 εκατ. δολαρίων στην αποπληρωμή των δανείων της Revlon

admin

Jim Ratcliffe: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον κάτοικος του Μονακό

admin

Lloyd’s: Οι αποζημιώσεις λόγω του κορονοϊού μπορεί να ανέλθουν στα 6,5 δισ. δολάρια

admin

Οι νέοι μεγαλοεπενδυτές της Tesla και οι ανησυχίες για μαζική αποχώρηση τους

admin

1fs: Wealth: Πρώην τραπεζίτης ίδρυσε μία πρωτοπόρο εταιρεία για πολύ ισχυρά «πορτοφόλια»

admin