Image default
Πολιτική

Βουλή: Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Κόκκινο χτύπησε το θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τις δευτερολογίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τον θρασύ καθώς επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής της μεταπολίτευσης όταν τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλε πως το «παλιό πολιτικό σύστημα» ευθύνεται για τα δεινά της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αλλοιώσει την συζήτηση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου με αναφορές στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προανήγγειλε πως την επόμενη περίοδο θα υπάρξουν αναλυτικές αναφορές.

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και δεν θα δώσουμε ευκαιρία προβολής των όσων σημαντικών είπαμε. Μην ανησυχείτε όμως. Θα υπάρξει πολύς χρόνος να τα πούμε αυτά. Θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε και εσείς την ευθύνη σας για όσα αποκαλυπτικά μαθαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είστε τυχερός. Είστε θρασύς κ. Τσίπρα»

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Άκουσα με ενδιαφέρον τις αναφορές του κ. Τσίπρα στη μεταπολίτευση. Σας άκουσα να μας λέτε πόσο τυχερός είστε που απολαύσατε τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Εσείς τα λέτε αυτά; Εσείς που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης; Που μας κρεμάσατε στα μανταλάκια μιλώντας για το παλιό πολιτικό σύστημα; Δεν είστε τυχερός κ. Τσίπρα. Είστε θρασύς. Τώρα την θυμηθήκατε την μεταπολίτευσης ; Αυτή η παράταξη την έκανε την μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε την μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Αρκετά με την υποκρισία. Ποιοι είναι οι υπέρμαχοι της παρακαταθήκης της μεταπολίτευσης; Εσείς που κυβερνήσατε με τον κ Καμμένο; Το ότι δεν είναι στην αίθουσα ο κ. Καμμένος σήμερα δεν σημαίνει ότι ξεχάσμε πως συστρατευτήκατε μαζί του. Είχατε την επιλογή και εσείς επιλέξατε την χειρότερη εκδοχή του εθνικολαϊκισμού. Το κάνατε γιατί σας ταίριαζε. Είστε ίδιοι. Κάνετε σήμερα προσπάθεια να εμφανιστείτε ως κληρονόμος κάποιων δυνάμενων της μεταπολίτευσης αλλά η προσπάθειά σας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Προσπαθείτε να αλλάξετε το κόμμα σας αλλά το να παρουσιάζετε την χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής δείχνει ότι δεν έχετε αλλάξει. Εχετε μπροστά σας 3 χρόνια να διορθωθείτε».

«Είπατε κ. Τσίπρα με υποτιμητικό ύφος για την επένδυση στο Ελληνικό ότι γνωρίζετε ως μηχανισμός από γκρεμίσματα. Είστε όντως καλός στο γκρέμισμα αλλά αυτό το μάθατε ως πρωθυπουργός και όχι ως μηχανικός. Να είστε λοιπόν πιο προσεκτικός όταν εσείς εγκαινιάζετε έργο με μουσαμάδες» ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για την χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. «Μας ασκήθηκε κριτική από την αντιπολίτευση γιατί καταθέτουμε το νομοσχέδιο τώρα. Υπήρξε προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή και πως στο βάθος του μυαλού μας είναι να συγκρατήσουμε την κοινωνική οργή. Λοιπόν το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Το ανακοινώσαμε αρχές έτους. Δεν κατατέθηκε στην Βουλή τον Μάρτιο μετά απο απόφαση δική μου και αίτημα του ΚΚΕ που ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο όταν η Βουλή επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας. Το αίτημα του ΚΚΕ ήταν εύλογο και το αποδέχθηκα. Αν δεν υπήρχε η πανδημία το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα για την δήθεν κοινωνική οργή. Επιχειρείτε να παρουσιάσετε την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη απο ότι είναι. Είδα και το σποτ σας που τα βλέπει όλα ανάποδα. Ίσως εσείς τα βλέπετε όλα ανάποδα. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη. Μιλάμε για παγκόσμια ύφεση. Υφεση κορονοϊού και όχι Μητσοτάκη. Θα ανακάμψει η οικονομία και ελπίζω τότε να μιλάτε για ανάπτυξη Μητσοτάκη».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε πως «επιλέξαμε την δύσκολη ισορροπία μεταξύ δύο αντικρουόμενων δικαιωμάτων. Δεν ήταν εύκολη ισορροπία. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας είναι εναρμονισμένη και με το αίσθημα των καιρών και την επιθυμία των πολιτών. Η πρόθεσή μας δεν είναι η καταστρατήγηση δικαιωμάτων. Αλλά η στάθμιση ώστε να μην διαταράσσεται η ζωή της πόλης και ναι να προσθέσουμε την έννοια της αστικής ευθύνης ως προς τις υποχρεώσεις του οργανωτή που είναι ξεκάθαρες. Αν ο οργανωτής κάνει την δουλειά του δεν κινδυνεύει απο τίποτα.

Λάβαμε υπόψη πλήρως τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής και ενσωματώσαμε τα προτεινόμενα».

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής σημείωσε «Ως προς την λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο ξαναγράφηκε με δημοκρατικό μελάνι την προσπερνώ. Η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε στην συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα. Το νομοθέτημα σήμερα είναι καλύτερο από όταν κατατέθηκε. Σέβομαι και τιμώ ένα κόμμα που προσέρχεται όχι με καταστροφική διάθεση αλλά με δημιουργική . Αυτό έκανε το ΚΙΝΑΛ όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέφυγε σε επιχειρήματα που προέρχονται απο το βαθύτατο παρελθόν”.

Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο λέει ο Τσίπρας

Ανταπαντώντας ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην κριτική για το προωθούμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό.

