Image default
Οικονομία

Πλειστηριασμοί : Από Σεπτέμβριο πιάνουν δουλειά τα ηλεκτρονικά «σφυριά»

Ολική επαναφορά των πλειστηριασμών έρχεται από τον Σεπτέμβριο του 2020. Μετά μακρά περίοδο απραξίας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού οι πλειστηριασμοί όπως όλα δείχνουν επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Από τον Ιανουάριο είχαν προγραμματιστεί 7.040 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 4.861 έχουν ανασταλεί – ακυρωθεί, ενώ διεξήχθησαν 2.179. Για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι προγραμματισμένοι 8.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Την ίδια στιγμή, σκληρές είναι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον νέο πτωχευτικό νόμο. Η επίτευξη συμφωνίας προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη, η διαπραγμάτευση σκληρή και στον ορίζοντα φαίνεται πολιτική λύση που θα κλείσει το πλαίσιο του νέου νόμου τον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο.

Τα «αγκάθια» της χρηματοδότησης

Οι θεσμοί απέρριψαν ένα προσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα που τέθηκε υπόψη τους κάτι που κάνει τα χρονοδιαγράμματα ακόμη πιο στενά.

Βασικός στόχος είναι η ψήφισή του να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε ισχύ από το 2021.

Δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα λήγει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για να κλείσει ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι τα εξής: κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα των πτωχευσάντων, κριτήρια με τα οποία θα παρέχεται προστασία στην πρώτη κατοικία και πλήρης απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του.

Οι θεσμοί αμφισβητούν τη λειτουργικότητα της σύστασης ενός δημόσιου φορέα απόκτησης ακινήτων, καθώς ο οφειλέτης που θα συνεχίζει, να διαμένει στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου, δεν είναι βέβαιον ότι θα καταβάλλει το ενοίκιο στο Δημόσιο ούτε ότι θα υπόκειται στις συνέπειες της έξωσης αν δεν το καταβάλλει. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται ότι η σύσταση του φορέα πρέπει να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια ή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε το Δημόσιο να μην επιφορτιστεί με την αγορά και τη διαχείριση των ακινήτων όσων πτωχεύουν.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και για την αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας, την οποία θα αποκτά ο φορέας, δίνοντας δικαίωμα στον πτωχεύσαντα να συνεχίσει να διαμένει σε αυτήν έναντι ενοικίου.

Ένα άλλο «αγκάθι» είναι η αυτόματη και ολική απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος με την κήρυξη της πτώχευσης κατόπιν ρευστοποίησης της περιουσίας του.

Ετοιμάζουν business plan για τον SSM οι τράπεζες

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται οι τράπεζες να υποβάλουν στον SSM τα νέα τριετή επιχειρησιακά πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων, τα οποία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις συναλλαγές που θα έχουν έως τότε ολοκληρωθεί, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση της επίδρασης της κρίσης του κοροναϊού στις ενήμερες μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 χορηγήσεις.

Αναμφίβολα, η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μόνο εύκολη δεν θα είναι. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες στις αρχές του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους θα κινείται γύρω από τα επίπεδα των 35 δισ. ευρώ.

-

Σχετικα αρθρα

Θερινές εκπτώσεις : Ξεκινούν στις 13 Ιουλίου – Μέχρι πότε θα κρατήσουν

admin

ΑΔΜΗΕ: Τον Νοέμβριο σε λειτουργία η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

admin

Τι αλλάζει στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες από 14 Σεπτεμβρίου

admin

Κοροναϊός – Βρούτσης : Παρατείνεται έως 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα

admin

Οι σημαντικότερες αποκρατικοποιήσεις που φέρνει το 2020

admin

Πώς διαμορφώνεται ο ΕΝΦΙΑ το 2020

admin

ΣΕΒ : Ζητά περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών

admin

Τα μυστικά και οι παγίδες της νέας ρύθμισης για χρέη στο Δημόσιο

admin

Στο 100% η επιδότηση εισφορών στο Συν-Εργασία

admin

Μητσοτάκης και Μέρκελ κεντρικοί ομιλητές του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ

admin

Κοροναϊός : Περισσότεροι από 3 εκατ. Αμερικανοί στην «ουρά» για το επίδομα ανεργίας

admin

Τζεντιλόνι : Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

admin

Πρ. Οικονομικού Επιμελητηρίου : Ο αναπτυξιακός νόμος θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις

admin

Ο Πειραιάς μεταμορφώνεται: Αυτό είναι το σχέδιο ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου

admin

Συνταξιούχοι: Νέος γύρος προσφυγών για 1 δισ. ευρώ

admin

Πώς θα πάρετε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ

admin

Γεωργιάδης: Στόχος όλα τα δάνεια στις επιχειρήσεις να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού

admin

Κοροναϊός : Οριζόντια οικονομικά μέτρα και γενναία κρατική παρέμβαση ζητά ο Τσίπρας

admin