Image default
Πολιτική

Κίνημα Αλλαγής: Περιοδείες στην επαρχία, εσωστρέφεια στην Αθήνα

Να υπερβεί τις στιγμές κρίσης με φόντο το νομοσχέδιο για τις δημόσιες, υπαίθριες συγκεντρώσεις την περασμένη εβδομάδα επιχειρεί η Χαριλάου Τρικούπη, με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά να περιοδεύει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με πρώτο σταθμό σήμερα, τη Δράμα.

Η συνέχεια στις κατ’ ιδίαν επαφές με στελέχη αλλά και απλούς πολίτες ανά την Ελλάδα, τις οποίες η κ. Γεννηματά έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, επιτρέπει στο Κίνημα Αλλαγής να παρεμβαίνει ουσιαστικά στα φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας θεωρούν οι επιτελείς του, έχοντας επιλέξει στρατηγικά μετά τις τελευταίες εκλογές το μοντέλο της «χρήσιμης αντιπολίτευσης». Μολονότι η προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής να διαδραματίσει άτυπα ρόλο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αρθρώνοντας έναν στιβαρό και ρεαλιστικό λόγο εκτιμάται ότι θα αποδώσει μεσομακροπρόθεσμα, το τελευταίο ψηφισθέν νομοσχέδιο έφερε πανηγυρικά στο προσκήνιο αποκλίνουσες πορείες και διαφορετικές οπτικές, δίνοντας συνέχεια στη μάχη παρασκηνίου και εσωστρέφειας, η οποία ταλανίζει τα τελευταία χρόνια το κόμμα.

Αν και η κ. Γεννηματά επέλεξε να λειτουργήσει θεσμικά, περιορίζοντας τις τυχόν πολιτικές παρενέργειες από τη διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού, Χάρη Καστανίδη διά της απουσίας τους από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, η μη λήψη δραστικών μέτρων για τους δύο απόντες δεν μεταφράζεται ως σιωπηρή ανοχή από την ηγετική ομάδα. Αντίθετα, η ομόφωνη απόφαση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την περασμένη Παρασκευή- για τη λήψη δραστικών μέτρων σε τυχόν νέα διαφοροποίηση, σε συνδυασμό με την αποστροφή της Προέδρου «όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας» συνιστούν «σαφή προειδοποίηση» για το μέλλον.

Παρότι η «ολική επαναφορά» των κ. Παπανδρέου και Καστανίδη στα κοινοβουλευτικά έδρανα υπήρξε αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών της κ. Γεννηματά, τα «πυρά» απέναντι στους δύο απόντες από την ψηφοφορία υπήρξαν καταιγιστικά και δεν ήρθαν από την ίδια, καθώς βουλευτές τόσο της παλιάς φρουράς, όσο και της νέας γενιάς εγκάλεσαν τους δύο συναδέλφους τους για τη στάση τους, με τη Βουλευτή, Νάντια Γιαννακοπούλου να ζητά ανοιχτά τη διαγραφή τους. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί εκ των βουλευτών φέρονται να είχαν και προσωπικές ενστάσεις, η υπέρβασή τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του προτάγματος της «χρήσιμης αντιπολίτευσης», όπως ο Βουλευτής, Μιχάλης Κατρίνης, δεν έπεισε τους κ. Παπανδρέου και Καστανίδη, για τους οποίους πλανάται αναπάντητο το ερώτημα πάνω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, «ποιες είναι οι επιδιώξεις» της διαφοροποίησής τους.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, σε μια φάση δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται από την εσωκομματική δίνη και τις αποκαλύψεις για την περίοδο της διακυβέρνησής του, παράλληλα με τη δυστοκία της Κουμουνδούρου να προχωρήσει την πολυδιαφημιζόμενη διεύρυνση προς το Κέντρο, πυροδοτούν σενάρια γύρω από την αναζωπύρωση της εστίας εσωστρέφειας στο ΚΙΝΑΛ. Με αφορμή τις καταιγιστικές, για το κόμμα, εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, η ηγετική ομάδα επανέλαβε την δέσμευσή της για αντιπολίτευση εστιασμένη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, σε ένα μείγμα 80% κατά της ΝΔ και 20% κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ιστορικός και ιδεολογικός αντίπαλος για τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένει η ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως, «μόνο η ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής οδηγεί στη δικαίωση της ιστορικής μας διαδρομής» φέρεται να τόνισε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, δείχνοντας προς την πλευρά Παπανδρέου. Και αυτό γιατί, μπορεί η κ. Γεννηματά να αρνήθηκε να θέσει τους δύο απόντες σε τροχιά ρήξης, προχωρώντας στις διαγραφές τους, αφού μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως άλλοθι για όλη την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα του κόμματος, την ίδια ώρα όμως τυχόν «αυτόνομη στάση» του κ. Παπανδρέου που θα αποτελέσει αιτία αμφισημίας της αυτόνομης πορείας που έχει χαράξει ήδη το Κίνημα Αλλαγής, αναμένεται να αλλάξει άρδην τις διαθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, το mea culpa του κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη από τον ίδιο το 2008 στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ την περασμένη Παρασκευή, έδωσε ένα πρώτο «δείγμα γραφής» του, στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της κομματικής συνοχής. Με καθολικό, άλλωστε, το αίτημα υπέρβασης της όποιας εσωστρέφειας μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, το ραντεβού για την επικαιροποίηση της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΚΙΝΑΛ τοποθετείται μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα το φθινόπωρο. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, παλινωδίες που μας κρατούν βρέξει χιονίσει στο 5%».

