Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Fitch Solutions: Ύφεση 10,4% στην Ελλάδα φέτος και χρέος-ρεκόρ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Βαθιά ύφεση το 2020 και εκτόξευση του χρέους, αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021 βλέπει η Fitch Solutions για την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα αργήσει και δεν αναμένεται πριν τα τέλη του έτους.

Σε webinar των στελεχών της Fitch Solutions, παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 αλλά και στην μετά Covid-19 εποχή, καθώς και για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Σημειώνεται πως η Fitch Solution αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων.

Όπως σημείωσε ο Ντάνιελ Φρεέτα, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Solutions, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% το 2020 ενώ το 2021 θα ανακάμψει κατά 4%. Αυτή η πτώση θα οφείλεται κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές, όπου η παραγωγή θα μειωθεί κατά 5,1% το 2020 λόγω των αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών και το χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνονταν προ-πανδημίας.

κ

Οι αναδυόμενες αγορές θα χτυπηθούν επίσης ωστόσο λιγότερο έντονα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,5% φέτος, λόγω των lockdowns και της μείωσης των επενδύσεων της κατανάλωσης και του εμπορίου.

Όπως τόνισε ο κ. Φρεέτα, τα χειροτέρα της κρίσης φαίνεται να είναι πίσω μας, με το β’ τρίμηνο να εκτιμάται ότι ήταν το χειρότερο όλων για φέτος, ενώ η ανάκαμψη θα επιστρέφει στις περισσότερες οικονομίες στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο. Οι μεταποιητικοί δείκτες PMI έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν ενώ και το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί.

κνμκ

Ωστόσο, όπως τονίζει, η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το σοκ της πανδημίας θα είναι γεμάτη λακκούβες και θα είναι άνιση ενώ υπάρχουν τέσσερις πολύ σημαντικοί κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα επιδείνωσης της δραστηριότητας διεθνώς και να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές. Αυτοί είναι: ο κίνδυνος ενός νέου ισχυρού κύματος κρουσμάτων COVID 19, η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η κλιμάκωση του πολίτικού κινδύνου σε κάποιες χώρες και ένα ολοκληρωτικό ναυάγιο γύρω από τη συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Fitch Solutions, η ευρωζώνη θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 6,9% φέτος, ενώ το 2021 η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 4,5%. Ωστόσο η ισχύς της ανάκαμψης δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί και έτσι το 2022 θα επιστρέψει στα χαμηλά επίπεδα του 1,6% στα οποία και θα κινηθεί έως το 2029.

Για την Ελλάδα αναμένει βαθιά ύφεση φέτος της τάξης του 10,4% την μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Ιταλίας η οποία θα κινηθεί στο 13,7%, με την ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 να τοποθετείται στο 5,9%. 

΄λ

Σε ότι αφορά το χρέος, στην ευρωζώνη γενικότερα θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου θα διαμορφωθεί στο 198% του ΑΕΠ. Όπως σημειώνει παρά την εκτόξευση των χρεών, δεν αναμένεται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως σημαντικό στήριγμα, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τόσο το δανεισμό των κυβερνήσεων όσο και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους.

κλ

Γενικότερα εκτιμά πως η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη θα παραμείνει χαλαρή στο επόμενο διάστημα, με τα επιτόκια να διατηρούνται σε μηδενικά επίπεδα το 2020 και το 2021. Έτσι, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του QE, η ΕΚΤ θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή. 

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Μειώθηκαν τα επιτόκια των δανείων τον Ιούνιο

admin

Κοροναϊός: Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη κλείνει εργοστάσια και μειώνει την παραγωγή

admin

Ασφαλιστικό : Οι 15 αλλαγές σε συντάξεις, εισφορές και μπλοκάκια

admin

ΙΟΒΕ : Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Ανοιξε με πτώση, κινείται με άνοδο το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Τουρκία : Άλμα -σοκ 34% στο κρατικό χρέος – Σε διμερείς συμφωνίες για δανεισμό στρέφεται ο Ερντογάν

admin

Die Zeit: Η ανάγκη της Μέρκελ ευκαιρία του Τσίπρα

admin

Συντάξεις : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

admin

Γεωργιάδης στο MEGA : Είμαστε σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τους πλειστηριασμούς

admin

Άμεση ενεργοποίηση της διακοψιμότητας ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

admin

Σταϊκούρας: Βαθιά ύφεση το 2020, να ριχτούν ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα

admin

Το Kenshō Psarou κερδίζει τα Seven Stars Awards!

admin

Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ – ΗΠΑ

admin

Εβδομάδα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Νέοι ΚΑΔ θα ενταχθούν στα 800 ευρώ – Ποιούς επαγγελματίες αφορά

admin

Ο αντιλαϊκιστής λαϊκιστής της Γαλλίας

admin

Κίνα : Πιο αργά αναπτυσσόμενη αλλά πιο ισχυρή

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin