Image default
Οικονομία

Τη μείωση 40% στα ενοίκια των καφέ – εστιατορίων για τρεις ακόμη μήνες εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Με τη δέσμευση, ότι το μέτρο της μείωσης, κατά 40%, των επαγγελματικών μισθών για τις επιχειρήσεις καφέ και εστιατορίων, θα παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, “έφυγαν” από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι εκπρόσωποι των εταιρειών της οργανωμένης εστίασης, αναφέρουν στο capital.gr πηγές με γνώση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μένει ωστόσο να αποσαφηνιστούν ποιοι ακριβώς ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) θα ενταχθούν στο μέτρο, καθώς αρκετοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία έχουν ως συμπληρωματικό ΚΑΔ δραστηριότητα καφέ. Το συγκεκριμένο μέτρο, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου – η προηγούμενη ρύθμιση ίσχυε μέχρι το τέλος Ιουνίου – και θα αφορά το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, αν και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και ο Σεπτέμβριος.

Το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προκρίνουν τη λύση της απευθείας διαπραγμάτευσης με τους ενοικιαστές τους χωρίς κρατική παρέμβαση. Για την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από την άλλη, το συγκεκριμένο μέτρο, είναι το λιγότερο κοστοβόρο, αφού δεν εκταμιεύονται κεφάλαια για να καλύψει τη διαφορά, την οποία επωμίζονται οι ιδιοκτήτες, και δίνει τη δυνατότητα στους ενοικιαστές επαγγελματικών μισθώσεων να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστους.

Εν αντιθέσει με το “κούρεμα” στις επαγγελματικές μισθώσεις, όπου οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης βρήκαν ευήκοα ώτα, στο αίτημα τους για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και πέραν του Οκτωβρίου αλλά και για την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων, η απάντηση ήταν ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει όχι αναστολή των συμβάσεων, αλλά μέσω του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις εποχικές επιχειρήσεις του κλάδου. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι είναι θέμα που χειρίζεται ο πρωθυπουργός και θα εξετασθεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Για το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, σήμερα Πέμπτη, η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), θα παραχωρήσουν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουν την κοινή τους πρόταση. Πηγές με γνώση ανέφεραν στο capital.gr πως η πρότασή τους περιλαμβάνει μείωση των μισθωμάτων, αλλά σε εθελοντική και όχι υποχρεωτική βάση, για το τρέχον δεύτερο εξάμηνο του έτους, και “στήριξη” μέσω φοροελαφρύνσεων όσων ιδιοκτητών συναινέσουν στη μείωση των μισθωμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των μισθωμάτων. Η McArthourGlen, όπως είχε αναφέρει στο Κεφάλαιο ο κ. Ιωάννης Κασιμάτης, γενικός διευθυντής της εταιρείας, “από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου χρεώνει την υψηλότερη αμοιβή βάσει του κύκλου εργασιών ή την ελάχιστη βασική αμοιβή που θα έχει όμως μειωθεί κατά πολύ”. Από την 1η Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, για όλα τα κέντρα που είχαν κλείσει, η McArthurGlen παραιτήθηκε από την ελάχιστη βασική αμοιβή, την αμοιβή με βάση των κύκλο εργασιών και τις χρεώσεις marketing (τα δύο τελευταία έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας). Μετά την επαναλειτουργία του κέντρου, η εταιρεία παραιτείται μόνο από τις ελάχιστες βασικές αμοιβές.

Σχετικα αρθρα

Σε εφαρμογή το σχέδιο για το e-Περιουσιολόγιο

admin

Τουρκία: Ένατη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

admin

ΟΔΔΗΧ: Με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο δανείσθηκε το Δημόσιο

admin

Αύξηση 31% της εξαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία στην Κίνα τον Μάρτιο

admin

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα – Οι 10 μεγάλες ανατροπές από την Πρωτοχρονιά [πίνακας]

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Ήπιες πτωτικές τάσεις την Τετάρτη

admin

Έναρξη δεύτερης φάσης του Market Test για τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης

admin

Κοροναϊός : 10 ερωταπαντήσεις για επιταγές, εκπτώσεις και φορολογικές προθεσμίες

admin

Πάνω από 180 γαλλικές επιχειρήσεις «βλέπουν» Ελλάδα

admin

ΔΝΤ : Το «λουκέτο» στο γραφείο και τα επόμενα βήματα

admin

Παράταση υποχρεωτικής τηλεργασίας και κλιμακωτού ωραρίου

admin

Bitcoin : Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Ξεπέρασε τα 34.000 δολάρια

admin

ΚΙΝΑΛ : Ερώτηση βουλευτών για την πρόκληση του κοροναϊού και την ανθεκτικότητα του τουρισμού

admin

Αναπτυξιακός : Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η υποβολή επενδυτικών σχεδίων

admin

Πρεμιέρα για τουρισμό από Δευτέρα – Κανόνες και ανησυχίες

admin

Κοροναϊος : Σε εξέλιξη οι ανακοινώσεις νέων μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

admin

Περιορίστηκε το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιστώνονται 420 εκατ. ευρώ σε 79.004 δικαιούχους

admin