Image default
BLOOMBERG

Πώς ο ιδρυτής της SoftBank αύξησε την περιουσία του κατά 12 δισ. δολάρια σε 3 μήνες

Ο ιδρυτής της SoftBank Group Corp., Masayoshi Son είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 12 δισ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες, περιορίζοντας τις πιέσεις που είχαν υποστεί τα οικονομικά του.

Με τις μετοχές της SoftBank Group να σκαρφαλώνουν στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο δεκαετιών την Πέμπτη, η καθαρή αξία της περιουσία του έφτασε στα 20 δισ. δολάρια, υπερδιπλασιάστηκε από τα 8,4 δισ. δολάρια που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον - Billionaires Index. Είναι η πρώτη φορά που η περιουσία του 62χρονου ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2013, όταν εισήλθε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατάταξη με τους πλουσιότερους του κόσμου.

Στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται περίπου 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του στην SoftBank Group που έχουν δεσμευτεί ως εγγύηση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του μεριδίου του, σύμφωνα με τις κανονιστικές αρχές. Ένα επιπλέον 26% του χαρτοφυλακίου του έχει διατεθεί σε διάφορες οντότητες, κυρίως χρηματιστηριακές εταιρείες, που ενδέχεται να προσθέσουν ρευστότητα στην αγορά. Αυτές οι μετοχές περιλαμβάνονται στον υπολογισμό της καθαρής αξίας της περιουσίας του Son επειδή διατηρεί τον έλεγχό τους.

Οι μετοχές της SoftBank Group αυξήθηκαν κατά 133% από το χαμηλό του Μαρτίου, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας με έδρα το Τόκιο, στα 123 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ το Vision Fund της τράπεζες έχασε σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία οικονομική χρήση, καθώς έγραψε την αξία των επενδύσεων του στις WeWork, Uber Technologies Inc. και άλλες εταιρείες, οι μεγάλες επαναγορές μετοχών και μία σειρά από θετικά νέα βοήθησαν στην ανάκαμψη της μετοχής.

Ο Όμιλος SoftBank πούλησε μέρος του μεριδίου που κατείχε στην T-Mobile US Inc. τον περασμένο μήνα, και ένας διαδικτυακός πάροχος ασφάλισης κατοικίας τον οποίο χρηματοδοτεί, υπερδιπλασίασε την τιμή του κατά το ντεμπούτο του στην αγορά των ΗΠΑ, στις αρχές Ιουλίου.

Ενώ οι στρατηγικές του Son είναι παρόμοιες με αυτές που ακολουθούν και οι άλλοι ισχυροί του πλανήτη, η αστάθεια της αγοράς νωρίτερα φέτος, έδειξε ότι οι δεσμεύσεις των προσωπικών μετοχών, σε συνδυασμό με το βαρύ φορτίο του χρέους, μπορούν να φέρουν κινδύνους. Η αναταραχή που προκλήθηκε από πανδημία που βύθισε τις μετοχές, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ορισμένα margin calls. Ο Κινέζος μεγιστάνας Lu Zhengyao και ο Markus Braun της γερμανικής εταιρείας fintech Wirecard AG αποτέλεσαν ακραία παραδείγματα των κινδύνων δέσμευσης μετοχών.

Ακόμη και ο δανεισμός μετοχών προκαλεί ανησυχίες. Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα σταματήσει αυτή την πρακτική, διότι δημιουργεί προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν οι μετοχές αλλάζουν χέρια.

Η εντυπωσιακή τιμή μετοχής της SoftBank Group σημαίνει ότι τέτοιοι κίνδυνοι απομακρύνονται προς το παρόν. Οι δεσμευμένες μετοχές του Son αποτιμώνται σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το ποσό του δανείου, που είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση των κερδών του Μαΐου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του -.

Σχετικα αρθρα

Amancio Ortega: Το επιτυχημένο «στοίχημα» του ιδρυτή της Zara που διπλασίασε τα κεφάλαια του

admin

Renault και Daimler AG: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες περνούν στην αντεπίθεση

admin

BlackRock: Βγαίνει «short» στο δολάριο έναντι των ασιατικών νομισμάτων λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές

admin

Οι CEOs που ευνοήθηκαν εν μέσω πανδημίας και οι αστρονομικές αμοιβές στον κλάδο της τεχνολογίας

admin

Ιταλία: Εντείνονται οι πιέσεις στους δισεκατομμυριούχους Benetton να φύγουν από τους αυτοκινητόδρομους

admin

Κορονοϊός: Οι γιατροί στην Αγγλία αναμένουν το εμβόλιο ίσως και πριν τα Χριστούγεννα

admin

Bloomberg: Τα νέα φαραωνικά σχέδια Ερντογάν

admin

Γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία

admin

Οι δισεκατομμυριούχοι αδελφοί που δημιούργησαν μία εταιρεία κολοσσό στο gaming εν μέσω πανδημίας

admin

Ο μεγιστάνας James Dyson πουλά το υψηλότερο ρετιρέ της Σιγκαπούρης έναντι 46 εκατ. δολαρίων (φωτογραφίες)

admin

Πώς το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο έχασε 165 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο

admin

Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

admin

Αχτίδα αισιοδοξίας τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας – Γιατί υποχωρούν τα futures της Wall Street

admin

Τουρκικό μπέργκερ «βαφτίστηκε» ελληνικό για να συνεχίσει να πουλάει στη Σαουδική Αραβία

admin

Μήπως το ράλι του χρυσού έφτασε στο τέλος του; Οι πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του

admin

Unilever: Εκτίναξη πωλήσεων από αντισηπτικά και παγωτά μέσα στην πανδημία

admin

Γιατί 9 από τις 10 κορυφαίες μετοχές αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο αυτή την περίοδο είναι κινέζικες

admin

H&M: Δραστικές κινήσεις από τη νέα CEO της εταιρείας – Κλείνει 250 καταστήματα

admin