«Σας είπα ότι υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους διάλυσης μιας διαμαρτυρίας. Εσείς βάζετε άλλους δύο» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την μεταπολίτευση είπε «την μεταπολίτευση σε αυτό τον τόπο την έφεραν οι αγώνες του ελληνικού λαού. Του αντιδικτατορικού κινήματος. Οι αγώνες του Πολυτεχνείου.

Εγώ είμαι τέκνο της περιόδου εκείνης και μιας εποχής που πράγματι έβαλε την χώρα σε ρότα κανονικότητας δημοκρατίας και προόδου ιδιαίτερα την δεκαετία 80. Η μεταπολίτευση δεν είναι μια περίοδος που κλείνει. Βρισκόμαστε στην μετέπειτα πορεία. Οι παρατάξεις της μεταπολίτευσης κρίθηκαν και για εκείνα τα χρόνια και για τα μετέπειτα.

Και για όσα έγιναν στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ με παράτυπα στοιχεία. Η παράταξή σας ήταν που οδήγησε στα μνημόνια και σε σκάνδαλα και στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς που ασκήσαμε κριτική στα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης αλλά είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τα κατακτημένα του λαού, είναι ότι εμείς κάνουμε κριτική αλλά είμαστε εδώ για να κάνουμε και αυτοκριτική γιατί κυβερνήσαμε. Δεν φέραμε όμως εμείς τα δεινά που έφερε η δική σας παράταξη. Εμείς φέραμε πλεονάσματα και 37 δις ευρώ απόθεμα.

Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιούργησαν τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που ευθύνονται για την χρεοκοπία και δεν έχετε αναλάβει τις ευθύνες σας ούτε εσείς ούτε το ΠΑΣΟΚ. Έχετε κάνει και καλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αλλά δεν σας άκουσα να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας για τα σκάνδαλα Siemens, Novartis. Σας ακούω να μιλάτε μόνο για σκευωρίες. Εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιζόμαστε τους αγώνες του λαόυ που βρίσκει πάντα διέξοδο στην Δημοκρατία».

Μητσοτάκης: Η δική μας κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας

Τριτολογώντας ο πρωθυπουργός είπε «η ερμηνεία των πεπραγμένων κάθε κυβέρνησης υπόκειται στην βάσανο της ιστορίας και στην κρίση του λαού. Κριθήκατε πριν από ένα χρόνο. Ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση και την ΝΔ στην κυβέρνηση. Το πώς εσείς αντιλαμβάνεστε την πορεία είναι δικό σας θέμα». Πρόσθεσε: «Είπατε πάλι κάτι για τον κ. Γεραπετρίτη που αντικατοπτρίζει την λογική σας. Είπατε απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη: “κάποτε περάσατε απο τον Δημοκρατικό χώρο αλλά τώρα είστε στην Δεξιά”. Τι κρύβει αυτή σας η φράση; Αφήνετε υπονοούμενο ότι εσείς δεν είστε μόνο καλύτεροι διαχειριστές αλλά και καλύτεροι δημοκράτες έχοντας το μονοπώλιο της ευαισθησίας.

Στην Δημοκρατία όλοι ορκιζόμαστε στο ίδιο Σύνταγμα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατικότητα των άλλων. Μην συγχέεται τα κεκτημένα με τον πυρήνα του Συντάγματος. Η δική μας κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.

Αγωνιζόμαστε για να είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας.

Δεν το κάνατε εσείς κ. Τσίπρα και δυστυχώς βλέπω ότι εξακολουθείτε να μετράτε την δημοκρατικότητα των άλλων με βάση το δικό σας ζύγι.

Εύχομαι κάποια στιγμή να το αντιληφθείτε». .

Ειδήσεις σήμερα: Φωτογραφίες από Βουλή: Τα πηγαδάκια, η ένταση, ο Παππάς και τα… κορδόνια του Τσίπρα Γεννηματά προς Τσίπρα: Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και να την ενσωματώνεις

-: Κοντά σε νέο μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό Έλληνες ερευνητές  

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια έκτακτη κατάσταση

admin

Ψευδοκράτος: Λάθος η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ στην Κύπρο

admin

«Αμόκ» από τον Τούρκο αντιπρόεδρο: «Σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες της Ανατ. Μεσογείου»!

admin

Πολάκης σε Άδωνι: Έλα να με βγάλεις από την αίθουσα της προανακριτικής αν έχεις άντερα

admin

Μητσοτάκης σε βουλευτές: Δεν θα αναγκαστούμε να κάνουμε στροφή 180 μοιρών

admin

Φλαμπουράρης για εκλογές: Με ρωτούν πολίτες «μα ήταν ανάγκη να χάσετε;»

admin

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Άκρως θετική η στάση σας για την Ελλάδα στην κρίση

admin

Τζέφρι Πάιατ: Αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αντίδραση στην πρόκληση του κορωνοϊού

admin

Αλαβάνος: Η ουσία του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου είναι «πιο πολλά και πιο γρήγορα στους καπιταλιστές»

admin

Κικίλιας: Έρχεται νομοσχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για το προσφυγικό

admin

Γεννηματά: Το 1821 μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας δείχνει το δρόμο στο αγώνα

admin

Χριστοδουλίδης για Τουρκία: οι παράνομες ενέργειές της δημιουργούν αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Αιχμές Φίλη κατά ΣΥΡΙΖΑ για το θρήσκευμα στα απολυτήρια: Συμβιβαστήκαμε και δεν τολμήσαμε

admin

Λιβύη: Η επιχείρηση «Ιrini» για το εμπάργκο όπλων

admin

Μεταναστευτικό: Οι τρεις όροι που συμφώνησαν Μέρκελ και Μητσοτάκης να επιβάλει η ΕΕ στον Ερντογάν

admin

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

admin