«Πρόβλημα Δημοκρατίας»

Μόλις χθες, ωστόσο, και πολύ πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, «πρόβλημα Δημοκρατίας» καταλόγισε στο Κίνημα Αλλαγής ο πρώην υπουργός της διακυβέρνησης Παπανδρέου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο δήμο Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος. Μιλώντας στο ieidiseis.gr για το ΚΙΝΑΛ, «τώρα είναι η ώρα του αλλά δεν μοιάζει να μπορεί να καρπωθεί τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε να σηκώσει από τον καναπέ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν επιλέξει να απέχουν διότι δε νιώθουν ότι έχουν πολιτική στέγη. Όχι άμεσα τουλάχιστον» σχολίασε ο κ. Γερουλάνος, ενώ τοποθετήθηκε και αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις.

«Όταν το μόνο όργανο, μιας ολόκληρης Παράταξης, που λειτουργεί είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχεις πρόβλημα. Πρόβλημα δημοκρατίας αλλά και πρόβλημα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Διότι, αργά ή γρήγορα, το πρόβλημα και η αμφισβήτηση θα εκφραστεί τόσο γλαφυρά που δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς παρά με αντιπαράθεση και αυταρχισμό. Και, τότε, το πρόβλημα γίνεσαι εσύ» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε «εύχομαι και ελπίζω στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να είναι πάνω από ένας ο αντίπαλος».

Ειδήσεις σήμερα:

«Εισβολή» τουρκικών αλιευτικών, ψαρεύουν από τη Μύκονο έως το Αγαθονήσι – Βίντεο

Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα: Αυτοκτόνησε ο 27χρονος εγγονός του Έλβις Πρίσλεϊ!

Ο Καρανίκας ειρωνεύεται την Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Παναγιωτόπουλος: Θα αναβαθμίσω τα F-16 ακόμα και αν με πάνε σε εξεταστική

admin

Υπόθεση Novartis: Κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

admin

Συναντήσεις της Κεραμέως στη Νέα Υόρκη για την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στην εκπαίδευση

admin

Πόθεν έσχες: Οι πλούσιοι του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κύπρος: Ενοχλημένη η Άγκυρα από της συμφωνία Λευκωσίας – Λονδίνου για τις βρετανικές βάσεις

admin

Τηλεδιάσκεψη Γεννηματά με εκπαιδευτικούς: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές

admin

Πέτσας: Θέλουμε να φτιάξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία

admin

Γερμανικός Τύπος: Ευνοϊκός άνεμος στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

admin

Σε νέο συνολικό σχέδιο για το προσφυγικό προχωρά η κυβέρνηση

admin

Ακάρ: Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ηρεμία στις γεωτρήσεις

admin

Παυλόπουλος σε μαθητές: Είστε η ελπίδα και το μέλλον αυτού του τόπου

admin

Γεροβασίλη για Μαρκόπουλο: Η ΝΔ κλείνει το μάτι σε κλιμάκωση χρήσης βίας

admin

Ο Κυριάκος και η ελίτ: «Εγώ θα τους βλέπω όλους αλλά με τους δικούς μου όρους», λέει ο πρωθυπουργός

admin

Μηταράκης: Στη Λέσβο μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Γεωργιάδης: Το υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο στις τράπεζες

admin

Σταϊκούρας: Ξεκίνησε κύκλο επαφών με την αγορά ενόψει της Έκθεσης Θεσσαλονίκης

admin

Υπόθεση Novartis: Δικογραφία για τον σύζυγο της Ράικου έστειλε στη Βουλή η Τουλουπάκη

admin

Eυρωομόλογο και επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ζητά ο Τσίπρας

admin