Image default
Ευρώπη

ΙΕΑ: Η επίτευξη των κλιματικών στόχων περνά από την καινοτομία στην καθαρή ενέργεια

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα καθαρής ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών εκπομπών ρύπων, επισημαίνει σε έκθεσή της για την καθαρή ενέργεια η International Energy Agency (IEA).

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που τιτλοφορείται ως “A once-in-a-generation opportunity to reshape the future”, επισημαίνεται πως οι πιθανότητες επίτευξης των παραπάνω στόχων εξασθενούν αν δεν υπάρχουν ισχυρές προσπάθειες για καινοτόμες λύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν πέντε βασικές αρχές για την επιτάχυνση ενός κύκλου καινοτομίας και την επίτευξη του στόχου για μηδενικούς ρύπους που, όπως σχολιάζει, αφορούν τομείς που δεν τυγχάνουν προσοχής από τους policy makers (διαμορφωτές πολιτικής) στον ενεργειακό κλάδο και, πολλές φορές, θα πρέπει να τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος:

Α. Προτεραιότητες, εντοπισμός και προσαρμογή: Η διαδικασία επιλογής μιας ατζέντας τεχνολογιών για υποστήριξη απαιτεί διαδικασίες που είναι σχολαστικές και ευέλικτες ενώ αφορούν τις τοπικές ανάγκες και τα προτερήματα.

Β. Ενίσχυση της δημόσιας έρευνας και ανάπτυξης με βάση και τον ιδιωτικό τομέα: Διαφορετικές τεχνολογίες έχουν διαφορετικές ανάγκες για περαιτέρω υποστήριξη αντίστοιχα από την αγορά ή από τις έρευνες.

Γ. Συμμετοχή όλων των παραγόντων στην αλυσίδα αξίας: Σε κάθε περίπτωση, κάθε τεχνολογία βρίσκεται τόσο κοντά στην αγορά όσο ο πιο αδύναμος κρίκος από την αλυσίδα αξίας. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι η άνιση πρόοδος υπονομεύει την καινοτομία.

Δ. Κατασκευή υποδομών: Οι κυβερνήσεις μπορούν να κινητοποιήσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο προκειμένου να καλύψει τα κενά στον τομέα της καινοτομίας με τον επιμερισμό κινδύνων που επιφέρει η ανάπτυξη των δικτύων και των υποδομών.

Ε. Παγκόσμια εργασία για περιφερειακή ανάπτυξη: Οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι παγκόσμιες και άμεσες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία ισχυρή βάση για συνεργασία που θα προσελκύσει και τα πολυμερή fora.

H επιρροή της covid-19

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης βρίσκεται και το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού (covid-19) σημαίνει ότι τα παραπάνω – σημεία κλειδί θα πρέπει να λάβουν άμεσα προσοχή από τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση επισημαίνεται πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη στα σχεδιαζόμενα επίπεδα και να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο ενίσχυσής της σε στρατηγικά πεδία ενώ τα πρότζεκτ που τρέχουν για την καθαρή ενέργεια δεν θα πρέπει να αποτύχουν εξαιτίας της πανδημίας.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει πως τα μέτρα ανάκαμψης από την πανδημία παρέχουν νέες ευκαιρίες για καινοτομία και επανασχεδιασμό του μέλλοντος με γνώμονα την παραγωγή καθαρής ενέργειας. «Οι καινοτόμες πολιτικές θα μπορούσαν να ανανεωθούν και να ευθυγραμμιστούν με τους μακροπρόθεσμους στόχους» καταλήγει η σχετική έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν σχεδιάζουν νέα Σύνοδο ΕΕ – Κίνας

admin

Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία Ζάεφ – Αχμέτι για σχηματισμό κυβέρνησης

admin

Η Λαγκάρντ για την πολιτική διάσταση του ευρώ και τη συμβολή Σόιμπλε

admin

Έρευνα: Σε επίπεδα ρεκόρ η έλλειψη… ταλέντου παγκοσμίως

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Επιτροπή Τουρισμού: Να δράσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση – Σε κίνδυνο 22 εκατ. δουλειές

admin

Τι σπουδές πρέπει να έχουν κάνει οι μελλοντικοί ηγέτες;

admin

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων

admin

Προσεχώς το 2020: Προτάσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης

admin

Η Air France αναστέλλει τις πτήσεις προς την Ιταλία για 2 εβδομάδες

admin

Νέα φιλοσοφία Ζεεχόφερ για το άσυλο

admin

DW: Το κράτος δικαίου προϋπόθεση για εκταμιεύσεις

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες και Μπορέλ – Συζήτησαν για Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

admin

Γαλλία: Η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις στο NATΟ για τις σχέσεις με τη Ρωσία

admin

Πολωνία -Προεδρικές εκλογές: Ο Ντούντα οδεύει σε οριακή νίκη επί του Τρσασκόφσκι

admin

Γερμανία: Μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού

admin

Κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

admin

Ξεκινάει αύριο η επέκταση .ευ στα domain names

admin